Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal beröffentette az évet, visszahozta azokat az energiákat, amelyek annyira hiányoztak

Kálmán Laci

Frissítve 03/01/2024 - 20:03 GMT+1

Rafael Nadal közel egy évnyi kihagyás után győzelemmel tért vissza Brisbane-ben, Dominic Thiemet verte egy szoros és egy sima játszmában. Egy meccs alapján komoly következtetéseket még nem lehet levonni, nem tudhatjuk, mennyire lesz sikeres számára a 2024-es szezon, de az azért látszik, hogy nincs rossz állapotban, és úgy tűnik, nagyjából ott folytatja, ahol abbahagyta.

Rafael Nadal közel egy évnyi kihagyás után győzelemmel tért vissza Brisbane-ben, Dominic Thiemet verte egy szoros és egy sima játszmában.

Fotó: Getty Images

Rafael Nadal olyan energiákat hozott vissza a pályára, melyekről úgy gondolhattuk, talán sosem fogjuk érezni többé.
Ahogy számlált vissza az óra a Pat Rafter Arena kivetítőjén, úgy erősödött a morajlás a stadionban. Szinte vágni lehetett a várakozás okozta feszültséget a közönség soraiban. Mindenki arra várt, hogy a 37 éves korábbi világelső újra kifusson a pályára, és hogy hozza magával azt a plusz erőt, amit tőle korábban, majd két évtizeden át megszokhattunk.
Nadal, aki csípősérülése miatt közel egy évet volt kénytelen kihagyni, nem okozott csalódást. Mindaz, amit tőle megszoktunk, és most megint vártunk, újra ott volt kinn a stadionban.
Ugyanúgy futott ki a pályára, ahogy régen, ugyanúgy sorakoztatta fel a vizespalackjait, és pontosan ugyanannyit ivott mindegyikből a térfélcserénél. Az adogatásai előtt ugyanúgy megérintette a füleit, az orrát és mindkét vállát egy villámgyors mozdulattal. A nyerői után pedig ugyanúgy szökkent egyet, vagy épp rázta az öklét, ahogy tőle megszokhattuk.
Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy hogyan játszotta le a pontokat Dominic Thiem ellen. Rafa itt is hozta a régi szép időket. Két semmire nyert adogatójátékkal nyitott, majd ezt megtette még kétszer az első szett során.
Jöttek az élesen pörgetett tenyeresek, a fonákjait pedig olyan stabilan ütötte, mintha nem ez lett volna az első meccse közel egy éve. A hálónál is éles volt, Thiemmel is a bolondját járatta egy pöccintett tenyeres röptével, de ütött egy hasonló tanítani való dropot fonákkal is.
Persze akadt néhány botlása is a spanyolnak. De ezek is olyanok voltak, amelyeket a szurkolói megszokhattak tőle az elmúlt években. Amikor Thiem 5:6-nál adogatott az első szettben a játszmában maradásért, és 0-30 volt az állás, Rafa a hálóba vágta a fogadást az osztrák második szervájánál.
picture

Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

Ez volt tulajdonképpen az első igazi rontása a meccsen, ami azért nem lehetett igazán meglepő Rafa drukkerei számára, mert ő egy kicsit mindig feszültté válik, amikor a játszma vége felé lehetősége van brékelni. Ráadásul egy második szerva ritörnjéről volt szó, ami előtt mindig több ideje van átgondolni a dolgokat, és tudjuk, ennek nem feltétlenül van jó vége.
A rutinos Rafa-drukkerek azonban azt is tudják, hogy kedvencük valahogy végül mégis úrrá lesz az idegein, és megtalálja az utat a játszma, a mérkőzés megnyeréséhez. Így is történt, 7:5, 6:1 lett a vége. Az eredmény is jellemző, egy küzdelmes, útkereső első játszma után Nadal legtöbbször bedarálja ellenfeleit a folytatásban.
„Az első játszma eléggé kiegyenlített volt. mindketten jól adogattunk, és többé-kevésbé hoztuk is a pontokat a szerváink mögött” – mondta Nadal. „Az, hogy 6:5-nél el tudtam venni az adogatását, az volt a kulcs.”
Nadal a karját a magasba emelve köszönte meg a közönségnek a támogatást. Úgy fejezte ki az örömét, ahogy ő általában szokta, ez is csak azt bizonyítja, hogy minden visszatért a normál kerékvágásba. Ez volt az 1069. győzelme, amivel megelőzte Ivan Lendlt az ATP örökranglistáján. Ebben a tekintetben is olyan magasságokba jutott, ahová az ő tehetségével és pályafutásával el kellett jutnia.
„Őszintén megmondom, hogy a mai nap egy érzelmes és fontos nap a számomra, hisz kétségkívül karrierem egyik legnehezebb évén vagyok túl. Esélyem volt visszatérni egy év után, és játszhattam egy ilyen csodálatos közönség előtt. És úgy gondolom, eléggé jó színvonalon teniszeztem.”
„Ez most olyan valami, amire rendkívüli módon büszkék lehetünk” - mondta a családjára és az edzői csapatára utalva.
picture

Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

Nadal úgy ütötte a labdát ahogy azt tőle az elmúlt két évtizedben megszoktuk. Ami azonban legalább ennyire fontos, hogy ugyanolyan energiával is játszott. Úgy jött ki a pályára, úgy verte be a tenyereseket és úgy rázta az öklét, ahogy mindig is tette.
Semmi lassúság, semmi puhaság, semmi olyan nem volt a játékában, ami aggodalomra adhatna okot.
Amikor egyszer majd visszavonul, ez az energia, ez a győzelmet szomjazó versenyzői karizma lesz az, ami a leginkább fog hiányozni.
Szerencsére azonban most még nyugodtak lehetünk, Rafa ugyanis alaposan beröffentette nekünk a teniszújévet.
via részben tennis.com

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés