Rafael Nadal mellett főszereplőként is statiszta szerepre készül az olimpián Carlos Alcaraz

Nánási Antal

Frissítve 19/06/2024 - 16:02 GMT+2

Alighogy befejeződött a Roland Garros, a világ legjobb teniszezői máris borítást váltottak, megkezdve a felkészülést a következő hónap első napján kezdődő wimbledoni teniszbajnokságra. A párizsi olimpia azonban mintegy salakos keretbe foglalja ezt az időszakot is, a jelenséget pedig tovább fűti, hogy bejelentették, az olimpiára összeáll a Rafael Nadal-Carlos Alcaraz páros.

Amikor mindent is elér, lerövidít vagy átemel – Alcaraz legszebb pontjai a Garrosról

Az első olimpiájára készülő friss Garros-bajnok elsősorban tanulni szeretne legendás partnerétől.
Egy nagy bajnoknak pályafutása végén karakteréhez és eredményeihez méltó búcsú jár. Ha az egyetemes teniszben nagy bajnokokat keresünk, akkor Rafael Nadal mindenképpen szóba kell, hogy jöjjön, azt hiszem ez egy olyan kérdése a tenisznek, amely a sportág teljes közbeszédének konszenzusos egyetértését élvezi.
Habár a spanyol sztár nyitva hagyta az ajtót az esetleges folytatást illetően, a racionális érvek amellett szólnak, hogy 2024 lesz az utolsó éve a profik között. Ha pedig méltó búcsúban gondolkodunk, egy a Roland Garros területén lejátszott olimpiai torna, majd a jóbarát és pályatárs, Roger Federer által életre hívott Laver-kupa-szereplés tökéletesen beleillik abba a kategóriába, amit a spanyol a pályán felépített.
A búcsúturné egyik csúcspontja mindazonáltal az lesz, amikor a 22-szeres Grand Slam-győztes Nadal az olimpiai tenisztorna férfi páros versenyszámában összeáll azzal a Carlos Alcarazzal, aki néhány hete nyerte meg a harmadik GS-ét, épp Párizsban.
picture

Carlos Alcaraz

Fotó: AFP

Az ezekben a napokban már Londonban, a Queen’s Clubban versenyző Alcaraz érthetően nagyon hálás ezért a lehetőségért:
„Váratlanul ért, hogy Rafa oldalán játszhatok az olimpián, különleges élmény és lehetőség is ez egyben nekem. Nagyon boldog vagyok, biztos vagyok benne, hogy remekül fogjuk magunkat érezni.”
Amikor egy 38 és egy 21 éves teniszező áll össze a pályán, akkor külső szemlélőként joggal feltételezhetjük, hogy az idősebb játékos elsődleges feladata, hogy rutinjával segítse, időnként felhúzza maga mellé fiatalabb, ezen a szinten tapasztaltabb társát. A Nadal-Alcaraz páros esetében, bármennyire is meglepő lehet ez első blikkre, ugyanúgy igaz, a friss Garros-bajnok és első olimpiájára készülő Alcaraz pedig meg is fogalmazta, hogy mire számít a Nadallal való együttműködéstől.
„Arra számítok, hogy Rafa megtanít arra, mit és hogyan kell kezeljek a pályán, fiatalabb játékosként nekem a pályán teniszezőként, és azon kívül, személyiségemben is fejlődnöm kell még.
Ez lesz az első olimpiám, így minden új élmény lesz a számomra, remélem, hogy sokat tudok majd tanulni Rafától.
picture

Nadal és Alcaraz a 2022-es madridi ATP 1000-es tornán

Fotó: AFP

A két sztár olimpiai felkészülése egymástól eltérő módon alakul.
Alcaraz jelen pillanatban címvédőként szerepel a Queen’s Clubban, ahol az első forduló akadályát sikerrel vette Francisco Cerúndolo ellen, megszerezve ezzel zsinórban 13. győzelmét füvön. Az ATP 500-as torna után Alcaraz programjának következő pontja természetesen Wimbledon lesz, ahol szintén címvédőként lép pályára, és ahol akár az is elképzelhető, hogy Novak Djokovic is visszatér a pályára.
Honfitársával szemben Rafael Nadal a várakozásoknak megfelelően kihagyja Wimbledont, és inkább az olimpiára koncentrál. A két játékos útjai először, és az olimpiát megelőzően utoljára Bastadban keresztezhetik egymást, Nadal ugyanis már jelezte részvételi szándékát egyéniben a július 15-21. között esedékes ATP 250-es tornán. Nem lenne meglepő, ha Alcaraz is arra tévedne azokban a napokban, egészen biztosan akadna elfekvőben egy szabadkártya a páros tornára.
picture

2005-ben Rafael Nadal nyerni tudott a svédországi versenyen

Fotó: AFP

A párizsi sikerével a világranglista második helyére felkapaszkodó Alcaraz egyébként elmondta, a Garros után lazított, néhány napot Ibizán töltött a barátaival, most azonban arccal már a füvespályás szezon kihívásai felé fordult.
„Fantasztikus heteket töltöttem Párizsban, a trófea megnyerése egy igazi álom megvalósulása. A gondolataim most már egyértelműen a füves szezon körül járnak, azon vagyok, hogy jól menjen a játék már itt Queen’s-ben is, és természetesen azon vagyok, hogy minél felkészültebben várhassam a wimbledoni rajtot.
Wimbledon után visszaállok salakra, és onnantól kezdve csak az olimpiára fogok koncentrálni.”
Forrás: eurosport.com

Iratkozz fel az Eurosport Magyarország YouTube-csatornájára!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés