Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Oka volt a fagyos kézfogásnak, Zverev sportszerűtlenséggel vádolja Medvedevet

Németh Dániel

Publikálva 14/04/2023 - 17:44 GMT+2

Rolex Monte-Carlo Masters - Alexander Zverev kétszer is szerválhatott a negyeddöntőért Monte-Carlóban, azonban sem ez, sem a két mérkőzéslabda nem volt elegendő Daniil Medvedev ellen. A német teniszező a találkozót követően csalódott volt a rivális viselkedése miatt, és a mezőny egyik legsportszerűtlenebb játékosának nevezte.

Medvedev megmenekült, két meccslabdáról verte Zverevet a negyeddöntőért

Alexander Zverev és Daniil Medvedev monte-carlói összecsapása a csütörtöki meccsüket követően is folytatódott.

Daniil Medvedev soha nem titkolta, hogy utálja a salakpályás teniszt, ehhez képest azért egészen komoly skalpokat gyűjtött ezen a borításon is. Győzte már le Novak Djokovicot és Stefanos Tsitsipast is (mindkettőt Monte-Carlóban), idén pedig Alexander Zverevet búcsúztatta egy kőkemény, több mint háromórás mérkőzésen. Ehhez az orosznak két meccslabdát is hárítania kellett, ezen kívül kétszer adogathatott a német a meccsért, fejben azonban Medvedev volt a stabilabb.
Zverev az első játszmát könnyedén megnyerte, a másodikban pedig a legjobb pillanatban, 4:4-es állásnál került brékelőnybe, a következő három játékot azonban Medvedev nyerte, és kiharcolta a döntő szettet. A forgatókönyv kísértetiesen hasonló volt a harmadik játszmában, ugyanúgy 5:4-nél szerválhatott a negyeddöntőért Zverev, és ugyanúgy nem tudta megoldani. A tie-breakben már eljutott meccslabdáig – két alkalommal – a továbbjutáshoz azonban ez is kevésnek bizonyult.
A német teniszező ezek után egy meglehetősen hűvös kézfogással gratulált ellenfelének (talán erre is utalt Medvedev a kamerára írt cold kifejezéssel), utólag pedig a német Sky-nak azt is kifejtette, miért orrolt meg a korábbi világelsőre. Zverev úgy érezte, Medvedev a mérkőzés kulcspillanataiban sportszerűtlen eszközöket is bevetett annak érdekében, hogy belemásszon a fejébe – akár így volt, akár nem, Zverev nyilatkozata alapján sikerrel járt.
picture

Alexander Zverev teljesen elvesztette a fejét, tört-zúzott a mérkőzés után

„Ő az egyik legsportszerűtlenebb játékos. Én nagyon komolyan veszem a fair playt és a sportszerűséget, ő nem. Olyan helyzetben megy ki mosdószünetre, amikor az nem lehetséges. Volt vagy 1000 olyan szituáció, amelyben úgy éreztem, kezdtem egy kicsit jobban játszani, és ő minden alkalommal megpróbált valamit. Nagyot csalódtam benne sportolóként” – fogalmazott a német, aki azért azt is elismerte, ettől függetlenül be kellett volna fejeznie a meccset.
Nem szabadna megtörténnie ennek, és ez teljességében az én hibám, ez nagyon rossz volt tőlem. Mégis azt érzem, hogy a fair playt mindig szem előtt kell tartani a sportban.
A német egyébként azt is hozzátette, nagyszerű rivalizálás alakulhatna ki közte és Medvedev között, ám ehhez elengedhetetlen a sportszerűség. „Roger és Rafa népszerűségének és világszerte való elismertségének az volt az egyik oka, hogy mindig igazságosak voltak a másikkal. Sajnálatos módon ezt vele kapcsolatban nem lehet elmondani, amit nagyon sajnálok. A mérkőzés remek volt, de természetesen azt szeretném, ha újra meg is nyerném ezeket.”
Zverev a nyilatkozatával a harmadik szettre utalt, amikor 4:3-as állásnál Medvedev a térfélcsere alatt kiment a mosdóba. A szabályok ezt lehetővé teszik (elég csak az idei Australian Openre gondolni, ahol Djokovic is az egyik szünet során ment ki), de időben vissza kell érnie a játékosnak a pályára. Medvedev ezt tulajdonképpen megtette, amikor Carlos Bernardes engedélyt adott a folytatásra, már ott volt az orosz, igaz, a folytatás előtt megállt inni, amivel elment néhány másodperc.
picture

Medvedev megmenekült, két meccslabdáról verte Zverevet a negyeddöntőért

Medvedevnek volt még egy érdekes húzása, amikor is a második szett végén a kettős hibával elbukott adogatójátékát követően kiszedte a szingli lécet, majd a földre dobta azt. Az orosz végül nem kapott büntetést ezért, Bernardes visszatette a helyére a lécet, és zavartalanul folytatódott a találkozó. Ezt követően Zverev kétségtelenül elveszítette a fonalat, a mosdóban tett látogatás után viszont épp Medvedev volt az, aki elbukta a szerváját.
„Kétszer szerválhatott a meccsért, valószínűleg jobban kellett volna teljesítenie” – hangzott Medvedev értékelése. „Sok teniszt néztem a mostani torna előtt, és azt vettem észre, hogy bármilyen szituációból vissza lehet kapaszkodni, nem számít annyit a szerva. Onnantól kezdve, hogy egy kicsit szorosabbá válik a játék, egy szempillantás alatt fordulhat a mérkőzés. Nekem ezt sikerült kihasználnom ezen az őrült, őrült mérkőzésen.”
Medvedevnek egyébként a közönséggel is volt problémája, a második szett hajrájában látványos mozdulattal próbálta csendre inteni őket. „Láttam Novak mérkőzését, és beszélni akartam a mérkőzésvezetővel a nyomról. Néhányan elkezdtek fütyülni, amire én azt mondtam, addig nem játszom, amíg be nem fogják. Az Australian Open-döntő óta, ha valami olyan történik, ami nem tetszik, úgy vagyok vele, hogy amíg nem fejezik be, nem játszom. Amíg zajonganak, nem teniszezek.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés