Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Úszó-Eb: négy magyar érem, Németh és Zombori is remek olimpiai A-szintet úszott

Nagy Benjámin

Frissítve 17/06/2024 - 21:11 GMT+2

Hétfőn elkezdődött a belgrádi Európa-bajnokság az úszóknak, ami az itt indulók számára az utolsó lehetőséget jelenti az olimpiai kvalifikációra. A délelőtti előfutamok – így többek között Holló Balázs remek 400 vegyese és A-szintje – után délután Németh Nándor és Zombori Gábor is újabb számban úszott szintet Párizsra, ezzel együtt négy magyar dobogós hely is született.

Késely Ajna, Molnár Dóra, Ábrahám Minna és Pádár Nikolett

Fotó: AFP

A férfi 400 vegyessel kezdődött a hétfői döntős program, ahol a görög Apostolos Papastamos meglepte az első és második idővel bejutó két magyart, Hollót és Zomborit – háton, majd mellen nagyon ellépett tőlük, gyorson pedig kitartott, így korábbi junior-világbajnokként (2019, Budapest) az első komoly sikerének örülhet a felnőttmezőnyben.
A két magyar sem lehet szomorú, hiszen az edzőt váltó, 13 év után Kovács Ottó helyett immár Hutkai Dániellel készülő Holló 4:11.51-gyel tovább javította a délelőtti A-szintjét, és végre egyéniben is dobogóra állhatott egy nagy versenyen, míg Zombori az egyéni csúcsán egy másodpercet javított, a 4:11.70 pedig sima olimpiai szintet jelent.
"Abban bíztam, hogy Balázs és köztem dől el majd a végén az arany, de a görög nagyon elment mellettem. Összességében jó volt, hogy egymás mellé kerültünk, okosan tudtunk versenyzeni. Az Eb-re a legjobb nevezési idővel jöttem, így az érem és az olimpiai szint alapelvárás volt magamtól. Szeretném megköszönni Verrasztó Dávidnak, hogy húzott az edzéseken, ez az idő nélküle biztosan nem jött volna össze" – nyilatkozta nagyon szimpatikusan Zombori, akinek 200 vegyesen már az áprilisi országos bajnokságon A-szintet úszott.
A férfi és a női 4x200 méteres gyorsváltó is ezüstérmes lett, de ami ennél is fontosabb egy fokkal: Németh Nándor rég nem látott úszást repesztett ezen a távon, saját elmondása szerint sosem ment ennyire jót (nyitóemberként 1:46.11, ami olimpiai A-szint), ám a 100 gyors mellé valószínűleg ezt a számot nem vállalja Párizsban, hiszen teljesen át kéne alakítani a felkészülését. Utána Holló, majd Márton Richárd és Kós Hubert úszott a négyesben, és nagy csatában végül Danas Rapšys klasszisa (1:44.90) döntött a litvánok javára a hajrában.
A nőknél kettő csere volt a délelőtti váltóhoz képest: kikerült a rekordot jelentő 11. Európa-bajnokságán szereplő Jakabos Zsuzsanna, valamint Ugrai Panna, bekerült Ábrahám Minna és Pádár Nikolett mellé Késely Ajna és Molnár Dóra, ám valószínűleg mindkét összeállítás ugyanúgy a második helyen végzett volna. Az izraeliek ugyanis az elejétől kezdve jó tempóban úsztak, és magabiztosan győztek – Pádár a végén óriásit jött, 1:55.87-tel életében először került 1:56 alá, ám ez is kevésnek bizonyult az aranyhoz. Az viszont biztató az olimpia előtt, hogy ez az egyre jobban összeszokott négyes még sosem úszott ennyire jó időt (7:52.92).
Ami a középdöntőket illeti: hatból öt a mérleg. Női 100 gyorson Pádár és Ábrahám is egyéni rekordot úszott, előbbi 54.17-tel, az 5-ös pályáról várhatja a finálét, utóbbi 54.90-nel várhatja a kedd esti döntőt.
Férfi 50 méter pillangón Szabó Szebasztián simán, a második idővel lépett döntőbe (23.23), Kós viszont elrontotta a futamát, 23.79-cel messze volt a továbbjutástól.
Női 200 méter háton Szabó-Feltóthy Eszter és Molnár Dóra a délelőtti előfutamban biztosította az olimpiai indulást, hiszen mindketten megelőzték az A-szintesek rangsorában harmadik Burián Katalint, és most is felszabadultan úsztak: Molnár az első (2:09.67), Szabó-Feltóthy a második (2:10.21) idővel jutott tovább.
Folytatás kedden.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés