Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Ha Novak ellen működik, mindenki ellen működik” – Rune leadta a figyelmeztető lövéseket a Garros előtt

Németh Dániel

Frissítve 18/05/2023 - 12:09 GMT+2

Internazionali BNL d'Italia - Holger Rune a párizsi 1000-es torna után Rómában is legyőzte Novak Djokovicot, amivel a torna első számú esélyesévé lépett elő. A dán teniszező a meccs után elmondta, nagy önbizalmat adhat neki ez a siker, mivel úgy gondolja, ha Djokovicot sikerült legyőznie ezzel a játékkal, akkor bárkivel szemben lehet esélye.

"Novak Djokovic játszott fiatalkori önmagával és kikapott tőle"

Novak Djokovic játszott a fiatalkori önmagával, és kikapott tőle.
A szerb preferenciáit ismerve meglepő lehet, ám ettől még tény, hogy az ATP 1000-es sorozatban Róma a legsikeresebb versenye. Az olasz fővárosban – Párizshoz és Miamihoz hasonlóan – hat alkalommal győzött, ám ezen kívül volt további hat döntője, és amibe belegondolni is döbbenetes: az idei volt sorozatban a 17. szezonja, amikor legalább a negyeddöntőbe bejutott a Forro Italicóban. Minden Djokovic elleni sikernek súlya van, egy római győzelem azonban üzenetértékkel is bír.
Az itteni 12 vereségéből hatszor Rafael Nadal állt a háló túloldalán, 2011 óta (tehát amióta Djokovic úgy igazából megérkezett a legnagyobbak közé) a spanyolon kívül csak három játékosnak sikerült legyőznie a szerbet: Tomáš Berdychnek (2013), Andy Murray-nek (2016) és Alexander Zverevnek (2017). Ehhez a listához csatlakozott Holger Rune, aki ráadásul tavaly a második legeredményesebb 1000-es versenyén, Párizsban is legyőzte Djokovicot úgy, ahogyan kevesen szokták.
„Remélem” – válaszolta arra a kérdésre Rune, gondot jelenthet-e a játékstílusa Djokovicnak. „Igyekszem megnehezíteni a feladatát, ami kétszer is sikerült. Ugyanakkor ő is megnehezíti az én dolgom, szóval ez minden alkalommal egy remek küzdelem közöttünk. Szeretek vele csatázni. Nagyszerű teniszező, és nagy kihívás ellene játszani, amiből sokat tanulhatok, mivel így látom igazán, hogy miben kell fejlődnöm, mi működik.”
Ami Novak ellen működik, az szinte mindenki más ellen is működni fog. Nagyon boldog vagyok.
Bármit is jelent be délután 4 órakor Nadal a Roland Garosszal kapcsolatban, mindenképpen a mostani lesz a legnyíltabb salakos Grand Slam az előző durván 20 évből. Carlos Alcaraz és Djokovic a vártnál korábban bekövetkező római vereségük ellenére nyilvánvalóan kiváló eséllyel pályáznak a végső győzelemre, amennyiben elindulna Nadal, a nem túl szerencsés felvezetés ellenére őt sem szabad leírni, és a salakos versenyeken mutatott teljesítménye alapján Rune is feliratkozott a favoritok közé.
picture

Pazar Rune-ejtés döntötte el a negyeddöntő legbrutálisabb labdamenetét - videó

„Idén Grand Slamet akarok nyerni. Mondtam már korábban is, és kitartok mellette. Abban reménykedem, hogy sikerül összehoznom a Roland Garroson. Amennyiben mégsem, akkor a következő két Grand Slamen kísérlem meg” – jelentette ki a dán. Tavaly épp a Roland Garroson érte el az első igazán kimagasló sikerét, ahol a tizenhat között legyőzte a korábbi döntős Stefanos Tsitsipast, a negyeddöntőben pedig nagy küzdelemre kényszerítette Casper Ruudöt.
A római elődöntőben épp a norvég lesz az ellenfele, akivel először játszik azóta, hogy a Roland Garroson sportszerűtlenséggel vádolta a kétszeres Grand Slam-döntőst. Rune azóta is kihúzta a gyufát a szurkolóknál a viselkedésével, éppen ezért gyorsan rásütötték a rosszfiú jelzőt, a dán azonban nem ért ezzel egyet, szerinte az emberek rosszul értelmezik a szenvedélyét, ezért skatulyázták be ebbe a szerepbe.
„Egyáltalán nem gondolom, hogy rosszfiú lennék. Rengeteg energiával és szenvedéllyel játszom, de szerintem ez sokakra jellemző, és nem szükségszerűen gondolom rosszfiús tulajdonságnak. Én inkább azokat tartom rosszfiúnak, akik ütőket törnek és hasonlókat művelnek. Úgy rémlik, hogy sosem törtem ütőt. Néha azért vannak ügyek, ma például a bíróval. Én kint láttam a labdát, ő úgy gondolta, hogy bent volt. A Sólyomszem azt mutatta, hogy kint volt, de nem tudom.”
Igen.
Djokovic mindössze ennyit mondott, amikor arról kérdezték, magabiztos-e a Roland Garrost illetően. „Próbálok edzeni és felkészülni a salakpályás szezon legfontosabb versenyére. Tudom, hogy mindig képes vagyok jobb játékra. A játékomnak számos területén dolgozni fogok, beleértve a testemet is, és remélhetőleg 100%-ban fel tudok készülni. Ez a cél. Szerintem a Grand Slameken a borítástól függetlenül bárkivel szemben jó esélyeim vannak, meglátjuk, hogyan alakul.”
picture

Rune Párizs után Rómában is legyőzte Djokovicot

Természetesen Rune is kapott néhány dicsérő szót a világelsőtől, tanácsokat azonban egy egészen egyszerű okból kifolyólag nem szeretne osztogatni neki. „Kétszer legyőzött, szóval… Nincsenek tanácsaim, anélkül is jól játszik” – mondta a szerb. Djokovic ugyanakkor azt is elmondta, az idei körülmények kevésbé kedveztek neki Rómában, a rengeteg eső miatt borzasztó nehéz volt nyerőket ütni, kiváltképp egy olyan stabil teniszező ellen, mint amilyen Rune.
„Valószínűleg ez a leghidegebb és legesősebb torna, amin valaha is részt vettem Rómában. Nem rémlik, hogy ennyit esett volna. Ilyen körülmények között nagyon nehéz átütni rajta a labdát. Piszok gyors és fürge, nagyszerűen olvassa a játékot. Rendkívül tehetséges, dinamikus, sokoldalú teniszező. Ma ő volt a jobb, a meccs nagy részében túlságosan jól játszott hozzám képest. Rosszul kezdtem a harmadik szettet, az billentette át az ő oldalára. Higgadt maradt, és megérdemelten győzött.”
„Nyilvánvalóan megérkezett az új generáció. Hétfőtől Alcaraz lesz a világelső, fantasztikusan teniszezik. Jót tesz a tenisznek, hogy új arcok, új játékosok tűnnek fel. Évek óta mondogatom, hogy előbb-utóbb bekövetkezik, és eljön a generációváltás pillanata. Személy szerint igyekszem ott maradni közöttük. Elégedett vagyok a pályafutásommal, de még éhes vagyok a sikerre, meglátjuk, meddig jutok.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés