Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Őrült utazás, hajnali kettes érkezés - a Nadal akadémiáján készülő tehetség történelmet írt győzelmével

Németh Dániel

Publikálva 19/04/2023 - 16:33 GMT+2

Srpska Open - Ezen a héten három helyszínen rendeznek ATP-tornát, Abdullah Shelbayh pedig – igaz, nem hivatalosan – kettőt is megjárt ezek közül. A jordániai teniszező úgy készült, hogy Barcelonában indulhat a selejtezőben, de végül úgy alakult, hogy a légvonalban 1300 kilométerrel keletebbre fekvő Banja Lukában kapott lehetőséget. Ahol aztán történelmet írt.

Kwont megizzasztotta a világranglista 276. helyén álló teniszező

Abdullah Shelbayh az első jordániai teniszező, aki főtáblás mérkőzést nyert az ATP Touron. A történetét azonban nem csak ez a tény teszi érdekessé.

Néha van, hogy a legváratlanabb pillanatokban történnek meg a legjobb dolgok – Abdullah Shelbayh sztorija is erről szól. A 19 éves jordániai teniszező a barcelonai tornán adta le a nevezését, ahol alternatíva volt a selejtezőben, és a visszalépők számán múlott, lehetőséget kap-e a kvalifikáció során. Egyetlen helyezésen múlt, de végül lemaradt, így a figyelme a Banja Luka-i selejtezőre irányult – az események ezt követően gyorsultak fel.
„Őrület volt az egész” – mesélte a teniszező. „Kedden Barcelonába utaztunk, és ott is edzettem, mert mindenki azt gondolta, be fogok jutni. Én is azt hittem. Az utolsó pillanatban azonban, szombat délután visszaléptünk Barcelonától, amikor kiderült: én vagyok az első alternatíva Banja Lukában. Ott csak arra volt szükség, hogy Gombos Norbert megnyerje a Challenger-elődöntőjét, ellenkező esetben elindult volna a 250-es selejtezőjében. Szerencsémre nyert, és beugorhattam helyette.”
Az idővel való versenyfutás elkezdődött, az út egy részét repülőn, a maradékot autóval tette meg, a hajnali kettes érkezést követően pedig nem sok idő maradt, már aznap várták a pályán. „Barcelonából Zágrábba repültem, ahol felvett valaki a versenytől. Két és fél órát mentünk autóval Banja Lukáig, ahova hajnali kettőkor érkeztünk meg. Már aznap játszanom kellett, enyém volt a második meccs. Elég jó utolsó pillanatos döntésnek bizonyult.”
Mázlink volt. Nem aludtam sokat, mivel attól féltem, lemaradnék a beütésről. Azt mondtam az edzőmnek: a történtek után nem akarom elcseszni azzal, hogy nem ébredek fel!
A jordániai teniszezőre Marozsán Fábián várt a kvali első fordulójában, és a fáradtság ellenére 7:5, 1:6, 6:3-ra legyőzte a magyar játékost. A szlovák Lukas Kleint már egészen könnyedén, 6:4, 6:2-re búcsúztatta, amivel karrierje során második alkalommal került főtáblára. Dohában még szabadkártyásként kapott lehetőséget, és egy szoros meccsen kikapott Soonwoo Kwontól, Banja Lukában azonban kihasználta, hogy a selejtezős Elias Ymert kapta nyitányként, és két szettben győzött.
„10 körül kellett volna bemelegítenünk, de ez elmaradt, mivel az esőzések miatt befedték a pályákat. 11:30-kor kezdődött a meccs a szokottnál hosszabb bemelegítéssel, de már előtte találtam egy helyet, ahol 15-20 percet ütögethettem egy fél pályán. Ez volt a meccs előtti beütés. Aztán végül 1 körül kezdtünk” – mondta a selejtezőről Shelbayh, aki korábban a Floridai Egyetem színeiben teniszezett, de egy év után inkább profinak állt.

A keddi sikerével történelmet írt, ő lett ugyanis az első jordániai játékos, aki meccset nyert az ATP Touron.

A győzelem számára azért is különleges, mert szabadkártya nélkül, saját erőből érte el. „Nem szabadkártyával értem el, hanem a selejtezőből indultam, és előtte kellett pár győzelem, hogy megszerezhessem ezt. Sokat jelent. A történtek után nem számítottam arra, hogy itt pályára léphetek. Az utolsó pillanatban döntöttünk a selejtezőről, ma pedig lejátszottam egy kemény meccset Ymerrel. Ezúttal ideges is voltam.”
picture

Kwont megizzasztotta a világranglista 276. helyén álló teniszező

Shelbayh nem először, és vélhetően nem is utoljára írt történelmet, februárban például ő lett az első jordániai (és a legfiatalabb arab) teniszező, aki döntőbe jutott a Challenger Touron. „Megtiszteltetés, hogy a hazámat képviselhetem minden egyes versenyen. Jordánia sajnálatos módon nem a teniszről híres, de reményeim szerint ez egy napon majd megváltozik. Számomra is nagy eredmény, ezt megelőzően azonban nem sok játékos előtt adódott ilyen lehetőség.”
A 19 éves tehetség fejlődését garantálja, hogy öt éve Rafael Nadal akadémiáján készül. De hogy kerül egy tizenéves teniszező Jordániából a világ egyik leghíresebb akadémiájára? Shelbayh története ezen a ponton is eltér a megszokottól, ugyanis a királyi család egyik tagja, Lara Faisal hercegnő hívta fel rá Toni Nadal figyelmét, amikor az edző – az ő meghívására – az országban tartózkodott. Toni Nadal kíváncsiságát sikerült felkelteni annyira, hogy megnézze Shelbayh edzését, ami után ajánlatot tett.
„2016-ban ismerték meg egymást Dohában. Toni meghívta Lara hercegnőt az akadémiára, aki cserébe meghívta őt az egyik jordániai ünnepünkre. 2017-ben eljött. A hercegnő beszélt egy keveset rólam, és ezt követően Toni látni akart. Az edzés után pedig már azt akarta, hogy csatlakozzak az akadémiájukhoz, amikor készen állok rá. Tudtam, hogy nem lesz egyszerű, mivel gyerek voltam, ő azonban azt mondta, akkor menjek, ha már felkészültem rá.”
Szerdán egy jól megérdemelt pihenőnap vár a teniszezőre, a 2. fordulóban pedig Miomir Kecmanovićcsal fog játszani.
Forrás: ATP

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés