Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szökés Alcarazból - interjú Marozsán Fábiánnal a leendő világelső legyőzése után

Fonyódi Tamás

Frissítve 16/05/2023 - 10:18 GMT+2

Élete első ATP főtábláján már nyolcaddöntős – interjú Marozsán Fábiánnal Carlos Alcaraz legyőzése után.

Világszenzáció - így verte meg Marozsán Fábián Carlos Alcarazt

Marozsán Fábián a Carlos Alcaraz elleni győzelmével egy csapásra a média kereszttüzébe került.
Az hagyján, hogy legyőzte a leendő világelsőt, de mindezt ráadásul nem egy jelentéktelen bemutatótornán tette, hanem a római Masters-versenyen, aminek komoly presztízsértéke van, főleg, hogy ez a Roland Garrost megelőző utolsó olyan torna, ahol ott vannak a legjobbak (kivéve Rafael Nadal).
Ehhez a mérkőzéshez is valószínűleg a legtöbb magyar szurkoló úgy állt hozzá (vagy inkább ült neki), mint amikor Fucsovics Márton játszott Roger Federer ellen az Australian Open 4. fordulójában (kétszer is). Akkor Marci, most pedig Fábián hozott ki mindent az aktuális tornából, sőt még annál is többet. Az Alcaraz elleni mérkőzését a római centerpályán jutalomként fogtuk fel és előzetesen elkönyveltük egy tisztes, de sima vereségnek. A sportág viszont sokadszor is bizonyította, hogy nincs előre lefutott mérkőzés, és sosem szabad legyinteni egy selejtezős játékosra, aki élete lehetősége előtt áll, vért ivott, és az égvilágon semmi veszítenivalója nincs.
Fábián megálmodta a győzelmet, hitt a lehetetlen küldetés megvalósításában, és amit a pályán mutatott attól káprázott a szemünk. Egy ilyen kiugró eredmény után természetes, hogy a sportsajtó felkapta a sztorit, órákon keresztül egy perc nyugalmat nem engedett neki, Fábián mégis a hosszú nap végén időt és energiát szentelt annak, hogy interjút adjon az Eurosportnak.
picture

Nézd újra, hogyan fordította meg Marozsán a tie-breaket Alcaraz ellen

Gratulálunk a mai szenzációs győzelmedhez. Nehéz napon vagy túl. Mi volt a fárasztóbb? Maga a mérkőzés, vagy a szurkolók és a média rohamainak kezelése?
„Őszintén szólva, mindkettő nehéz volt, nem is vagyok hozzászokva. A mérkőzés is nagyon fárasztó volt, fizikálisan és mentálisan egyaránt, és azért elég sok kemény meccs van már a hátam mögött ezen a tornán. Az pedig tény, hogy azt a mennyiségű érdeklődést, ami most rám zúdult, szintén nem egyszerű kezelni.”
Az ellenfeled jövő héttől ismét világelső lesz, van idén négy tornagyőzeleme, amiből kettő Masters-torna. Ő nyerte az utolsó két nagy presztízsű salakos versenyt, és eddig összesen kétszer kapott ki idén. Hogy lehet egy ilyen ellenfél ellen készülni? Mi volt a terved?
„Az az igazság, hogy a mérkőzés előtt eléggé izgultam és feszült voltam. Mindenképp jól akartam játszani, nagy volt bennem a bizonyítási vágy, ez pedig görcsössé tett. Szerencsére sokat beszélgettem a csapatommal a mérkőzés előtt, mit is kéne tennem, és ez megnyugtatott. A terv egy része az volt, hogy menjek ki, játsszam amit tudok, és lehetőleg a mérkőzés elején nyerjek meg néhány önbizalom növelő labdamenetet, esetleg játékot. Természetesen van fix stratégiám is, de azt egyelőre megtartjuk magunknak csapaton belül.”
picture

Marozsán csodája: 40 éve nem vert meg magyar férfi teniszező ilyen magasan rangsorolt játékost

Ugyan soha nem láttam Asbóth Józsefet, vagy Körmöczy Zsuzsát játszani, mi több Taróczy Balázst és Temesvári Andreát sem, mégis bátorkodom azt mondani, hogy a magyar tenisztörténelem egyik legjobb, ha nem a legjobb szettjét játszottad az első játszmában ilyen kaliberű ellenfél ellen. Hiba nélkül, rengeteg extrával. Alapütés, ejtés, return, hálójáték, egyre megy. Mindenhonnan jöttek a nyerők. Hogyan?
„Egyszerűen valahogy nagyon ott voltam testben, fejben, lélekben. Minden összejött ma. Pedig mindent ugyanúgy csináltam, ahogy szoktam, vagy legalábbis ahogy általában eltervezem. Az alapjátékomhoz képest nem változtattam semmit. Néha bejön, néha nem. Ma tényleg jött minden.
A második szett már jóval nehezebb volt. 2-2-nél elúszott 3 breaklabda, majd 3-3-nál breakelőnybe kerültél, de Alcaraz azonnal visszabreakelt. Aztán a tie-breakben 1-4-re is álltál, mégis volt visszaút. Nem is akármilyen labdamenettel, amit gyakorlatilag kétszer kellett megnyerned. Mi játszódott le benned?
„Az első szituációnál átfutott az agyamon, hogy micsoda lehetőség előtt állok, és elremegtem az egészet, ezért hibáztam bele többször is. Sajnáltam, hogy nem tudtam élni a lehetőséggel, de miután elbuktam azt a játékot, próbáltam visszatalálni az addig követett ösvényre, ami szerencsére sikerült is. Az egy-egy breakváltás utána benne volt a pakliban. A tie-break pedig tényleg elképesztően sikerült. Biztos vagyok benne, hogy ha 1-4-nél azt a pontot nem én nyerem meg, az egész mérkőzés máshogy alakul. Tényleg legalább kétszer, ha nem háromszor kellett megnyernem azt. Hihetetlen milyen lehetetlen helyzetekből mászott ki Alcaraz, de végül valahogy mégis enyém lett a pont.”
Az első fordulóban négy mérkőzéslabdáról buktad a Moutet elleni második szettet, Lehecka ellen pedig a te szemszögedből a lehető legrosszabbkor szakadt félbe a játék, és a folytatás eleje nem is sikerült túl jól. Erőt adott az a tudat, hogy azokon a meccseken ilyen nehézségek árán tudtál túljutni?
„Igen, mindenképp önbizalom növelő volt mindkét szoros győzelmem. Az egyikőjük top 100-as, Lehecka pedig top 50-es játékos. Ugyanakkor a mai tie-breakben nem jutottak eszembe ezek a dolgok. Csak a következő labdamenetre koncentráltam. Az mondjuk nagyon jól jött, hogy ezúttal első lehetőségemnél le tudtam zárni a mérkőzést.”
picture

Marozsán Fábián: “Tegnap este az volt az álmom, hogy megverem Alcarazt, és ez most valóra vált”

Április végén játszottál egy Challenger-tornát itt Rómában és az első fordulóban kikaptál a világranglista 348.-tól. Most életed első ATP-torna főtábláján ott vagy a nyolcaddöntőben a leendő világelső legyőzésével. Mi történt az elmúlt három hétben?
Akkor volt egy kis mélypontom. Nem ment túl jól a játék és sokkal negatívabb is volt a hozzáállásom. A római és cagliari-i verseny után aztán hazajöttem néhány napra és elkezdtem még keményebben dolgozni. A kemény munkától elkezdett jobban menni a játék, ami pedig megnövelte az önbizalmamat is. Talán ezeknek az együttes hatása jött/jön ki most.
A következő ellenfeled Borna Coric lesz. Hogyan készülsz ellene? Ha legyőzöd őt, top 100-ba kerülhetsz.
„Az biztos, hogy nehéz mérkőzés lesz. Ő egy top 20-as játékos, mégsem mondanám, hogy jól ismerem a játékát. És az, hogy ma legyőztem Alcarazt, nem azt jelenti, hogy én leszek a mérkőzés esélyese. Minden eddigi győzelmem bravúrnak számított, reménykedem benne, hogy maradt még bennem meglepetés holnapra is. Ehhez az kell, hogy a testem is bírja ezt a sorozatterhelést. A top 100 meg közelinek tűnik, de azért ennél sokkal összetettebb. Egyrészt meg kéne nyernem hozzá még egy nagyon nehéz mérkőzést, másrész pedig az, hogy valaki bekerül a 100-ba, az csak egy dolog, a nehezebb kihívást az jelenti, hogy bent is tudjon maradni. Szóval erre én még úgy tekintek, mint egy olyan cél, amihez a lépcsőfokokat meg kell lépnem.”

Marozsán Fábián ma este a Grand Stand aréna utolsó mérkőzésén lép pályára, nem előbb, mint 19 órakor, amit az Eurosport 2-n élőben közvetítünk, valamint az eurosport.hu-n, és az eurosport applikációján keresztül reklámmentesen lehet követni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés