Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Novak Djokovic visszalépett a Roland Garrostól, Sinner az új világelső

Németh Dániel

Frissítve 04/06/2024 - 18:53 GMT+2

Novak Djokovic bejelentette: nem folytatja a Roland Garrost. A szerb teniszező hétfőn maratoni mérkőzésen győzte le Francisco Cerúndolót, de már a találkozót követően utalt rá, véget érhet számára a verseny. A mérkőzés alatt többször ápolni kellett a világelső térdét, a találkozót követően pedig az is kiderült, hogy szakadt meniszkusszal fejezte be a meccset.

Djokovicot megérintette a kiesés szele, döbbenetes fordítással jutott Garros-negyeddöntőbe - videó

Novak Djokovic térdsérülése súlyosnak bizonyult, véget ért számára a Roland Garros.
A világelső remekül kezdte a Francisco Cerúndolo elleni nyolcaddöntőt, a második szett elején azonban az egyik kitámasztásnál megsérült a térde. Djokovic azonnal ápolást kért, amely nem sokat hatott, a fájdalomcsillapítóknak köszönhetően azonban be tudta fejezni a meccset, sőt, sérülten is legyőzte argentin ellenfelét.
Djokovic azonban már a sajtótájékoztatón utalt rá, hogy talán ez volt az utolsó meccse az idei Roland Garroson, és az alapján döntenek a folytatásról, hogy érzi magát a találkozót követően. Kedden alaposabban is megvizsgálták a világelső térdét, az MRI pedig rossz híreket közölt: elszakadt a meniszkusza.
A folytatás így nem jöhetett szóba, kedd délután Djokovic vissza is lépett a versenytől. Ez azt jelenti, hogy Casper Ruud játék nélkül jutott a torna elődöntőjébe, Jannik Sinner pedig a hátralévő eredményeitől függetlenül világelső lesz a Roland Garros utáni héten.
Novak Djokovic a találkozó során többször is beszélt a supervisorral, és arra kérte a szervezőket, gyakrabban húzzák le a szerinte sérülésveszélyes pályát. A világelső kérését megtagadták, amit utólag is nehezményezett, mondván: az ő sérülése elkerülhető lett volna, amennyiben kicsit körültekintőbbek.
Djokovic esetében pedig az a nagy kérdés, mennyire súlyos a térdsérülése. Kisebb szakadás esetében is minimum négyhetes pihenést és kezelést igényelhet, de sok függ a sportoló genetikájától és az életkorától is. Amennyiben műteni kell, a három és hat hónap közötti kihagyás sem kizárt.
Ez azt jelenti, hogy még az optimistább verzió alapján is kétséges, elindulhat-e Wimbledonban.

Djokovic sérülésére az Eurosport szakértői is reagáltak

Boris Becker
"Ez minden Djokovic-rajongónak rossz hír, engem is beleértve. Persze sejteni lehetett a Cerúndolo elleni meccs után, elvégre sántikálva játszott. A fájdalomcsillapítók megkönnyítették az ötödik szettet, de már aznap este utalt arra, mit hozhat a másnap. Már az előző versenyeken is voltak térdproblémái, csak épp nem említette. Ez nyilván nagy csapás a számára. Mielőbbi felépülést kívánok neki, hogy a füves pályás szezonra újra egészséges legyen.”
„Ez egy komoly sérülés, ami holnapig nem fog meggyógyulni. Szinte szóhoz sem jutok. A fű nagyon megterheli a térdet, tényleg állandóan megcsúszol. Egy elszakadt meniszkusz komoly sérülés, és természetesen az a nagy kérdés, fogják-e műteni."
„Ez egy történelmi pillanat a teniszben: egy új világelső, aki épp a pályán van, és még nem is tud a hírről. Ez őrület. Egész Olaszország ünnepelni fogja őt!”
Mats Wilander
"Nem számítottam erre. A meccs végén nagyon jól játszott, és hiába nézett ki nagyon rosszul a meccs közepén, miután az adrenalin beütött, sokkal jobb lett. Az utolsó 20 percben remekül teniszezett, és akkor azt gondoltam, hogy rendben lesz. Hatalmas meglepetés és sokk, de nyilvánvalóan volt valami komoly a térdével."
picture

Novak Djokovicot többször is ápolták Francisco Cerúndolo ellen

Fotó: Getty Images

"Djokovic nagyon nem volt boldog, hallottam a pályára tett megjegyzéseit. Nem annyira könnyű meghatározni, mennyi salakot kell eltávolítani. Hideg volt az idő, aztán a meccs napján már sütött a nap, ami csúszóssá teszi a felszínét."
"A tenisz egyre gyorsul, a srácok egyre keményebben ütnek. Amikor olyan közel vagy az alapvonalhoz, mint amennyire Djokovic, szükség van a tapadásra, ami sem a salakon, sem a füvön nem egyszerű. Ezzel foglalkozni kell valószínűleg, mert minél gyorsabb a játék, annál többet fognak csúszkálni."
Alex Corretja
"Ő a világelső és a címvédő. Micsoda harcos! Az előző fordulókban is megmutatta, hogy képes kiválóan teniszezni a Roland Garroson. Sokat szenvedett Musetti és Cerúndolo ellen. Nem játszott sokat a torna előtt, így talán ez most egy kicsit sok volt neki egyszerre."
"Nehéz megmondani, hogy mások lettek-e a körülmények idénre. Egy kicsit szerencsétlenül jött ki, hogy kisütött a nap, ami miatt jobban csúszott a salak. Nagyon sajnáljuk őt, de nem fogom a karbantartókat hibáztatni, mert nagyszerű munkát végetnek."
Tim Henman
"Sokszor hallottuk már Djokovictól más Grand Slameken, hogy sérülésekről beszélt, de mégis tovább játszott. Úgy éreztem, hogy csak elővigyázatosságból vizsgálták, és azt vártam, hogy vissza fog jönni, szóval ez nagy meglepetés. A meniszkuszszakadás komoly sérülés, így ez nagy csalódás Djokovicnak."
A Porsche Centrum Budapest jó szórakozást kíván a mérkőzésekhez!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés