Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Marozsán győzte már le Sinnert, ezúttal viszont 41 éve nem látott bravúrra lenne szüksége

Németh Dániel

Frissítve 20/06/2024 - 12:24 GMT+2

Marozsán Fábián megszerezte idei első füves pályás győzelmét, miután 7:5, 4:6, 6:1 arányban búcsúztatta Roman Safiullint Halléban. A magyar teniszezőre a második fordulóban a világelső Jannik Sinner vár, aki tavaly elődöntős volt Wimbledonban. Marozsán a találkozó előtt elmondta: élvezni szeretné a meccset, és bízik abban, hogy legalább egy szettet elcsenhet Sinnertől.

Így zárta le Marozsán Fábián élete első főtáblás meccsét a Roland Garroson

Marozsán Fábián nem először játszik Jannik Sinner ellen, de nagyon sokat változott a világ a hat és fél évvel ezelőtti meccsük óta.

A magyar teniszezőre hatalmas feladat vár Halléban, hiszen amellett, hogy ő még mindig csak barátkozik a füves borítással, a mezőny egyik legjobb formában lévő játékosával találkozik a második fordulóban. Jannik Sinner ráadásul nem csak egy aktuálisan felkapott teniszező, hiszen hétfő óta ő a világelső, amivel történelmet írt, hiszen ő az olasz tenisz történetében az első játékos, aki a ranglista élére jutott.
Marozsán Fábián győzött már le hasonló kaliberű teniszezőt, tavaly Rómában óriási meglepetésre két szettben búcsúztatta a világelsőséget már visszaszerző, de hivatalosan épp világranglista-2. Carlos Alcarazt. Halléban talán még nagyobb bravúr lenne a győzelem, hiszen amíg a salakos borítást jól ismeri, füvön a mostani lesz a hetedik mérkőzése a profik között, és ez az első olyan szezonja, amely során több füves versenyen is elindul.
„Ő otthon érezheti magát a centerpályán, én sosem játszottam itt korábban. Ez egy picit nehéz és más lesz nekem, szóval majd meglátjuk”mondta a magyar játékos az ATP-nek. „Megpróbálok hinni magamban, hozni a szerváimat, füvön valószínűleg nagyobb esélyem lesz nyerni ellene, vagy legalább egy szettet elcsípni. Szóval meglátjuk, az biztos, hogy nagyon várom, és szeretném élvezni a találkozót.”
Inkább érdekesség, mintsem a meccs szempontjából releváns adat, hogy a mostani csak az ATP Touron lesz az első összecsapásuk. 2018 januárjában egy egyiptomi ITF Tour-meccsen már találkoztak, Marozsán akkor 18, Sinner pedig 16 éves volt. Azt a meccset végül a picivel rutinosabb, vagy talán szerencsésebb úgy fogalmazni, hogy érettebb játékos nyerte: a vége 4:6, 6:2, 6:1 lett Marozsán javára.
picture

Nézd újra, hogyan fordította meg Marozsán a tie-breaket Alcaraz ellen

„Arra emlékszem, hogy egy nagyon fiatal olasz játékos várt rám, és pont az utolsó játékot láttuk az előző meccséből. Nagyon gyorsan teniszezett, belépett a pályára, sok nyomást helyezett az ellenfelére. Akkor azt gondoltam, hogy nem lesz könnyű dolgom, de még nagyon fiatal, talán lehet esélyem ellene. Nekem az volt az első vagy a második évem az ITF-en, épphogy elkezdtem a Future-versenyeket, így én is fiatalnak számítottam, de ő sokkal fiatalabb volt.”
Amikor arról kérdezték, hogy Marozsán gondolta volna-e, hogy egy jövőbeli világelsővel játszik, azt mondta: a világelsőséget kevésbé érezte, de abban biztos volt, hogy nagyszerű teniszező lesz belőle. „Nagyon-nagyon tehetséges volt. Igazán gyorsan és jól mozog. Nagyon okosan játszik, a tenyeresei hatalmasak és fonákjai is jók. Remekül érzi a labdákat, emellett pedig egy nagyszerű srác, szóval meglátjuk. Szeretném élvezni a meccset, és ha adódnak lehetőségeim, kihasználni azokat.”
A magyar teniszezőnek csodálatosan sikerült a tavasza, Indian Wellsben nyolcaddöntős, Miamiban pedig negyeddöntős volt. Ezt követően magabiztosan várta a salakos versenyeket, ezúttal azonban elmaradtak a bravúrok, Barcelonában, Madridban és a Roland Garroson egy-egy kört ment, Rómában és Genfben – mindkétszer Alexander Shevchenko volt az ellenfél – az első fordulóban kikapott. Füvön viszont ismét különösebb elvárások nélkül teniszezhet, a cél inkább a tanulás és az alkalmazkodás.
Ez a kettő egyébként is meghatározza a szezonját, hiszen a tavalyi berobbanása után a mostani az első olyan szezon, amit teljes egészében a legmagasabb szinten tölt. Marozsán az év elején már megtapasztalhatta, mennyivel nehezebb az ATP Touron felvenni a fonalat, ám egy rosszabb periódust követően újra jöttek a jó eredmények. Szerinte a stabilabb teljesítménynek az lehet az egyik kulcsa, hogy még jobban kontrollálja az érzelmeit, ez olyasmi, amin régóta dolgoznak az edzőivel.
picture

Marozsán Fábián újabb top 10-es győzelmet szerzett Miamiban

„Nem egyszerű, mert ha nem alakulnak jól a dolgok, időnként hajlamos vagyok kimutatni a negatív érzéseimet. Ez nem jó, meg kell tanulnom elrejteni, megnyugodni egy kicsit, és mindenkinek – természetesen az ellenfelemet is beleértve – azt mutatni, hogy pozitív vagyok és hiszek magamban. De előfordul, hogy ez nehéz, és ez hiányzik, negatív érzelmeket és rossz dolgokat mutatok kifelé. Szóval igyekszem erre is koncentrálni.”
A Magyar Tenisz Szövetség tájékoztatása szerint három év után játszik ismét magyar teniszező az aktuális világelsővel, 2021-ben Novak Djokovic volt Fucsovics Márton ellenfele a párizsi 1000-es tornán. Világelső elleni skalpja pedig több mint 40 éve nem volt a magyar teniszeznek, egészen pontosan azóta, hogy 1983 májusában Taróczy Balázs legyőzte Ivan Lendlt.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés