Vb-ezüstérmes és két U20-as világbajnok játékos sem pályázhat tovább a párizsi olimpiai szereplésre

Takács Márton

Frissítve 25/06/2024 - 11:52 GMT+2

A két társkapitány, Cseh Sándor és Mihók Attila hét fővel, 16 személyesre szűkítette a párizsi olimpiára készülő magyar női vízilabda-válogatott keretét. Többek között a Ferencváros bekkje, a kétszeres világbajnoki ezüstérmes Máté Zsuzsanna, valamint két U20-as vb-győztes, Dömsödi Dalma és Tiba Panna is kiesett a rostán.

Máté Zsuzsanna a dohai vb ausztrálok elleni meccsén © Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: Other Agency

23-ról 16 főre csökkent az olimpiára készülő női vízilabda-válogatott keretének száma, Máté Zsuzsanna és Tiba Panna sem lesz ott a csapatban.
A kimaradók közül talán Máté Zsuzsanna a keretszűkítés legnagyobb vesztese. Az FTC 27 éves bekkje a tokiói olimpia után lett biztos csapattag Bíró Attila válogatottjában, a nemzeti együttesben a Japánban szerzett bronzérmet követően többé nem szereplő klasszis, Szücs Gabriella posztján.
Azóta tavaly nyárig szerepelt az összes világversenyen, majd már az új szövetségi kapitányi kettős, Mihók Attila és Cseh Sándor nem hívta meg őt novemberben a januári eindhoveni Európa-bajnokságra készülő 23 fős keretbe.
A dohai vb-re visszakerült a csapatba, ahol már a második világbajnoki ezüstérmét gyűjtötte be a 2022-ben Budapesten nyert után. Majd vasárnap kiderült, nem lehet ott a párizsi olimpián, a 23-as névsor után nem kapott helyet a 16-ban.
Ahogy eddigi ferencvárosi klubtársa, a Fradi szezonbeli egyik legjobbja, a nyáron a BVSC-hez szerződő center, a tavaly U20-as világbajnoki aranyat nyerő Dömsödi Dalma sem.
Kiesett a rostán két kapus, az egri Torma Luca és a dunaújvárosi Maczkó Lilla, az UVSE balkezese, Baksa Vanda, a Dunaújvárosból Dobi Dorina, és az UVSE védője, a szintén U20-as vb-győztes, 17 esztendős Tiba Panna is.
picture

Tiba Panna a januári Eb-n játszott, a párizsi olimpián nem lesz ott, de övé a jövő © MVLSZ

Fotó: facebook

Máté Zsuzska és Tiba kimaradása azért is érdekes, mert mindketten bekkek, így a 16-os szaknévsorban Garda Krisztina, Peresztegi-Nagy Kinga és a hibrid üzemmódban, centerként is működő Rybanska Natasa, valamint a balkezes Horváth Brigitta vehető számításba védőként.
Máté kihagyásával érvényben maradhat az a korábbi feltételezés, hogy a dohai vb-döntőben remekül játszó csapat adja majd a Párizsban szereplő 13-at (akkor a most még az olimpiai bő keretbe meg sem hívott Kuna Szonja és Máté maradt ki a meccsnévsorból).
Továbbra is maradt esélye viszont az olimpiára az idén hazai fronton duplázó UVSE két 18 éves pólósának, Hajdú Katának és Varró Eszternek, még ha az előzmények ismeretében várhatóan tagjai lesznek az utolsó rostán, július elején búcsúzó triónak.
picture

Máté Zsuzska az olimpián nem segíthet a csapatnak © Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: Other Agency

A női válogatott a jövő hétvégén nemzetközi tornán szerepel Athénban, majd egyenesen San Franciscóba utazik, ahol másfél hetet tölt a legutóbbi három olimpiát megnyerő amerikai válogatottal. A csapat hazaérkezése után már csak edzések szerepelnek a programban, ezeken pedig még Torma is segíti a válogatottat.
a magyar női vízilabda-válogatott 16 fős, bő olimpiai kerete
kapusok: Magyari Alda, Neszmély Boglárka
mezőnyjátékosok: Faragó Kamilla, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Hajdú Kata, Horváth Brigitta, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Mahieu Geraldine, Parkes Rebecca, Peresztegi-Nagy Kinga, Rybanska Natasa, Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda, Varró Eszter

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés