Hosszú Katinka üzent, Jakabos és a Verrasztó testvérek sem mennek az olimpiára

Eurosport Magyarország

Frissítve 25/06/2024 - 16:05 GMT+2

Vége a kvalifikációs időszaknak az úszóknál, így eldőlt, kik lehetnek ott a párizsi olimpián. A magyar szövetség hétfőn kihirdette a keretet, amiből több nagy név is hiányzik: olyanok, akik az utóbbi években meghatározó tagjai voltak a magyar úszósportnak.

Hosszú Katinka

Fotó: AFP

Nagy kérdés volt az utóbbi hónapokban, hogy vajon a szülésből visszatérő Hosszú Katinkának sikerül-e szintet úsznia – erre 200 vagy 400 méter vegyesen lehetett a legnagyobb esélye. Az áprilisi országos bajnokság után még bő két hónap állt a rendelkezésére, és mivel nem indulhatott a belgrádi Európa-bajnokságon, végül az utolsó lehetőséget kihasználva múlt hétvégén, a Sette Collin próbálkozhatott a kijutással.
A római nyitott medencében robbant be 2009-ben a sportág elitjébe, hiszen világbajnok lett 400 méter vegyesen, és elképzelhető, hogy itt úszott életében utoljára versenykörülmények között. A kvalifikáció ugyanis nem jött össze, a szintektől messze volt (400-on 4:42.97-et, 200 vegyesen 2:14.13-at ment, bő négy, illetve bő két és fél másodpercre az A szinttől), így nagy kérdés, mi lesz vele a közeljövőben, esetleg folytatja-e még a decemberi, budapesti rövidpályás világbajnokságig.
Hosszú kedd délelőtt a Facebook-oldalán üzent, ami mellé több képet is csatolt a kislányával, Kamíliával.
„Lehet, hogy klisének hangzik, de mindig az út a fontos, nem a végcél. Azt hiszem ezt én már nyugodt szívvel mondhatom, hiszen az úszásban már minden lehetséges cél sikerült és mindig a folyamat adja a boldogságot, nem a siker… Nekünk egy nagyon boldog évünk van.
Köszönöm a rengeteg üzenetet, jó volt megpróbálni kijutni az olimpiára! Mondanám, hogy majd legközelebb sikerül…” – írta egy nevetős emojival a végén.
Rajta kívül több olyan nagy név is van, aki az utóbbi években, szűk két évtizedben meghatározó tagja volt a magyar úszósportnak, most mégsem tudott kvalifikálni.
Közülük kiemelendő Jakabos Zsuzsanna, hiszen szenzációsan teljesített a belgrádi Eb-n: a 11. nagymedencés Európa-bajnokságával nemhogy rekordot írt, hanem 200 méter pillangón óriási időt úszott az előfutamban – a 2:08.53 a legjobbja az utóbbi nyolc évből, és mindössze egy tized hiányzott az olimpiai szinthez. Egyben az olimpiához is, hiszen egyik egyéni számban sem jött össze a kijutás és a 4x200-as váltóval sem utazhat.
Megpróbáltam kétszer, és ma egyszer, de az élet nem akarta úgy, hogy ez most sikerüljön. Azért az az egy tized elképesztően kevés, olyan gyorsan nem lehet lenyomni a stopperórát, ugyanakkor nagyon büszke vagyok arra, hogy ilyen időre voltam képes, hiszen nagyon mélyről indultam, az év elején ugyanilyen időt úsztam, gyorsúszásban..." – mondta Jakabos a 200 pillangó Eb-döntője után, és hozzátette: nagyon büszke arra, hogy amióta él (1989 áprilisában született), kevesebb olimpiát rendeztek nélküle, mint vele, most pedig legalább hosszú idő után végre nyaralni fog.
A híres ’89-es korosztályból nem lesz ott Párizsban Verrasztó Evelyn sem, aki Hosszúhoz hasonlóan indult a Sette Collin, de 100 gyorson, 200 gyorson és 200 vegyesen is messze volt a szinttől.
Ugyanez elmondható a bátyjáról, Verrasztó Dávidról is, aki tett egy utolsó próbálkozást 400 vegyesen: bejutott a döntőbe Rómában, de nem tudott javítani, és végül 4:19.20-szal zárt. A nagy álom, az olimpiai dobogó így valószínűleg abban a 21 századmásodpercben maradt, amennyivel három éve, Tokióban lemaradt a harmadik helyről... A belgrádi Eb-n egyébként Zombori Gábornak (és Holló Balázsnak is) összejött a szint, Zombori pedig megköszönte Verrasztónak az edzéseket és a biztatást, hiszen együtt készültek Virth Balázs csoportjában az utóbbi hónapokban.
A tokiói olimpiához képest egyébként tizenöttel kevesebb magyar úszó utazik Párizsba. A már említetteken kívül nem jutott ki az a Burián Katalin és Kovács Benedek, akiknek megvolt a szintjük 200 méter háton, de ketten is megelőzték őket a magyar rangsorban (Buriánt Molnár Dóra és Szabó-Feltóthy Esztert, Kovácsot Kós Hubert és Telegdy Ádám), és az a Mihályvári-Farkas Viktória sem, aki három éve döntőzött 400 vegyesen. Arról, hogy ő mit nyilatkozott a mostani Eb után, ide kattintva lehet olvasni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés