Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Közel már a legjobb teniszem” – bizakodó a Torontóban menetelő korábbi wimbledoni döntős

Kálmán Laci

Frissítve 10/08/2023 - 15:46 GMT+2

Úgy tűnik, Milos Raonic, aki korábban harmadik is volt a világranglistán, újra közelít ahhoz a formához, amely 2016-ban a döntőig vitte Wimbledonban. A Torontóban zajló tornán szetthátrányból vert egy top 10-est, Frances Tiafoe-t, azóta pedig már egy újabb győzelmet is bezsebelt. A kanadai optimista, sőt a gyerekkori edzője is, aki szerint volt tanítványa megverheti akár a világ legjobbjait is.

Tsitsipas tornagyőztes, meglepetés Washingtonban, egy briliáns bírói ítélet története

Milos Raonic elsősorban azzal vált ismertté, hogy ő generációja egyik legpusztítóbb adogatója.
Ezen a héten azt is bizonyítja, hogy iszonyatosan jól ritörnözik. A korábbi világranglista-3. tovább menetel Torontóban, ezúttal Taro Danielt verte 6:4, 6:3 arányban, és ezzel ott van a legjobb tizenhat között.
Raonic 15 ászt ütött, 29-ből 26 első adogatása mögött pontot nyert, és még csak bréklabdával sem kellett szembesülnie. A győzelme azt is jelenti, hogy a 2021-es Miami Open óta most először tudott két egymás utáni ATP-meccset megnyerni. Ha pedig a kanadai 1000-es tornát nézzük, ezt megelőzően 2016-ban fordult elő legutóbb, hogy eljutott a nyolcaddöntőig.
A meccs utáni interjúban arról beszélt, hogy az a szint, amelyen most teniszezik, már eléggé közel van a legjobbjához.
„Nem hiszem, hogy nagyon messze lennék már attól, amit tudok” – mondta Raonic. „Számomra nem az a nagy dolog, hogy egy-két mérkőzésre előjöjjek egy viszonylag jó színvonalú játékkal. A teniszszezon 11 hónapig tart, hétről-hétre kell jól teljesíteni. Ez volt az a pont, ahol a fizikális problémáim újra és újra előjöttek.”
picture

Milos Raonic

Fotó: Getty Images

A korábbi wimbledoni döntős úgy érzi, továbbra is megvan minden eszköze, hogy felvegye a versenyt a legjobbakkal. A kérdés az, hogy egészséges tud-e maradni hosszú távon, ez ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtson a touron.
Igazából sosem annyira a szint volt a kérdés. Inkább az, hogy tudok-e annyira keményen edzeni, hogy képes legyek igazán jól játszani, illetve, hogy a testem bírni fogja-e azt az iszonyatos terhelést, amivel meccsről-meccsre, hétről-hétre szembesülnie kell.
A torontói első körben a ranglistán tizedik helyen álló Frances Tiafoe-t verte úgy, hogy elvesztett egy maratoni rövidítést az első szett végén, és onnan fordított. Nem volt rövid találkozó, ennek ellenére extra, hogy 37 ászt szórt a meccsen.
Mivel az elmúlt két évben a folyamatos sérülések miatt alig játszott, Raonic jelenleg az 545. helyen áll a világranglistán. Ezzel ő a negyedik legalacsonyabban rangsorolt játékos valaha, aki nyolcaddöntőt játszhat egy 1000-es tornán.
A kanadai bízik abban, hogy még tovább menetelhet, ugyanis a korántsem legyőzhetetlen Mackenzie McDonald lesz majd az ellenfele.
„Őszintén szólva azok után, hogy jól teniszeztem az első körben, és figyelembe véve, hogy rég játszottam két tétmeccset egymás után, nem gondoltam volna, hogy a második fordulóban is tudom hozni magam. Ez a legnehezebb ilyenkor, hogy tovább tudd vinni a jó formát. De szerencsére jól ment minden, és bízom abban, hogy a következő meccsen még jobb leszek. És abban is, hogy ebből a tornából építkezni tudok.”
picture

Milos Raonic

Fotó: Getty Images

És ha már ennyire jól megy neki a játék, szeretne az idén még egyszer bizonyítani hazai közönség előtt. Nemrégiben arról beszélgetett korábbi edzőjével, John McEnroe-val, hogy esetleg betehetné őt a Team World csapatba a Laver-kupán.
„Amikor beszélünk, általában egy csomó dologról beszélünk, és valószínűleg a tenisz az utolsó, ami szóba kerül. Most annyi van, hogy helyezek rá egy kis nyomást, hogy szerintem jó volna, ha játszhatnék Vancouverben a Laver-kupán.”
Casey Curtis, Raonic gyerekkori edzője, aki nyolcéves korától tizenhét éves koráig edzette őt, azóta is követi egykori tanítványa pályafutását.
„Boldog vagyok, hogy újra jól játszik, kemény dolgokon ment keresztül” – mondta Curtis. „Tudtam, hogy vissza fog jönni. Ő nem aza fajta srác, aki próbálkozik formába jönni. Ő megvárja, míg készen áll, és akkor mutatja meg magát.”
„Mindig is elképesztő munkamorálja volt, hihetetlenül sokat melózott, de 11-12 éves kora körül bekattant neki valami, attól kezdve végképp mindent megtett azért, hogy eljusson oda, ahová eljutott.”
A korábbi mester beszélt a szerva fontosságáról, és arról is, mire mehet Raonic a mostani mezőnyben.
picture

Andy Murray, Milos Raonic, Wimbledon, 2016

Fotó: PA Sport

„Azt akartam, hogy képes legyen meccsenként 15 ászt ütni, mert tudtam, hogy akkor versenyben lehet a legjobbakkal. Tiafoe ellen 37-et, a második körben pedig 15-öt szórt.”
Hogy meddig juthat? Semmi sem lepne meg. Szerintem azon kevesek egyike lehet, aki megverheti a világ két legjobb játékosát is.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés