Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Két forduló, két bravúrgyőzelem – a 18 éves francia a szezon felfedezettje lehet

Németh Dániel

Frissítve 09/02/2023 - 15:17 GMT+1

Open Sud de France - Arthur Fils egészen csodálatos formában kezdte az évet, az első 12 mérkőzéséből 11-et megnyert. Ennek nagy részét Challenger-szinten érte el, ezen a héten viszont Montpellier-ben teniszezik kiválóan, Richard Gasquet után Roberto Bautista Agutot is hazaküldte. Ha így folytatja, hamar a top 100-ban találja magát, hosszabb távon pedig ennél jóval merészebb álmai vannak.

A 18 éves francia tehetség tovább menetel: legyőzte Bautista Agutot is Montpellierben

Két nagy skalpot is begyűjtött Montpellier-ben a francia tenisz nagy ígérete.

Arthur Fils már két évvel ezelőtt megvillantotta tehetségét a felnőttek között, amikor a Roland Garros selejtezőjében – mindössze 16 évesen – legyőzte Bernard Tomicot. Ugyan a 2. fordulóban kiesett, így nem jutott főtáblára, a juniorok között nagyszerűen játszott, és végül csak a döntőben kapott ki honfitársától, Luca Van Assche-től. Párosban viszont a szintén francia Giovanni Mpethsi Perricard oldalán sikerült megnyernie a tornát, így ő sem távozott üres kézzel a hazai Grand Slaméről.
A francia tehetség 2022-ben már a profiknál versenyzett, ráadásul a francia szövetség által biztosított szabadkártyáknak köszönhetően egy szintet átlépve a Challenger-tornák selejtezőiben találta magát. Fils élni tudott a felkínált lehetőséggel, Pauban nyolcaddöntőt, Lille-ben pedig negyeddöntőt játszott – utóbbi versenyen Roman Safiullint és Robin Haasét is legyőzte. A nagy dobást azonban Párizsra tartogatta – ezúttal a város másik nagy versenyén, az 1000-es tornán szerzett néhány értékes skalpot.
Jaume Munar és Fabio Fognini legyőzésével ugyanis a főtáblán találta magát, ahol az időközben szerencsés vesztesként szintén feljutó Fognini visszavágott a kvaliban elszenvedett vereségért. Fils azonban így is maradéktalanul elégedett lehetett a 2022-es szezonjával, amely során 368 helyet javított a ranglistán. A sikerek ráadásul az önbizalmának is jót tettek, amit a 2023-as eredményei is bizonyítanak: idén 11 győzelem mellett csupán egyszer kapott ki.
picture

Arthur Fils a Giovanni Mpetshi Perricard elleni elődöntőben (2021, Roland Garros)

Fotó: Getty Images

A francia teniszező Oeirasban megszerezte pályafutása első Challenger-győzelmét, amivel 200-on belülre került a rangsorban. „Szép eredmény, ezen is át kell esni, megállni azonban nem szeretnék ezen a szinten. Sokkal nagyobb céljaim vannak annál, hogy a top 200-ban maradjak” – mondta a Francia Teniszszövetségnek adott interjújában. Fils azt is hozzátette: egyáltalán nem visszalépésként éli meg, hogy a párizsi 1000-est követően újra alacsonyabb szintű versenyeken kell küzdenie.
Pontosan ott vagyok, ahol a ranglistám alapján lennem kell. Nincs minden héten Bercy, nem mindig számíthatunk hazai szabadkártyákra. Természetesen nagyon nagy élmény volt a párizsi 1000-esen játszani, jelenleg viszont az érdemeimnek megfelelő versenyeken teniszezek.
Ahogyan az sokszor lenni szokott, Fils-re nagy hatással voltak a honfitársai által elért győzelmek: a fiatalok közül Arthur Cazaux és Luca Van Assche emelhetett magasba trófeát, a nagy öregek közül pedig Richard Gasquet győzött Aucklandben. „Láttam Luca sikerét a Maia Challengeren, előző nap Arthur Cazaux győzelmét, a minap pedig Richard Gasquet-t. Azt mondtam magamnak, hogy muszáj neked is megnyerned a döntődet” fogalmazott a francia.
A kiváló sorozat Quimperben is folytatódott, ahol a világranglista-83. Gregoire Barrere állította meg a döntőben. Ezen a héten pedig Montpellier-ben játszik szabadkártyával, és két újabb bravúrgyőzelmet követően pályafutása első ATP-negyeddöntőjére készülhet. Érdemes azt is kiemelni, kiket vert meg ezen a héten: az első fordulóban példaképét, Gasquet-t búcsúztatta (meglehetősen ellenséges környezetben), a második mérkőzésén pedig Roberto Bautista Agutot verte meg.
picture

A 18 éves francia tehetség tovább menetel: legyőzte Bautista Agutot is Montpellierben

„Nem számítottam rá, hogy két szettben megoldom. Követtem a taktikát, nyugodt maradtam, és végül sikerült lezárnom a találkozót, noha nehéz volt ezt anélkül megtenni, hogy ne stresszeltem volna rá. Tudtam, hogy hosszú labdamenetek lesznek, de nem ijedtem meg a fizikális és mentális küzdelemtől. Nem gondolnám, hogy olyan nagyon sok hibát követett volna el, viszont a rövid labdáit meg tudtam támadni” mondta a Bautista Agut elleni sikerét követően.

Ezzel egyébként ő lett az első 2004 után született játékos, aki negyeddöntőbe jutott egy ATP-szintű versenyen.

A férfiaknál legutóbb 40 évvel ezelőtt volt Grand Slam-bajnoka a francia tenisznek, így minden tehetségesebbnek tűnő generáció vállán ott van az a teher, hogy megszakítsa a hosszú ideje tartó szériát. „Tsongának, Monfils-nak és Gasquet-nak nehéz dolga volt, mivel Federer, Nadal és Djokovic generációjához tartoztak. Miután Nadal és Djokovic visszavonul, talán könnyebb lesz Grand Slamet nyerni” – nyilatkozta optimistán a francia.
Látva azt, hogy a korosztályukban milyen tehetségek tartoznak már most a világ legjobbjai közé, a Fils-ék által képviselt francia generáció sincs irigylésre méltó helyzetben. Az viszont mindenképp pozitív, hogy egyszerre többen próbálnak betörni a felnőtt mezőnybe, mivel így egymást is tudják motiválni az eredményeikkel. A hangulatra egyelőre nem lehet panasz a francia tehetség elmondása szerint, és ideális környezetben készülnek a nemzeti edzésközpontjukban.
picture

Arthur Fils.

Fotó: Getty Images

„Feltörekvőben van egy csodálatos generáció. És amikor látod, hogy a másik jól játszik, akkor követni akarod a példáját. Miután megtudtam, hogy Arthur megszerezte a második Challenger-győzelmét, nekem is ez volt a célom. Azt követően, hogy Lucho (Van Assche) főtáblás lett az Australian Openen, azt mondtam, én is át szeretném ezt élni. Nagyon pozitív, ahogyan stimuláljuk egymást, remekül kijövünk egymással, remélhetőleg ebben a szellemben folytatjuk tovább.”
Mostani sikereivel épp Fils az, aki követendő példaként szolgál a honfitársai számára, és biztosak lehetünk benne, hogy ha már eljutott idáig, akkor nem szeretne ezen a ponton megállni. Akárhogy is alakul azonban a negyeddöntő (ahol akár Davidovich Fokinával is találkozhat), az már most biztos, hogy a fiatal francia újabb mérföldkőhöz ér a pályafutásában. Amit ráadásul a ranglista is tükrözni fog, hiszen legrosszabb esetben is a 140. hely környékére kapaszkodhat fel ezen a héten.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés