Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Alcaraz a feszültséget és Runét is legyőzte, Jabeur felszabadult játékkal vágott vissza Rybakinának

Németh Dániel

Publikálva 13/07/2023 - 12:27 GMT+2

Christopher Eubanks közel állt ahhoz, hogy borítsa a papírformát Daniil Medvedev ellen, az orosz azonban megmutatta, miért annyira nehéz őt legyőzni egy nagy versenyen. Carlos Alcaraz első ránézésre lényegesen könnyebb meccsen jutott tovább, belülről azonban nem érezte simának a világelső. Ons Jabeur parádés játékkal vágott vissza Elena Rybakinának, és készülhet Aryna Sabalenkára.

A negyeddöntőben búcsúzott a női címvédő Rybakina

Sikerült visszavágnia Ons Jabeurnek a tavalyi wimbledoni döntőben elszenvedett vereségért, míg Carlos Alcaraz a saját bevallása szerint rossz napot kifogó Holger Rune mellett a saját idegességét is legyőzte.
Mindenkinek megvan a játéka a top 300-ban, hogy nagy meglepetést okozzon – állapította meg Daniil Medvedev azt követően, hogy két szettben legyőzte a világranglista-119. Christopher Eubankset Miamiban. „A különbség a kiegyensúlyozottságban rejlik” – folytatta, hozzátéve: Eubanks is nagy dolgokra hivatott, amennyiben építeni tud erre az eredményre. Nos, nem túlzás azt mondani, hogy sikerült, a 27 éves amerikait egyetlen tie-break választotta el a wimbledoni elődöntőtől.
„Nagyon nehéz mérkőzés volt” – mondta a 6:4, 1:6, 4:6, 7:6, 6:1-re megnyert negyeddöntőt követően az orosz. „Volt olyan pillanat, amikor közel voltam a vereséghez, de boldog vagyok, mert sikerült összeszednem magam. A meccs bizonyos pontján minden szétesni látszott, a koncentrációm, a momentum, de ez simán előfordulhat ezen a szinten. Chris remekül játszott. Boldog vagyok, hogy összeszedtem magam, és végül meg tudtam nyerni ezt a meccset.”
„Amikor hátrányban voltam, azon kezdtem el agyalni, miért történt úgy, ahogy. Persze a karrierem mostani szakaszában képes vagyok olyasmire, amire négy vagy öt éve még biztosan nem lettem volna. Arra gondoltam: meg kell fordítanom a meccset, ahogyan azt már sokszor megtettem korábban. Ez a wimbledoni elődöntő nem is annyira az itteni múltamnak köszönhető, inkább annak, hogy folyamatosan javult a játékom a verseny alatt.”
A torna előtt nem éreztem jól magam, de még az első fordulóban sem. A másodiktól kezdve viszont egyre és egyre jobban megy a játék.
„Az biztos, hogy nagyon szórakoztató meccs volt” – értékelt az összecsapás után a 27 éves amerikai. „Szerintem remek szórakozást és magas színvonalú teniszt kaptak a nézők a pénzükért. Daniil a világ egyik legjobb játékosa, vagyis egyike a legnehezebben legyőzhető játékosoknak. Ez ma is megmutatkozott. Hihetetlenül játszott a fontos pillanatokban, például a negyedik szett tie-breakjében. Utána az ötödikben is remek volt, ő emelt a színvonalon, míg én egy kicsit visszaestem.”
picture

Medvedev nehezen búcsúztatta Eubankset- a mérkőzés legjobb pillanatai

„Hogy mi lesz a következő lépés? Az egészen biztos, hogy arra ösztönöz, hogy élvezzem az egész folyamatot, különösen az előző egy év munkáját. Még keményebben szeretnék dolgozni. Óriási közhely, de szeretném újra átélni ezeket az érzelmeket. Ha az előző 12 hónap hozzájárult ezekhez a sikerekhez, nincs értelme most megállni. Szóval ha változik valami, akkor az az lesz, hogy még többet dolgozok. Még jobban fogok figyelni az erőnlétemre és az ehhez hasonló részekre.”
„Carlos miatt csak egy napig” – mondta mosolyogva Jannik Sinner, miután közölték vele: 2007 óta ő a legfiatalabb elődöntőse Wimbledonnak. Arról talán megfeledkezett az olasz, hogy a világelső negyeddöntős ellenfele, Holger Rune is fiatalabb nála, de az is elképzelhető, hogy egyértelműnek látta az esélyeket. És mindent figyelembe véve az is volt a mérkőzés alapján: az első játszma mindkét részről feszült küzdelmet hozott, onnantól viszont inkább Alcaraz akarata érvényesült a pályán.
„Az idegesség, a feszültség szakadt ki belőlem” – mondta a spanyol az első szett megnyerését követő harci üvöltésről. „Nagyon nehéz játszma volt. Én is ideges voltam, nem tudtam irányítani. De aztán megnyertem a szettet, ami kulcsfontosságú volt az érzelmek menedzseléséhez. Az a hatalmas üvöltés is segített kicsit tompítani az idegességet, onnantól jobban tudtam élvezni a pillanatot, a mérkőzést. Sokszor mondtam már: számomra mindennek a mosoly az alapja.”
Holgernek és egy kicsit a Grand Slam-negyeddöntőnek szólt. Nem könnyű olyan játékos ellen, akivel már sokszor találkoztatok. Mi lényegében egy korosztály vagyunk, együtt nőttünk fel. Ezért sem volt egyszerű.
- mondta a feszültségre utalva.
picture

Wimbledon: A világelső a négy között

Rune elárulta, már a meccs reggelén érezte, hogy ez nem az ő napja lesz. „Nem éreztem túl jól magam, de ez normális. Vannak ilyen napjai az embernek. Mindent megtettem annak érdekében, hogy a meccsre jobban legyek, de nem volt bennem annyi energia, mint más esetben. Elfáradtam, de mindent megtettem. Ez része a játéknak. Ha sok versenyt, sok meccset játszol, szintén előjön. Tavaly Párizsban is éreztem, de ott jól sült el. Ez is benne van, emberek vagyunk.”
„Úgy éreztem, hogy nagy előnyt jelentett az első szett. Eleinte nem zavart, mert ugyanez volt a helyzet Grigorral szemben is. Szóval most is próbáltam visszatalálni a meccsbe. Ő viszont önbizalmat merített a tie-breakből, míg ez nekem nem sikerült. Ha én nyertem volna az első szettet, talán a második is másképp nézett volna ki. De nem így alakult. Lendületet vett, és onnantól kezdve jobban játszott.”
Ons Jabeur megkapta az esélyt, hogy visszavágjon Elena Rybakinának a tavalyi döntőben elszenvedett vereségért, és a tunéziai élt is vele. A szokottnál kevesebb kreativitás és az agresszívebb tenisz is jól állt Jabeurnek, aki a kulcspillanatokat leszámítva már az első szettben is jobban játszott Rybakinánál. A kihagyott lehetőségek és az elveszített tie-break azonban nem törték össze a tunéziait, és végül sikerült megfordítania a találkozót a szokásosnál tompábban teniszező kazahhal szemben.
picture

A negyeddöntőben búcsúzott a női címvédő Rybakina

„Tavaly talán még nem álltam készen ezekre a meccsekre. Nem bántam meg az ott történteket, okkal alakult így. Mindig is ezt mondtam. Ennek idén kellett megtörténnie. Sokat tanultam a döntőből, és büszke vagyok arra, mennyit fejlődtem mentálisan, fizikálisan és a tenisz tekintetében” – mondta a tunéziai, aki azt is hozzátette, az elveszített játszma ezúttal nem bénította meg, épp ellenkezőleg, a legjobbat hozta ki belőle.
„Mentálisan úgy álltam hozzá, hogy nincs mit veszítenem. Különösen az elveszített szett után nem foglalkoztam ezzel. Minden ütést bevállaltam. Beszéltem Martina Navratilovával, aki mutatott néhány statisztikát. Azt mondta, 13 nyerő mellett 3 ki nem kényszerített hibát ütöttem. El sem hittem. Ez tényleg én vagyok? Felszabadultan játszottam a pályán. Úgy éreztem, hiszek az elődöntőben, a döntőben. Egyre közelebb vagyok ahhoz, hogy valóra váltsam az álmom.”
„Jobb döntéseket hozott, mint tavaly” – állapította meg Rybakina. „Nekem is voltak lehetőségeim, különösen a második szettben. De nem éreztem valami nagyszerűnek a szervámat. Talán a százalékok is alátámasztják ezt, bár nem láttam még a statisztikát. Ez a legnagyobb fegyverem, és ma nem működött annyira jól. De az egészen biztos, hogy ő remekül játszott, különösen a fontos pillanatokban, és ez jelentette a különbséget.”
Jabeurnek a következő fordulóban sem lesz egyszerű feladata, ugyanis 2023 legjobb formában lévő női játékosával, Aryna Sabalenkával találkozik. A fehérorosz a 6:2-re megnyert első szett után brékhátrányban volt a másodikban, azonban Madison Keys nem tudta kihasználni az ellenfele megingását, az Australian Open-bajnok pedig elkerülte a túlórát. Lélekben azonban készen állt a harmadik szettre is.
picture

A második helyen kiemelt Aryna Sabalenka bejutott a wimbledoni elődöntőbe

„Szerintem végig hihetetlenül játszott. Volt pár játék, amelyben ellenállhatatlan volt. Amikor az 5:2-es vezetésért adogatott, és negyven-semmije volt, elfogadtam magamban, hogy három szett lesz, és meg is békéltem a gondolattal. Próbáltam nagyobb nyomással játszani, hogy kevesebb önbizalma legyen a harmadik szettben. Igyekeztem a legjobbamat nyújtani. Szerencsére sikerült megfordítanom valahogyan azt a játékot, és aztán az egész szettet.”
„Mindkettőt szeretném” – mondta mosolyogva a wimbledoni bajnoki címre és a világelsőségre utalva. „Most viszont csak magamra koncentrálok, mert ezek csak elterelnék a figyelmemet a pályán a játékomról. Szóval most az a célom, hogy magamra koncentráljak, és amikor a pályán vagyok, a legjobb teniszemet vegyem elő. Később úgyis kiderül, készen állok-e a világelsőségre, készen állok-e egy újabb döntőre.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása