Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Roland Garros szervezőin csattan Novak Djokovicék ostora, közleményben kritizálják az éjszakába nyúló programot

Nánási Antal

Frissítve 05/06/2024 - 11:23 GMT+2

Novak Djokovic visszalépése a Roland Garros negyeddöntőjétől egymagában robbantotta fel a teniszvilág közbeszédét, egyszersmind biztossá tette, hogy Jannik Sinner személyében egy új arc veszi át a világelsőséget a tornát követően. A szerb klasszis lépése látszólag egyenesági következménye az idei Garros időjárás sújtotta első hetének, valamint az esti programot övező kérdőjeleknek.

Djokovic a szakadék széléről táncolt vissza Musetti ellen, amivel többszörösen történelmet írt

A Roland Garros keddi, tizedik játéknapjától előzetesen azt várhattuk, hogy fény derül két női-, valamint két férfi elődöntős kilétére Párizsban. Ehhez képest sokkal többet kaptunk.
Coco Gauff és Iga Swiatek, valamint Jannik Sinner és Carlos Alcaraz sikerei ugyanis gyakorlatilag eltörpültek a nap legnagyobb híre, azaz Novak Djokovic visszalépése mellett.
A háromszoros párizsi bajnok szerb klasszis egymás után két ötszettest teljesített a torna harmadik és negyedik fordulójában, erre pedig úgy fest, ráment az egészsége. Lorenzo Musetti ellen egy 23:00 környékén elkezdett mérkőzést tudott hajnali 03:00 után befejezni, Francisco Cerundolo ellen pedig szetthátrányból fordítva, ráadásul sérülten tudott nyerni.
A hírek azóta ismertek, a Cerundolo elleni csata másnapján elvégzett MRI-vizsgálat kimutatta, hogy a szerb térdében elszakadt a meniszkusza, így pedig nincs esélye a folytatásra. Djokovic maga, rendkívül diplomatikusan, a visszalépését bejelentő posztjában egy fél szóval sem tett utalást arra, hogy a szervezők áldozatává vált volna, végig tárgyilagosan fogalmazva ismertette a diagnózist, és az abból egyenesen következő döntést.
Annak tudatában azonban, hogy egymás után kétszer is maratoni mérkőzést kellett vívnia, és hogy Cerundolo ellen komoly vitája kerekedett a verseny supervisorával, számítani lehetett rá, hogy ez a szál sem marad érintetlen az eset kapcsán.
Nem is maradt, a 2020-as US Open előtt épp Djokovic, valamint Vasek Pospisil által gründolt Professional Tennis Players’ Accociation (PTPA) ugyanis akcióba lendült, és hivatalos levél formájában kéri a Grand Slameket, hogy kezdjenek valamit az éjszakába nyúló mérkőzések előfordulásának megakadályozásával.
„Kulcsfontosságú, hogy a Grand Slam-tornák, kiegészülve a női és a férfi Tour szervezőivel, valamint a játékosokkal, tárgyalóasztalhoz üljenek, hogy feltárják azon lehetőségeket, amelyek megakadályozzák az éjszakába nyúló mérkőzések előfordulását.” – áll a PTPA Ubitennis.com szakportálnak eljuttatott közleményében.
„A késő éjszakába nyúló mérkőzések horribilis következményekkel járnak az érintett játékosok számára, igazságtalan, védtelen és egészségtelen körülmények közé szorítva őket. Ennek ellenére a jelenség folyamatosan felüti a fejét, ennek oka pedig a szervezők részéről a játékosok előtérbe helyezésének hiánya, illetve érdekeik totális figyelmen kívül hagyása.”
Ne maradj le videós tartalmainkról! Iratkozz fel az Eurosport Magyarország YouTube-csatornájára!
Bár az ATP és a WTA épp a 2024-es szezon előtt állapodott meg abban, hogy a Tourok égisze alá tartozó versenyeken nem küldenek pályára 23:00 után teniszezőket, a Grand Slam-tornákra ez a megállapodás nincs kihatással. A négy legnagyobb torna ugyanis önálló, a Tourokon felülemelkedő szabályozással bír, így tulajdonképpen mindenhol az a mérvadó, amit a helyi szabály enged.
A helyi szabályok pedig, Wimbledon kivételével, sehol nem szabják meg, hogy meddig lehet elkezdeni egy mérkőzést, és hogy az adott esetben meddig tarthat. Londonban érvényben van egy helyi csendrendelet, amelynek értelmében, legkésőbb helyi idő szerint 23:00-kor leparancsolják a játékosokat a pályáról, a félbeszakadt mérkőzés(eke)t pedig másnap kell folytatni.
Melbourne-ben, Párizsban és New Yorkban azonban nincs ilyen korlátozás, így mindhárom helyen láthattunk a közelmúltban is hosszú éjszakába nyúló ádáz ötszetteseket. Párizsban ráadásul idén az első hét mostoha időjárása is rátett egy lapáttal a dologra, a külső pályák használhatatlansága miatt ugyanis jónéhány esetben hoztak be a szervezők a két fedhető pályára odakint félbe szakadt mérkőzéseket. Ennek esett áldozatául Novak Djokovic és Lorenzo Musetti szombaton, akiknek egymás elleni mérkőzésük előtt előbb meg kellett várnia, hogy Grigor Dimitrov és Zizou Bergs befejezze a maga találkozóját.
A protestálásba a maga keddi mérkőzése után a szintén PTPA Játékosok Tanácsának tagja, Ons Jabeur is beleállt, egyúttal számonkérve a szervezőket, hogy miért kerül minden női mérkőzés minden esetben a férfi találkozók elé:
„Beszéltünk már erről Ausztráliában, és most itt is beszélni kell róla. Jobb szervezettségre van szükségünk. Az éjszakai meccsek senkinek sem jók, találnunk kell egy olyan megoldást, ami egyformán jó a játékosoknak, az újságíróknak, és mindenkinek.”
Nem hiszem, hogy egészséges dolog hajnali 01:00 után játszani. Egyáltalán ki az, aki megnézi ezeket a meccseket?
Amióta a Roland Garroson bevezették az esti programot, visszatérő kérdés a szervezők, és személyesen Amelie Mauresmo tornaigazgató irányába, hogy miért nem törekednek arra, hogy nagyjából egyenlő arányban kerüljenek az esti programba női és férfi mérkőzések? A 2023-as tornán egyedüliként Aryna Sabalenka és Sloane Stephens negyedik fordulós találkozója kerülhetett a Philippe Chatrier esti idősávjába, az idei versenyen eddig egyetlen női mérkőzés sem kapta meg ezt a kiemelt sávot, a torna előrehaladtával pedig ennek az esélye gyakorlatilag el is szállt.
Amíg például Ons Jabeur ezt számon is kérte a szervezőkön, addig a világelső Iga Swiateknek nincs a jelenséggel baja, ő úgy fogalmazott, „szereti kialudni magát” mérkőzéseit követően, így nem bánja, hogy nem kell késő este még a pályán lennie.
picture

Ons Jabeur

Fotó: Eurosport

A PTPA közleménye azt is a szervezők fejére olvassa, hogy a szerdai nap sorozatban az ötödik olyan lesz, amelyen a Chatrier pálya programján a női találkozók megelőzik a férfi mérkőzéseket. Mindehhez azért hozzá kell tenni, hogy Djokovic visszalépésével a férfi negyeddöntők szerdai programja a felére, azaz egyetlen mérkőzésre korlátozódott, a női döntő szombati lebonyolításával pedig a szervezőknek eleve egy kicsit jobban kell pörgetnie az érintett mérkőzéseket.
Novak Djokovic visszalépése tehát a hétfői események láttán megindított egy lavinát, amely vélhetően még hosszú ideig élénk témát szolgáltat a sportág közbeszédében.
Forrás: Ubitennis
A Porsche Centrum Budapest jó szórakozást kíván a mérkőzésekhez!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés