Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Porsche pilótája élesen visszaszólt a Toyota korábbi kritikus szavaiért

Lantos András

Frissítve 20/06/2024 - 11:49 GMT+2

Az idei WEC-szezonban eddig két futamot is megnyerő Porsche ezúttal is lemaradt a Le Mans-i dobogóról, és a csapat vezetői szerint ennek hátterében többek között az áll, hogy a németek kis lemaradásban voltak a végsebesség terén. A márka egyik leggyorsabb pilótája, Kevin Estre pedig nem mulasztotta el a lehetőséget, hogy visszaszóljon a Toyotának a korábbi kritikus megnyilvánulásért.

A Ferrari megcsinálta a duplát, és ismét megnyerte a Le Mans 24h-t

A Porsche valamennyi autója célba ért a Le Mans 24h-n, a legjobb eredményt a bajnokságot vezető #6 Porsche Penske autó érte el, amely mindössze egy másodperccel lemaradva a dobogóról negyedik lett.
A #5 egység a hatodik, a két Hertz Team JOTA autó pedig a nyolcadik (#12) és a kilencedik (#38) helyen ért be, míg a problémákkal küzdő #99 Proton egység 45. lett, 60 kör hátránnyal.
A csapat vezetői szerint rossz stratégiai döntéseik is voltak, de az egyik legnagyobb hátrányt a végsebesség terén meglévő lemaradás okozta.
„Hátrányuk volt a végsebességben, a többiek valahogy gyorsabbak voltak. Ha Le Mans-ban nem vagy erős a végsebességben, véged, ennyi az egész” – idézi Urs Kurtalét, a Porsche LMDh igazgatóját a Sportscar365.
A számok egyértelműen alátámasztják a Porsche szavait. Ha a legmagasabb végsebességeket nézzük, a #4 Porsche a két Toyotával holtversenyben az élen végzett (344,5 km/h), de már itt is látszik, hogy a márka többi autója messze elmarad az elejétől.
Ennél sokkal beszédesebb adat, ha minden autó esetében az összes kör végsebesség értékének legjobb 20%-át nézzük. Ebben az összevetésben a #36 Alpine áll az élen 336,8 km/h-val, az első Porsche pedig csak a 19. (#4 – 332,2). A táblázat alján található mind az öt 963, valamint a három Cadillac is.
picture

Porsche 963 - Le Mans 24h, 2024

Fotó: DPPI

„Még meg kell értenünk, miből származik ez a végsebesség hátrány; a kigyorsítási szakaszban jön-e össze, vagy az aero hatékonyságban kell keresni az okokat? Egylőre nem tudjuk” – mondta Kurtale az Autosportnak.
„Nem sokról beszélünk, 2-3 km/h a hátrányunk, ami tényleg nem óriási. De ezek a különbségek Le Mans-ban felnagyítódnak, hiszen itt hosszabbak az egyenesek, mint egy átlagos pályán. Ezt még ki kell elemeznünk.”
Muszáj megemlítenünk: tisztelet a Porschének. Egy BoP által szabályozott bajnokságban annyira könnyű lenne ilyenkor egyből a teljesítmény kiegyenlítésre fogni a dolgot, de ők előbb elemezni akarnak, és látni a teljes képet. Taps!
Az LMDh-program igazgatója hozzátette, stratégiai hibákat is követtek el, például, amikor a vasárnap dél körüli esőnél egy körrel tovább hagyták kint slick gumikon Laurens Vanthoort, aki ezzel sokat veszített. A safety caros szitukat és a lassú zónákat pedig már nem is akarta említeni.
picture

Porsche 963 - Le Mans 24h, 2024

Fotó: DPPI

„Voltak biztonsági autós szakaszok, de ha végig mész a paddockon, legalább tíz helyről fogod hallani, hogy balszerencsések voltak a lassú zónákkal, stb. Szerintem mindenkinek jutott ebből.”
„Ez nem a balszerencséről szólt, és nem is a BoP-ről. Elrontottuk. Gratulálunk a Ferrarinak, egyszerűen jobbak voltak nálunk. Ez most nem volt elég tűlünk.”
Talán sokan emlékeznek még rá, hogy a pénteki tesztnap után a Toyota technikai igazgatója kerek perec kijelentette, a verseny esélyese a Porsche, és ha nem nyernek, akkor valamit nagyon elrontottak. David Floury mondata nem öregedett jól, és Kevin Estre, a #9 Porsche Penske autó pilótája meg is kontrázta.
„Nevetnem kellett, amikor a Toyotánál a tesztnap után azt mondták, ha nem nyerünk, akkor elszúrtuk. A mai napot nézve inkább ők szúrták el” – idézi Estre-t az Autosport.
„Mi az első naptól kezdve padlón mentünk, de ők szerintem nem. Mi nem tápláltuk fals reményeket; jó versenyre számítottunk, és ez össze is jött. Mindent beletettünk, de a győzelemhez nem volt elég.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés