Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

5 Grand Slam-győztes is továbbjutott, Murray után újabb brit bonyolódott ötszettes drámába

Szabó Bence

Publikálva 20/01/2023 - 13:09 GMT+1

Az esélyesek többsége továbbjutott az Australian Open pénteki napján, de a brit Cameron Norrie például beleszaladt egy meglepetésbe Jiri Leheckával szemben. A női mezőnyben a világelső Iga Swiatek nagyon simán menetelt tovább, de rajta kívül is négy Grand Slam-győztes jutott a következő fordulóba.

Ausztrál Open: Így zárta le harmadik fordulós meccsét Iga Swiatek

Kevesebb meglepetéssel folytatódott pénteken a torna.
Még az Australian Openen sem lehet minden nap teljesen őrült. Ahhoz képest, hogy csütörtökön egy sor magasan kiemelt játékos búcsúzott, Andy Murray pedig hajnalig csatázott Thanasi Kokkinakisszal, pénteken mind női, mind férfi oldalon egész nyugis, papírforma-szerű napja volt a mezőnynek. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne lettek volna meglepetések.
A napot Melbourne-ben Fucsovics Márton és Jannik Sinner meccse nyitotta, a magyar játékos az újabb ötszettes csatájáról videóinterjúban mesélt nekünk.
A férfiaknál ismét sokáig egy brit játékoshoz kötődött a nap leghosszabb mérkőzése. A 11. kiemelt Cameron Norrie a tavalyi NextGen-döntős, de a világranglistán még csak 70. Jiri Leheckával játszott, a mérkőzést pedig végül a cseh játékos húzta be öt szettben.
Érdekes, hogy a két játékos alig 9 napja Aucklandben is találkozott egymással, ott Norrie három szettben le tudta győzni a csehet. Lehecka a meccs után elmondta, mit tanult abból a találkozóból.
Nehéz ellene jó taktikát találni. Amit megtanultam, hogy sose szabad feladnom, minden labdáért küzdenem kell, örülök, hogy ez most sikerült.
Lehecka először jutott be egy GS negyedik fordulójába, sőt, valójában ez az első alkalom, hogy egyáltalán meccset tudott nyerni a legnagyobb tornák valamelyikén.
„A tavalyi év nem volt könnyű számomra. Először játszottam az összes GS-en és mindig búcsúztam az első fordulóban. De tudtam, hogy képes vagyok nyerni, hogy képes vagyok legyőzni őt is… remélhetőleg ez még nem a történet vége.”
picture

Australian Open - Döntő szettben búcsúzott a 11. kiemelt - Összefoglaló

A többi magasan kiemelt játékos nem futott bele hasonló meglepetésbe. A harmadik kiemelt Stefanos Tsitsipas elég simán, három szettben győzött az évet jól kezdő Tallon Griekspoor ellen, ezzel úgy jutott a legjobb tizenhat közé, hogy továbbra sem vesztett szettet a tornán.
A görög főleg a közönséget és a szervajátékát emelte ki a meccs után.
"Élveztem a mai küzdelmet. Nem volt könnyű, de a közönség velem volt, mint mindig. Itt mindig jó érzésekkel játszom. Azt gondolom, hogy ma különösen jól helyeztem a szerváimat. Nem sok labdamenet alakult ki belőlük, ami sokat segített a meccs folyamán.”
picture

Australian Open: Tsitsipas - Griekspoor - a mérkőzés legjobb pillanatai

Ennél egy fokkal nehezebb dolga volt a hatodik kiemelt Felix Auger-Aliassime-nek a világranglistán gyorsan emelkedő argentin Francisco Cerundolo ellen. A kanadai ezúttal jobban kezdte a meccset, mint az eddigi fordulókban, a második szettet pedig ugyan elbukta, de így is két és fél óra alatt le tudta zárni a találkozót.
"Megkönnyebbült és boldog vagyok. Az elmúlt években rendre jól játszom itt. Zsinórban harmadszorra jutok a legjobb 16 közé… jobban kezdtem, mint az előző két körben, szóval ez ma jól alakult. Örülök annak, ahogy alakultak a dolgok, az utolsó két szettem pedig talán a két legjobb volt eddig a tornán.”
Auger-Aliassime a következő körben a már említett Leheckával játszik majd, ők páros korábban még soha nem találkozott mérkőzésen.
picture

Australian Open: Cerundolo - Auger-Aliassime - a mérkőzés legjobb pillanatai

Ami a női mezőnyt illeti, szintén jó napja volt az esélyeseknek. Két amerikai játékos, Jessica Pegula és Coco Gauff simán jutott tovább, de a világelső Iga Swiatek is nagyon magabiztosan lépett túl Cristina Bucsán. A lengyel mindössze 55 percet töltött a pályán és 6-0, 6-1-el ejtette ki ellenfelét, nem csoda, hogy elégedetten nyilatkozott.
"Örülök, hogy ilyen fegyelmezett és koncentrált voltam a taktikámmal kapcsolatban, kicsit úgy érzem, elkapott a lendület. Mindig olyan kiegyensúlyozott játékos akartam lenni, szóval boldog vagyok, hogy ezt sikerült elérnem.”
Swiateken kívül három további Grand Slam-győztes is továbbment pénteken. Barbara Krejcikova, Jelena Ostapenko és Elena Rybakina is győzött, a hármasból pedig a kazah sikere volt a legmeglepőbb, aki a 13. kiemelt Danielle Collinst múlta felül három szettben, és pályafutása során először jutott 16 közé Melbourne-ben.
Elég jól játszottam az elejétől a végéig. A szervám nagy fegyverem, az kisegített a kulcspillanatokban.
- mondta Rybakina, aki első szervája mögül 82%-al nyerte meg a pontokat a meccs során.
picture

Australian Open: Rybakina - Collins - a mérkőzés legjobb pillanatai

Később, magyar idő szerint reggel aztán kiesett egy újabb magasan kiemelt amerikai: Madison Keys három szettben kapott ki Victoria Azarenkától. A fehérorosz eddig szépen menetel, de az eddigi legnehezebb ellenfelére a következő körben számíthat, ahol jó eséllyel a hatodik kiemelt Maria Sakkarival játszik majd.
Források: ATP; ausopen.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés