Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal elégedetten zárja a hetet Brisbane-ben, összeszedett sérülése miatt azonban aggódik

Nánási Antal

Frissítve 06/01/2024 - 12:36 GMT+1

Két sima mérkőzése után maratoni csatába bonyolódott Rafael Nadal visszatérő versenyén. A Brisbane-ben zajló ATP 250-es torna negyeddöntőjében a kétszeres Ausztrál Open-bajnok spanyol három mérkőzéslabdát kihasználatlanul hagyva kapott ki a hazai Jordan Thompsontól egy olyan mérkőzésen, amelyet megnyerhetett volna két szettben is, végül 3 óra 25 percnyi játék után azonban elveszített.

Mi lesz Nadal sorsa 2024-ben, aggódni kell Djokovic sérülése kapcsán?

A döntő szettben ápolást is kérő spanyol nem gondol arra, hogy újból megsérült, de némi aggodalom azért kiszűrhető szavaiból.
Aligha van olyan teniszrajongó, szimpátiától függetlenül, aki ne örülne annak, hogy Rafael Nadal végre újra egészséges, és visszatérhetett az ATP Tourra. A spanyol klasszist közel egy teljes éven át a pályán kívül tartotta egy, a 2023-as Ausztrál Openen összeszedett csípősérülés, amelyet többször is műteni kellett.
Nadal azonban úgy néz ki, most már maga mögött tudhatja a sérülést, Brisbane-ben pedig a Tourra is visszatért. Két sima győzelemmel kezdett (Dominic Thiem és Jason Kubler volt az áldozat), majd következett a Jordan Thompson elleni negyeddöntő.
A megnyert első szettet követően Nadal a másodikban Thompson adogatásánál jutott először meccslabdához, majd a rövidítésben további kétszer is egyetlen pontra volt a győzelemtől, nyernie azonban mégsem sikerült. Sőt, az ő szempontjából döntőszett 1-4-nél a combját fájlalva ápolást kért, amelynek idejére el is hagyta a pályát, ekkor pedig Nadal-rajongók milliói kaphattak a szívükhöz világszerte.
A spanyol végül visszatért, és hasonlóan az egy évvel ezelőtti Mackenzie McDonald elleni mérkőzéshez, Thompson ellen is befejezte a találkozót, de láthatóan ő maga is megijedt egy kicsit attól félve, hogy egy éven belül sikerül kétszer is ugyanabba a folyóba lépnie Ausztráliában. Aggodalmát visszhangozták a mérkőzést követően megfogalmazott gondolatai:
„Óriási a hasonlóság az egy évvel ezelőtt történtekkel, de ez azért mégiscsak más helyzet. Most úgy érzem, hogy túlterheltem az izmot, ami természetes reakció egy ilyen hosszú szünet után. Egy éve azonnal komoly fájdalmat éreztem, ma ilyenről nem volt szó, nem érzek semmit.
Persze, azért, mert megint Ausztráliában történik velem ilyesmi, egy kicsit a szükségesnél is jobban meg tudok ijedni.”
Rafael Nadal kapcsán hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy a spanyol a leginkább lehetetlennek tűnő helyzetekből is vissza tudja küzdeni magát a vele alapvetően azonosított szintre. Így volt ez 2022-ben is, amikor úgy tudott nyerni Melbourne-ben, hogy néhány hónappal azt megelőzően még mankókra támaszkodva tudott csak járni.
picture

Nadal a sportág történelmének legvalószínűtlenebb mérkőzését megnyerve írt történelmet

Idei, vélhetően utolsó szezonja előtt is többször elmondta, a formáját a salakszezonra időzíti, számára az a prioritás, hogy a Roland Garrosra tökéletes állapotba tudjon kerülni. Épp ezért sem dramatizálja túl a brisbane-i búcsút, sőt, összességében pozitív szájízzel áll tovább Melbourne-be:
„Elégedett vagyok a hetemmel. Ha leszámítjuk ezt a kis sérülést, akkor egy nagyon pozitív hetet zártam itt. Persze, ha mégsem olyan kicsi ez a sérülés, akkor nem olyan kerek a történet.
Ma azonban nem annak van itt az ideje, hogy ezen merengjünk, hanem hogy gratuláljak az ellenfelemnek. Az állapotommal kapcsolatban pedig most várni kell pár napot, és annak függvényében cselekedni, ahogyan érzem magam. Ha érzek fájdalmat, akkor nyilván elvégzünk pár vizsgálatot. Ma viszont le kell nyugodni.”
Nadal tehát szokásához híven próbál pozitív maradni, és arra koncentrálni, hogy közel egy év szünet után visszatérve a Tourra gyakorlatilag simán hozott két mérkőzést, és a harmadikban is abszolut partiban volt. Ugyanakkor szavai mögött érezni lehet azt az aggodalmat, ami épp a harmadik, maratonira nyúló találkozó, és legfőképpen az egyelőre aprónak tűnő sérülés kapcsán fogalmazódik meg benne.
picture

Nadal visszaérkezik a stadionba az ápolását követően

Fotó: AFP

Jelentősen nem nyugtatta meg rajongóit azzal sem, ahogyan a Thompson elleni találkozó értékelését zárta:
„Remélem, hogy nem fog semmiben sem gátolni ez a sérülés, és jövő héten már Melbourne-ben folytathatom az edzéseket. Őszintén szólva azonban, most semmiben sem vagyok 100%-ig biztos.”
A Nadalt legyőző Jordan Thompson ellenfele Grigor Dimitrov lesz az elődöntőben, a másik ágon Holger Rune már biztosította helyét a vasárnapi fináléban.
Forrás: Tennis Majors

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés