Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Nagyon jó kezekben van a tenisz” – a visszavonuló Thiem nem félti a sportág jövőjét

Németh Dániel

Publikálva 24/06/2024 - 21:36 GMT+2

Dominic Thiem a szezon végén – egészen pontosan a bécsi tenisztornán – befejezi a pályafutását. A US Open-győztes osztrák az ATP honlapjának elmondta, a küszöbön álló, érzelmes visszavonulások ellenére nem félti a tenisz jövőjét, mert az új sztárok már most lekötik a nézők figyelmét. Carlos Alcaraz és Jannik Sinner rivalizálását különösen szórakoztatónak tartja.

Elstartolt a salakszezon, Thiem feledtette kínos márciusi vereségeit

Dominic Thiem tovább folytatja a búcsúturnét, a héten épp egy olyan helyszínre tért vissza, amely megváltoztatta a karrierjét.

Három évvel ezelőtt a mallorcai tenisztorna második fordulójában a füvön mindig trükkös Adrian Mannarino ellen lépett pályára. Aznap azonban nem a francia unortodox tenisze okozta a legnagyobb bonyodalmat a US Open-győztes osztrák számára, hanem egy sérülés. Dominic Thiem 2:5-ös állásnál nyújtott kezet Mannarinónak, ám az első vizsgálatok után mindenki bizakodó volt, az orvosok öthetes kihagyást jósoltak.
Ebből aztán jóval több lett. Thiem majdnem egy teljes évet kihagyott a csuklófájdalmai miatt, a visszatérés pedig lassú, idegőrlő és összességében sikertelen folyamatnak bizonyult. A fénykorában mutatott játékát már nem tudta újra megközelíteni, ATP-szinten néhány 250-es elődöntőre, valamint egy kitzbüheli döntőre futotta.
A 2024-es szezonra utolsó esélyként tekintett, ám a csuklója és a formája sem javult, így pár hónapja bejelentette, hogy visszavonul a játéktól.
„Csodálatos karrierem volt, mindig is hatalmas szenvedéllyel csináltam, és mindent beleadtam. A bejelentés óta mégis boldog vagyok, mert nagyon sok stressztől szabadultam meg” mondta az ATP-nek a korábbi világranglista-3. teniszező a hétfői mérkőzése előtt. „Ez egy érzelmes év, hiszen Diego [Schwartzman] és én bejelentettük a visszavonulásunkat, Rafa [Nadal] és Andy [Murray] közel állnak hozzá.”
Az osztrák klasszis a visszavonulását követően olyan sok üzenetet kapott, hogy nem tudott mindegyikre válaszolni. Az egészben az lepte meg a legjobban, hogy nem csak olyanok keresték meg, akiket közelről ismer, de olyan emberek is vették a fáradtságot, akiket csak felületesen.
Thiem jelenleg 134. helyen áll a ranglistán, így komolyabb versenyeken leginkább akkor láthatjuk, ha szabadkártyát kap a szervezőktől. Erre a hétre a mallorcai torna szervezőitől kapott meghívást, amit el is fogadott, és a versennyel kapcsolatos negatív emlékek ellenére izgatottan várta a visszatérést. Az osztrák meglehetősen nehéz ellenfelet kapott Gaël Monfils személyében, aki 6:3, 7:6-ra nyert a 2020-as US Open-döntős ellen.
picture

Australian Open: Felix Auger-Aliassime - Dominic Thiem - a mérkőzés legjobb pillanatai

A mai mércével nézve korainak tekinthető a visszavonulása, Thiem azonban szerencsésnek tartja magát, mivel a karrierje első felében elkerülték a sérülések.
„Nekem három éve volt az első komolyabb problémám, előtte szerencsés voltam. Rafa Nadal és Juan Martín del Potro már nagyon fiatalon szenvedtek el sérüléseket, és inspiráló volt látni, hányszor vissza tudtak térni. Nagyszerű inspirációt jelentettek és ők is mindent bele akartak adni.”
Thiem abban bízik, hogy az ő pályafutása is sokakat inspirál majd, különösen a hazájában, ahonnan viszonylag kevesen jutottak el a legmagasabb szintre.
„Azt tartom a legfontosabbnak, és ez a legnagyobb reményem, hogy sok gyerek – kiváltképp Ausztriában, ahol valószínűleg a legtöbben ismernek – kezdjen el miattam játszani. Az örökségem szempontjából ez lenne a legfontosabb. Szeretném, ha az emberek jó emberként gondolnának rám, és azt is remélem, hogy élvezték a játékomat.”
És ha már a játék élvezete szóba került: Thiem nem aggódik a sportág jövője miatt, mivel már most van olyan rivalizálás, amit örömmel követ.
„Most van két srác, a világelső Sinner és Alcaraz, akik elképesztőek, nagyszerűen teniszeznek. Imádom nézni őket, és valószínűleg így van ezzel valamennyi rajongó, így a tenisz nagyon jó kezekben van.”
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés