Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic sérülten is kigyalogolta a győzelmet, a folytatásban azonban bizonytalan

Németh Dániel

Frissítve 04/06/2024 - 12:21 GMT+2

Novak Djokovic 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3-ra nyert Francisco Cerúndolo ellen a Roland Garros 4. fordulójában. A szerb számára pozitívan indult a találkozó, azonban a második szett elején megsérült a térde, és onnantól kezdve a túlélésre helyezte a hangsúlyt. Az adrenalin és a magába tömött fájdalomcsillapítók segítettek, azt azonban nem tudta megmondani, pályára léphet-e még a versenyen.

Djokovicot megérintette a kiesés szele, döbbenetes fordítással jutott Garros-negyeddöntőbe - videó

Novak Djokovic újabb meccset hozott vissza a sírból, de a folytatás veszélyben lehet.

A Lorenzo Musetti elleni éjszakába nyúló, ötszettes mérkőzést követően a világelső szerette volna rövidre zárni a negyedik fordulós szereplését. Egy szetten keresztül úgy is nézett ki, simán meglehet a továbbjutás Novak Djokovicnak: a játék minden elemében jobb volt Francisco Cerúndolónál, akinek kétszer is elvette a szerváját, és – ha a vége nem is volt tükörsima – 6:1-re csak lezárta a játszmát. A folytatás azonban igencsak kalandosra sikeredett.
A lavinát egy térdsérülés indította el, amely egyik pillanatról a másikra megváltoztatta a mérkőzés képét. Djokovicot előbb ápolni kellett, majd kapott némi fájdalomcsillapítót is, ám a mozgása szemmel láthatóan messze volt a 100%-tól, Cerúndolo pedig lassacskán átvette az irányítást. A szerb küzdött becsülettel, hárított nyolc bréklabdát, ám az argentin végül 6:5-nél elvette a világelső szerváját, majd a harmadik szettet is megnyerte 6:3-ra.
„Már az előző hetekben is éreztem némi fájdalmat a jobb térdemben, de nem volt olyan sérülésem, ami miatt aggódnom kellett volna” – magyarázta a meccset követően Djokovic. „Néhány versenyt így játszottam le, és nem jelentett gondot, egészen a mai napig. A késői befejezés természetesen nem segített az alvás, a bioritmus, illetve a pihenés szempontjából, mégis olyan jól éreztem magam a meccs előtt, amennyire ez lehetséges ebben a helyzetben, és jól is ment a játék az első szettben.”
De aztán a második szett harmadik játékában elcsúsztam, mint oly sokszor a mai napon. Ez a térdemre is hatással volt.
Djokovic szerint a pályák – noha általánosságában Roland Garros kiemelkedően jó minőséget biztosít ezen a téren – csúszósabbak voltak a szokásosnál. A világelső úgy érezte, hogy az esős, párás napokat követően nagyon megváltozott a salak viselkedése, különösen a pályák legfelsőbb rétege, amiben szerinte az is szerepet játszott, hogy kevesebb salak volt a pályán. Ezért kérte azt a mérkőzésvezetőtől, hogy gyakrabban, minden második vagy harmadik térfélcsere után húzzák le.
„Már az segítség lenne, ha egy kicsivel több salakot hoznának a pálya mögé, és egy kicsivel csökkentenék a csúszás esélyét. Mozgás közben ugyanis elhordjuk a salakot, ami miatt bizonyos foltokban szinte teljesen elfogy, és akkor az ott lényegében már csak beton. A csapatom próbált beszélni a Roland Garros embereivel, hogy megértsük a helyzetet. Próbálom megérteni, miért annyira nehéz ezt megcsinálni, és miért kapunk mindig nemleges válaszokat. Egyszerűen nem értem.”
picture

Djokovicot megérintette a kiesés szele, döbbenetes fordítással jutott Garros-negyeddöntőbe - videó

„Nem kezelhetjük ezeket a körülményeket úgy, mintha átlagosak lennének. Mert nem azok. Rengeteg eső esett, nagyon rossz volt az idő napokon át, sőt, az egész héten. Tisztában vagyok azzal, hogy nagyon sok a feladatuk, és keményen dolgoznak. Nem állítom azt, hogy rossz munkát végeznének. Egyáltalán nem. Mindent megtesznek. Csak azt próbálom megérteni, hogy ha egy játékosnak van néhány észrevétele, mi mindennek kell történnie?”
„Úgy értem, a mai meccsen megsérültem. Igen, túléltem. Igen, megnyertem a meccset. Nagyszerű. De vajon ki tudok állni a következőre? Ezt még nem tudom, mert nem tudom, mennyire súlyos a sérülés. De megelőzhető lett volna? Valószínűleg. Amennyiben kicsit gyakrabban kezelték volna a pályákat a játszmák közben. Lényegében csak ennyit kértem.”
De ha már itt tartunk: hogy a fenében nyerte meg Djokovic a meccset, aminek a közepén bizonyos labdákra már el sem indult? Cerúndolo a negyedik szettben is brékelőnybe került, és 4:2-re elhúzott a világelsőtől. Ekkor azonban elkezdtek hatni azok a fájdalomcsillapítók, amiket Djokovic a sérülését követően beszedett, ami újabb fordulatot hozott a meccsbe: a szerb előbb visszajött a hátrányból, majd 7:5-re le is zárta a játszmát.

A döntő szettben pedig kiválóan menedzselte a helyzetet, és amikor Cerúndolo a végén elbizonytalanodott, könyörtelenül kihasználta a lehetőséget.

„Képtelen voltam irányt váltani úgy, ahogyan szerettem volna. Sok rövidítésére el sem tudtam indulni. Ő is észrevette, ezért sokat is használta, én pedig csak néztem, de nem mozdultam. Neki sem könnyű egy olyan ellenféllel játszani, aki két szetten keresztül nem mozog jól, és aztán elkezd nagyszerűen teniszezni. Neki nem ez volt az ideális helyzet, de elmondtam nektek, mi történt” – mondta Djokovic, aki az orvos által engedélyezett legnagyobb dózist kapta a fájdalomcsillapítóból.
picture

Djokovic a szakadék széléről táncolt vissza Musetti ellen, amivel többszörösen történelmet írt

„Azért folytattam a meccset, mert fel akartam mérni, hogy az extra gyulladáscsökkentőkkel és gyógyszerekkel, miután beütöttek, sikerül-e csökkenteni a limitációt. Ez történt. A harmadik szett végén kértem még egy adagot a dokitól. Azt mondta, rendben, de ennyi, ez a legtöbb, ennél többet nem adhat. Elegendőnek bizonyult. 45 perc után beütött a gyógyszer, és lehetővé tette, hogy a végén a legjobb teniszemet játsszam.”
Djokovic annak ellenére, hogy egymást követően két ötszettest játszott, erőnlétileg jól érzi magát. A folytatást illetően azonban van benne bizonytalanság, ugyanis sok fájdalomcsillapító és még több adrenalin árán tudta csak leküzdeni a térdsérülését és kiharcolni a győzelmet. Azt viszont a sajtótájékoztatón még nem tudta megmondani, milyen hatással lesz ez a terhelés a verseny hátralévő részére, és mekkora fájdalmai lesznek a későbbiekben.
„Vannak gyógyszerek, gyulladáscsökkentők, amiket ilyenkor beszedhetsz. Beüt az adrenalin is, ami segít a versenyek során, néha csak egy-két meccsen át, néha az egész versenyen. A Grand Slamekben az a jó, hogy van egy pihenőnap a két találkozó között, ami remélhetőleg segít, hogy hatékonyabb legyen a gyógyulási folyamat. Ez minden. Nem tudom, mi lesz holnap vagy holnapután, pályára tudok-e egyáltalán lépni. Reméljük, hogy igen, de majd meglátjuk.”
Djokovic ellenfele a következő fordulóban Casper Ruud lesz, aki egy nehéz meccset nyert meg Taylor Fritz ellen, de csak három és fél órát töltött a pályán.
A Porsche Centrum Budapest jó szórakozást kíván a mérkőzésekhez!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés