Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal még két versenyről lemaradhat, Alcaraz visszatérhet Barcelonában

Németh Dániel

Frissítve 13/04/2023 - 17:52 GMT+2

Carlos Alcaraz felépülése jól halad, és várhatóan a barcelonai 500-as versenyen már ott lesz a mezőnyben. Rafael Nadal kapcsán azonban aggasztó híreket közölt az egyik spanyol sajtóorgánum: az információik szerint Barcelonában valószínűtlen a játéka, és még az sem biztos, hogy Madridra időben felkészül.

Madridi tenisztorna - Alcaraz Nadalt legyőzve elődöntős - videó

Mindkét spanyol sérüléssel küzd, közülük a fiatalabbnak vannak jobb esélyei a gyors visszatérésre.

Rafael Nadal és Carlos Alcaraz szinte percre pontosan ugyanakkor jelentették be, hogy a sérüléseik miatt visszalépnek a monte-carlói 1000-es versenytől. A 22-szeres Grand Slam-bajnok még mindig az Australian Openen elszenvedett csípősérüléséből lábadozik, és ugyan már elkezdte a labdás edzéseket, még nem épült fel teljesen. Ami Alcarazt illeti: neki a bal kezével adódtak problémái Miamiban, ami után – talán inkább elővigyázatosságból – a pihenés mellett döntöttek.
Juan Carlos Ferrero legalábbis egy viszonylag friss interjúban arról beszélt, nem aggasztja őt és a stábot Alcaraz sérülése, mint ahogyan az sem, hogy ez már a harmadik erőnléti problémája ebben a szezonban. „A sérülések benne vannak a teniszben. Legutóbb már végrehajtottunk néhány változtatást. Mindent megfigyelünk, és e szerint finomhangolunk. Minden rendben van” – mondta az edző, aki hozzátette: sikerült hozzászokniuk a megváltozott státusz következményeihez is.

Közel a visszatérés

Alcaraz a spanyol sajtó szerint már Barcelonában visszatér. A Marca úgy tudja, csak néhány napot kellett kihagynia a sérülés miatt, múlt hét pénteken azonban edzésbe állt Murciában. Ott két napot töltött, a tapasztalatok pedig pozitívak voltak, így elméletileg nincs akadálya annak, hogy ott legyen a barcelonai 500-as versenyen, amelyen ő a címvédő. A világranglista-2. spanyol egyébként megjelent a murciai Challenger-tornán is, de természetesen csak a nézőtérről figyelte a társakat.
A 19 éves teniszező előtt fontos időszak áll, hiszen tavaly a barcelonai és a madridi versenyt is megnyerte, ami azt jelenti, hogy a következő három hétben 1500 pontot kell megvédenie. Rómában viszont ismét közelebb kerülhet Novak Djokovichoz, 2022-ben ugyanis kihagyta a tornát, hogy a Roland Garrosra koncentrálhasson. Idén vélhetően nem kell hasonlótól tartani, kivéve, ha egy sérülés ismét közbeszól.

Komplikáltabb a helyzet

Nadal kapcsán ellentmondásos hírekkel találkozni, a Marca ugyanis azt írta, hogy a tervek szerint halad a felkészülés, és Barcelonában már ott lesz a mezőnyben a torna 12-szeres bajnoka. A Cadena SER ugyanakkor a stábjából érkező információkra hivatkozva azt állítja, hogy Nadal még mindig nem érzi 100%-osnak magát. Ez pedig arra kényszerítheti a Roland Garros címvédőjét, hogy tovább halassza a visszatérését a kedvenc borításán.

Fontos adalék, hogy Nadal nem szeretné elsietni a visszatérést, csak akkor fog pályára lépni, amikor már úgy gondolja, készen áll a játékra.

Ennél aggasztóbb, hogy a lap szerint nem csak a barcelonai szereplés kétséges, de akár az is előfordulhat, hogy Nadal még Madridra sem áll készen a játékra. Mondani sem kell, hogy ez már súlyos csapás lenne, így ugyanis a Roland Garros előtt optimális esetben is legfeljebb egy verseny állna a rendelkezésére, hogy meccsrutint szerezzen. Ehhez hasonlóra csak egyszer, 2020-ban volt példa, amikor az őszre halasztott Roland Garros előtt egyedül a római 1000-es rendezték meg.

A ranglistát tekintve sem mindegy

A kemény pályás pontok kiesésével Nadal 18 év után először kicsúszott a top 10-ből, jelenleg a 15. helyen áll. Pontok tekintetében nem olyan vészes a lemaradása, a top 10-től 350 választja el, a top 8-tól – a Garros szempontjából ez a lényegesebb – pedig 630. Még ez utóbbi is ledolgozható lenne Nadalnak egy erős hajrával, de értelemszerűen minél kevesebb versenyen indul, annál kisebb rá az esély, hogy összejöjjön.
JátékosRoland Garrosig védendő salakos pontok
Jannik Sinner 450
Felix Auger-Aliassime 450
Andrey Rublev 530
Rafael Nadal 270
Ráadásul az utóbbi évekre jellemző volt, hogy Nadalnak időbe telt felvenni a ritmust salakon, salakos 1000-est például 2021-ben nyert utoljára, azon kívül négy negyeddöntőt tud felmutatni az előző három szezonból. Idén viszont fontos lenne, hogy sok pontot szerezzen, ellenkező esetben akár már a nyolcaddöntőben összefuthat Djokoviccsal vagy Alcarazzal, amit vélhetően minden érintett szívesen elkerülne.
Alcaraz számára sem mindegy, mennyi pontot gyűjt a salakos versenyeken, de a top 4 nincs veszélyben, így nála az a kérdés, ott tud-e maradni a 2. helyen, esetleg vissza tudja-e előzni Djokovicot a rangsorban. Ez utóbbi nehéz feladatnak tűnik így elsőre, ha pedig a szerb megnyeri Monte-Carlót, szinte reménytelen küldetés, de a kiemelés szempontjából a 2. hely megszerzése is ugyanannyit érne Alcaraznak Párizsban, ezt kell tehát bebiztosítania.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés