Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sinner dominálva, Dimitrov nagyot küzdve jutott döntőbe Miamiban – Reakciók

Nánási Antal

Frissítve 30/03/2024 - 13:19 GMT+1

Két, egyaránt bombaformában lévő játékos jutott be a Miamiban zajló ATP 1000-es tenisztorna vasárnapi döntőjébe. Az Ausztrál Open-győztes Jannik Sinner lemosta a pályáról a címvédő Daniil Medvedevet, Grigor Dimitrov pedig óriási küzdelemben gyűrte le Alexander Zverevet. Az elmúlt tíz nap, de akár a teljes 2024-es szezon eddigi történései alapján a két legjobb játékos került be a döntőbe.

Dimitrov 2014 után győzte le újra Zverevet, visszatér a legjobb 10-be - videó

Bő egy hónap után hétfőtől újra lesz egykezes fonákot ütő teniszező az ATP top 10-ben.
Habár nagyon nehéz dolog különbséget tenni egy Sinner-Medvedev és egy Dimitrov-Zverev mérkőzés között, előzetesen a nagyobb érdeklődés talán inkább az előzőt övezte Miamiban. Az olasz és az orosz teniszező ugyanis egy éve ugyanitt döntőt játszott egymás ellen, amelyet Medvedev tudott megnyerni, hatból a hatodik egymás elleni mérkőzésüket behúzva ezzel.
Azóta viszont lejátszottak további négy találkozót, amelyek közül valamennyit az olasz nyerte, legutóbb az Ausztrál Open januári döntőjében. Félelmetes idei formája láttán (19-1-es győzelem/vereség mutató a mérkőzést megelőzően) inkább az olaszt tekinthettük a mérkőzés esélyesének, arra a mészárlásra, amit Medvedev ellen művelt, azonban aligha gondolhatott bárki is.
Sinner ugyanis, alig több mint egy óra alatt 6:1, 6:2-re elintézte a mérkőzést, szemernyi kétséget sem hagyva afelől, hogy kinek van inkább ott a helye a vasárnapi fináléban.
„Nagyon elégedett vagyok a mai teljesítménnyel, Daniil valószínűleg nem így érez most” – kezdte értékelését a Miamiban harmadszor döntőbe jutó olasz.
„Daniil sok olyan hibát követett el, amiket alapvetően nem szokott, én semmi másat nem csináltam, mint élni tudtam a lehetőségekkel. Sokkal keményebb meccsre számítottam előzetesen.”
picture

Jannik Sinner

Fotó: AFP

Az orosz, akit nem szoktak ennyire lemosni a pályáról, önkritikusan nyilatkozott a vereség után.
„Az volt a terv, hogy agresszív leszek, akárcsak Ausztráliában. Az én stílusom alapvetően a kontrajátékra alapul, így hordoz némi kockázatot magában, ha ebből kilépek és megpróbálok agresszívabban teniszezni.
A taktikával szerintem nem volt gond, a kivitelezéssel már annál inkább. Nagyon sok hibám volt, a pontosság teljesen hiányzott ma a játékomból.”
Vereségével biztossá vált, hogy Medvedevnek továbbra is a 2023 májusában, Rómában begyűjtött sikere marad az utolsó tornagyőzelme, míg Sinner úgy fordulhat rá az áprilisra, hogy eddigi négy versenye közül az Indian Wells-i elődöntő számít a leggyengébb szereplésének.
picture

Medvedev és Sinner

Fotó: AFP

A másik ágon Grigor Dimitrov és Alexander Zverev találkozott egymással. A bolgár azért küzdött, hogy a legutóbbi három Masters-torna közül másodszor játsszon döntőt (2023 Párizs után), Zverev pedig a sérülése előtti csúcsidőszaka óta (2022 Madrid) az első ilyen szintű döntőjébe igyekezett.
A tét egyáltalán nem bénítólag hatott a játákosokra, épp ellenkezőleg, felszabadította őket, ennek pedig egy kiélezett, magas színvonalú mérkőzés lett a végeredménye. A Dimitrov 6:4, 6:7, 6:4-es győzelmével záruló találkozó talán azokat a fanyalgókat is kompenzálta, akik esetleg túl rövidnek érezték a Sinner-Medvedev csatát, vagy éppen, ami lett belőle.
A bolgár teniszezőt tíz éve potenciális Grand Slam-győztesnek tartották, 2017-es világbajnoki címe pedig minderre ráerősített. Karrierjében azonban öt éve megtört valami, 2018 novemberében kiesett a top 10-ből, éveken keresztül epizódszerepbe kényszerülve az ATP Touron.
picture

Grigor Dimitrov

Fotó: AFP

2023-ban aztán átkattant benne valami, ennek betetőzéseként Párizsban döntőt játszhatott egy 1000-es tornán. 2024-ben tornát nyert Brisbane-ben, és döntőzött Marseille-ben, most pedig újabb lehetősége van arra, hogy 2017-es Cincinnatiben aratott sikere után újra a Grand Slam alatti első szinten tudjon versenyt nyerni.
Zverev elleni sikerét követően a bolgár így vallott az elitbe való visszakapaszkodásáról:
„A saját harcaimat vívom nap mint nap. Ez a siker annak a rengeteg kemény munkának köszönhető, amit a csapatommal együtt végeztünk el. Soha nem adtam fel, mindig szüntelenül hittem abban, hogy van visszaút a legjobbak közé. Ez a siker most a cseresznye a torta habján.”
Zverev elleni sikere Dimitrov huszadik zop 5-be tartozó ellenfél felett aratott győzelme volt, Alcaraz elleni sikere után ráadásul már a második Miamiban. Ahhoz, hogy összejöjjön a tornagyőzelem, egy harmadik ilyen bravúrra is szüksége lesz az érinthetetlen formában teniszező Sinner ellen.
A mérkőzés kulcsjelenete döntő szett 3-3-nál játszódott le, amikor Zverev adogatásánál Dimitrov két bréklabdához jutott 15-40-nél. Ebben a helyzetben következett ez a labdamenet:
„Egyszerűen nem engedhettem ott át egyetlen labdát sem. Úgy voltam vele, hogy oké, látom a labdát, megpróbálok utánacsúszni. Ez sült ki a dologból.”
Győzelmével Grigor Dimitrov tehát készülhet a vasárnapi döntőre Jannik Sinner ellen, továbbá az is biztossá vált, hogy közel hat év után, hétfőtől visszatérhet az ATP világranglista top 10 mezőnyébe. Utóbbi az ő esetében egyben azt is jelenti, hogy

bő egy hónap után így ismét lesz egykezes fonákot ütő teniszező a közvetlen elitben.

Forrás: ATP Tour
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása