Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Extra motivációt ad, hogy most Djokovic a világelső” – Alcaraz erős szezonzárásban reménykedik

Németh Dániel

Frissítve 28/09/2023 - 18:53 GMT+2

Carlos Alcaraz először szerepel Kínában, de nem tart attól, hogy a rutintalansága szerepet játszik az eredményeiben. A wimbledoni bajnok nagy célokkal utazott Ázsiába, ugyanis szeretné visszaszerezni Novak Djokovictól a világelsőséget. Ehhez Pekingben és Sanghajban is jól kellene szerepelnie, no meg a fedett pályás versenyeken, többek között a szezonzáró világbajnokságon.

Carlos Alcaraz: "A világelsőség visszaszerzése az elsődleges célom"

Novak Djokovic kihagyja a kínai versenyeket, ami megnyitotta az utat Carlos Alcaraznak a világelsőség felé.

A spanyol teniszező pedig nem titkoltan azzal a céllal érkezett Pekingbe, hogy jelentősen csökkentse a hátrányát Djokoviccsal szemben. Nem lesz azonban egyszerű dolga, hiszen a 2019 után visszatérő China Openen hihetetlenül erős mezőny gyűlt össze, sokan úgy gondolják, ez a valaha volt legerősebb ATP 500-as verseny. Alcaraz egyetértett ezzel a megállapítással, ő azonban kevésbé bánja ezt, mivel úgy gondolja: a tenisz csak nyerhet ezekkel a párosításokkal.
„Sokszor mondtam már, hogy csodálatos küzdelem folyik közöttünk a világelsőségért, különösen Djokovic nagyszerű amerikai teljesítménye után”idézi az ATP Alcarazt. „Most ő a világelső, de ez csak extra motivációt ad, hogy visszajöjjek a versenybe. Minden edzésen, minden versenyen ott motoszkál a gondolataim között. Nem kötelességem visszaszerezni, de ez az egyik célom. Számomra mindig a világelsőség az egyik cél.”
Alcaraz karrierje a koronavírus-járvány kirobbanását követően indult be igazán, vagyis a rövid, ám annál tartalmasabb pályafutásából kimaradtak a kínai versenyek. Egészen mostanáig, négy év szünet után ugyanis a pekingi és a sanghaji torna is visszatér a versenynaptárba, amely bizonyos szempontból új kihívás elé állítja a wimbledoni bajnokot. Mestere, Juan Carlos Ferrero – aki 2005-ben elődöntős volt Pekingben – azonban felkészítette őt, amennyire csak lehetett.
Mesélt egy keveset erről a versenyről. 2004 óta természetesen sokat fejlődött, szinte már teljesen más. De csupa-csupa jó dolgot mondott. Neki is jól ment a játék Pekingben, és azt mondta, nagyon szeretett Kínában teniszezni. Remélhetőleg majd én is hasonló élményeket szerzek.
A hivatalos sajtótájékoztató mellett az ATP is elkapta egy rövid beszélgetésre a spanyolt, aki elmondta, miért tartja fontosnak, hogy visszatér a tenisz Kínába, és hogyan készül ezekre a versenyekre. Alcarazt nagyjából az várta Pekingben, amire a rutinosabb társak és az edzője visszajelzései alapján számított, egy dologgal azonban sikerült őt meglepni: hogy mennyi rajongót gyűjtött egy olyan országban, ahol még sosem láthatták őt személyesen játszani.
Carlos, üdvözlünk Pekingben. Először vagy itt, és mint azt bizonyára te is tudod, 2019 óta nem rendezték meg ezt a versenyt. Különleges alkalom, milyen érzés, hogy a részese lehetsz?
Nagyon boldog vagyok, hogy a pályafutásom során először Pekingben is játszhatok. A 2019 után történtek után most visszatérhetünk Kínába, ami nagyon fontos a tenisznek.
picture

US Open: Medvedev űrtenisszel akadályozta meg a címvédést

Nagyon erős a mezőny egy 500-as versenyhez képest, amit többen szóvá tettek. Volt olyan, aki azt mondta, ez a valaha volt legerősebb 500-as. Te is így érezted a sorsolásra pillantva?
Igen. Kétség sem fér hozzá, hogy ez a legerősebb. Tegnap a sorsolást követően beszéltünk az edzőmmel arról, hogy itt olyan első fordulós párosítások vannak, amelyek máshol akár egy döntőnek is beillenének. Az persze a szurkolók szempontjából pozitív, hogy már az első naptól kezdve ilyen meccseket láthatnak, de a játékosoknak kevésbé jó hír.
Volt valami, ami meglepett Kínában? Hogy teltek az első napok?
Nem annyira lepett meg, mert beszéltem Kínáról az idősebb játékosokkal, Juan Carlost is beleértve. Elmondták, milyenek az itteni versenyek, vagy úgy általánosságában az emberek, hogy nagyszerű tornákat rendeznek, és a szurkolók is nagyon kedvesek. A személyes tapasztalataim megfelelnek annak, amit mások mondtak előzetesen.
Érzed már az izgatottságot? Most láthatnak először a kínai szurkolók, gondolom, izgatottan, sok szeretettel vártak.
Igen, már a repülőtéren rengeteg szurkoló várt, majd a hotelnél is voltak rajongók. Tegnap páran az edzésemre is kilátogattak. Jó volt érezni az energiájukat és a szeretetüket. Nehezen fér a fejembe, mennyi szurkolóm van Kínában, amikor ez az első alkalom, hogy az országban játszom, de hálás vagyok.
Említetted az edződet, Juan Carlos Ferrerót. Előkerült róla egy vicces fotó, amin Carlos Moyával és Rafával szerepel. Mennyit beszéltetek arról, hogy mi a teendőd, amikor új helyre látogatsz el, és hogyan tudod a sikereket átmenteni ezekre a versenyekre is?
Valószínűleg hasonlóan fogok hozzáállni, mint az előző tornákhoz. Mindig is mondtam, hogy szinte még új vagyok a touron, ez a második évem. 2021-ben is voltak nagyszerű eredményeim, de nem mindegyiket az ATP Touron értem el. Idén és tavaly is tanultam új dolgokat. Szóval ugyanarra törekszem, mint a korábbi versenyeimen, amikor még teljesen újnak számítottam. A világelsőség is a szemem előtt van, szóval nagyon fontosnak tartom ezt a két versenyt. Megpróbálok mindent kiadni magamból, aztán majd meglátjuk, mire lesz ez elegendő.
picture

ATP Indian Wells: Nézd vissza, hogyan jutott döntőbe Carlos Alcaraz!

Ez lett volna a következő kérdésünk, a világelsőség. Mennyire koncentrálsz arra, hogy visszaszerezd az első helyet? Az a nagy cél, hogy te legyél az év végi világelső?
Igen, ez az elsődleges célom. Visszaszerezni a világelsőséget, jól szerepelni a következő versenyeken, és remélhetőleg össze is jön az év végéig. Nagyon szeretnék az ATP-világbajnokságon játszani, amit tavaly kénytelen voltam kihagyni. Kiváló verseny, az a célom, hogy ott legyek és jól szerepeljek. Remélhetőleg összejön.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés