Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Győzelemmel kezdett a Garroson a szülés után visszatérő Osaka, de a nagy kihívás csak most következik

Eurosport Magyarország

Publikálva 26/05/2024 - 16:58 GMT+2

Roland Garros - A japán Naomi Osaka gyermeke születése óta először indult el a francia nyílt teniszbajnokságon, ahol rögtön egy győzelemmel rajtolt - igaz, nem mondaható simának. A folytatás viszont kemény dió lehet a 26 éves Osakának.

Osaka nagyot harcolt, majd megszerezte első győzelmét egy Grand Slamen a visszatérését követően

Naomi Osaka egy három játszmás Roland Garros-nyitányt tudhat maga mögött.
A korábbi világelső Naomi Osakának kőkeményen meg kellett küzdenie a visszatérése utáni első Grand Slam-meccses győzelméért, de végül a Roland Garros első fordulójában 6:1, 4:6, 7:5-re nyerni tudott az olasz Lucia Bronzetti késői rohamát visszaverve.
Osaka 4:0-ra vezetett a harmadik szettben, mielőtt a világranglistán 67. helyen álló Bronzetti öt játékot nyert zsinórban, és 5:4-re vette át a vezetést. A négyszeres major-bajnok Osaka a pályán adott interjújában a meccset követően azt mondta, hogy nagyon ideges volt, és eléggé befeszült akkor.
Ezután azonban az utolsó három játékot zsinórban elvitte, így 2021 óta először nyert meccset Párizsban - az idei három olyan mérkőzésén pedig, ahol döntő szettet játszott, először tudott győztesként lejönni a pályáról. A szezonban korábban három szettben kapott ki Karolina Pliskovától Brisbane-ben, majd Ludmila Samsonovától Madridban. Párizsban a következő ellenfele viszont vagy az első helyen kiemelt Iga Swiatek vagy a selejtezőből érkező Leolia Jeanjean lesz.
A Roland Garros előtt Osaka azt nyilatkozta, hogy most már „elég jól érzi magát” a salakon, ami a múltban azért saját bevallása szerint is nagyobb kihívást jelentett számára, mint az általa kedvelt kemény pályák. Rómában a legjobb 16 közé jutott, amivel a 134. helyre került a világranglistán. Az első szettben, ahol ő dominált, ez látszott is, hiszen még a hosszabb labdamenetekbe is belement.
A 2023-as rabati bajnok Bronzetti a nyitó játszmában mindössze nyolc pontot nyert az adogatásaival, a másodikban azonban javított a szervája hatékonyságán, majd eljutott brékig is, a japán játéka pedig elkezdett romlani, különösen a tenyeresei. A harmadik szettre Osaka megrázta magát, elhúzott 4:0-ra, de utána ismét a tenyereseivel kezdett el hibázni, azzal húzta fel magára az olasz, aki úgy tűnt, el is tudja lopni előle a győzelmet.
5:4-es Bronzetti-vezetésnél rázta meg magát újra Osaka, és remek adogatójátékkal visszatért a meccsbe, hogy végre győzelmet ünnepelhessen.
"Jó érzés újra itt lenni" - mondta a pályán a meccs után a párizsi közönségnek.
Azt hiszem, voltak olyan pillanatok, amikor elég jól játszottam
„Nyilvánvalóan voltak olyan pillanatok, amikor nagyon ideges, nagyon feszült voltam - de annak örülök, hogy a harmadik játszmában vissza tudtam jönni a hátrányból, szóval elég boldog vagyok.”
Osaka 31 nyerőt és 45 ki nem kényszerített hibát ütött, míg Bronzetti 11 nyerővel és 22 ki nem kényszerített hibával zárt.
Osaka januárban kezdte meg visszatérését a szülési szabadságáról, de a 26 éves játékos vereségsorozata a Grand Slam-tornákon több mint két évre nyúlik vissza. Osaka a 2022-es Australian Openen a harmadik fordulóban veszített (Amanda Anisimova ellen), majd három egymást követő első fordulós mérkőzést bukott el: a 2022-es Roland Garroson (Anisimova), a 2022-es US Openen (Danielle Collins) és a 2024-es Australian Openen (Caroline Garcia).
A mérkőzés utáni sajtótájékoztatóján elismerte, hogy a sorozat benne volt a fejében a mérkőzés előtt.
„Kicsit túlságosan is erre koncentráltam ahelyett, hogy pontról pontra próbáltam volna játszani, és azt hiszem, a vége felé sikerült kitörölnöm ezt a gondolatot a fejemből” - mondta. „De nagyon szeretném, ha nem kellene még egyszer átélnem ezt a hullámvasutat.”
A korábbi világelső 58-19-re javított a mérlegén a Grand Slameken, és 8-5-re a Roland Garroson.
picture

Naomi Osaka

Fotó: Getty Images

A meccs utáni sajtótájékoztatón természetesen megkérdezték Osakát, hogyan viszonyul a lehetőséghez, hogy a következő fordulóban Swiatekkel találkozhat.
„Őszintén szólva nagyon izgatott vagyok” - mondta. „Sokat figyeltem őt, amikor terhes voltam, és őszintén szólva úgy gondolom, megtiszteltetés, hogy ellene játszhatok a francia nyílt teniszbajnokságon, mert itt már többször is nyert. Ez egy nagyon nagy megtiszteltetés és kihívás is számomra.”
Osaka és Swiatek korábban kétszer találkozott egymással, de 2022 óta nem - és egyébként salakon sem. A páros első összecsapását 2019-ben Torontóban Osaka nyerte, míg 2022-ben Swiatek a miami döntőben győzte le a japán sztárt.
Forrás: WTA, Roland Garros
A Porsche Centrum Budapest jó szórakozást kíván a mérkőzésekhez!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés