Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovic, Alcaraz, Ruud – akik szinte csak nyerhetnek az Australian Opennel

Németh Dániel

Frissítve 05/01/2023 - 15:34 GMT+1

Novak Djokovic, Carlos Alcaraz, Casper Ruud. Hogy mi a közös bennük? Mindannyian ott vannak a világranglista első felében, és a szezon elején akár meg is erősíthetik a helyüket, mivel tavalyról alig, vagy egyáltalán nem kell pontot védeniük az Australian Openen. Még akár az is elképzelhető, hogy Melbourne után új világelsője lesz a férfi tenisznek.

A király visszatér - Rafael Nadal megérkezett Melbourne-be és edzésbe állt

Sokan vannak az élmezőnyben, akik 2022-ben alig szereztek pontot Melbourne-ben, vagy el sem indultak a versenyen.

Az előző szezonban a korábbi évekhez képest nagyobb volt a mozgolódás a férfi világranglista élmezőnyében, elég ha csak arra gondolunk, hogy három világelső is volt a szezon során. Az átrendeződés 2023-ban is folytatódhat, bár talán szerencsésebb lenne visszarendeződésnek nevezni, hiszen Novak Djokovic annak ellenére van ott a top 3 közelében, hogy az előző szezonban finoman szólva is hiányos volt a programja, a legnagyobb eredményét pedig figyelembe sem vette a rangsor.
De nem a szerb az egyetlen, aki egy jó szerepléssel megerősítheti a helyét az ATP-ranglistán: Casper Ruud és Carlos Alcaraz is bízik egy, a tavalyinál pozitívabb szezonkezdésben. Ezzel párhuzamosan olyan játékosokból sincs hiány, akiknek épp a szezon első fele lesz húzósabb, és már az Ausztrál Openen is kiemelkedően kell teljesíteniük, hogy legalább a mostani helyezésüket megtartsák a folytatásban.

Carlos Alcaraz - 90 pont

Egy évvel ezelőtt még csak a 31. helyen állt a rangsorban, és először szerepelhetett kiemeltként Grand Slam-tornán. Alcaraz az első két fordulót különösebb nehézség nélkül teljesítette, a harmadikban viszont kikapott Matteo Berrettinitől döntő szett tie-breakben, így csupán 90 pontot kell védenie Melbourne-ben. Ezzel kiváló esélyei vannak, hogy az év első Grand Slam-tornáját követően is világelső maradjon – már ha a forma összeáll addigra.
Tavaly év végén, a párizsi 1000-es tenisztornán hasfalsérülést szenvedett, ami miatt ki kellett hagynia a világbajnokságot, és a felkészülést is csak később kezdhette meg. December közepén ő is ott volt az Egyesült Arab Emirátusokban megrendezett bemutatótornán, de Andrey Rublevtől és Casper Ruudtől is nagyon simán kikapott. Van rá esély, hogy az Australian Openre teljesen felépül, de felvezetés nélkül nem lesz egyszerű elkapni a fonalat, pláne ha már az elején kap pár kellemetlen ellenfelet.
picture

Carlos Alcaraz

Fotó: Getty Images

Alcaraznak február közepétől indulhat be a nagyüzem a pontok tekintetében, hiszen Rio de Janeiróban, Miamiban, Barcelonában és Madridban is tornát nyert, Indian Wellsben pedig elődöntős volt. Mostani pontjainak durván a felét február és május között ütögette össze, vagyis legkésőbb erre az időszakra el kell érnie a csúcsformát, hogy az elején maradjon – egy jól sikerült Australian Open pedig rengeteg nyomástól szabadíthatná meg.

Casper Ruud - 0 pont

A norvég teniszező élete szezonján van túl, amely során a világelsőség is elérhető közelségbe került a számára. Melbourne-ben szintén adott az esély, hiszen körülbelül 1000 pont választja el Alcaraztól, és nincs mit megvédenie, mivel tavaly megsérült a bokája, és vissza kellett lépnie a versenytől. Magyarán, ha ismét kijön a lépés Ruudnek, akkor akár meg is előzheti Alcarazt, amihez persze neki és a riválisoknak is lesz egy-két szavuk.
picture

United Cup: A Berrettini - Ruud mérkőzés összefoglalója

Ruud azt már tavaly decemberben elárulta, hogy 2023-ban kihagyja a dél-amerikai salakos versenyeket, Buenos Airesben tehát nem fog címet védeni. Utána Miami a következő verseny, ahol sok pontot kell védenie (600), a hagyományos salakos szezonban azonban bőven lesz lehetősége az előrelépésre. És szükség is lesz a kiegyensúlyozottságra, Róma és a Roland Garros között ugyanis közel 2000 pontot gyűjtött 2022-ben.

Novak Djokovic - 0 pont

Tekintve, hogy a 2022-es programja erősen hiányos volt, Djokovic rengeteget léphet előre a rangsorban, és az sem tűnik egy túlzottan merész jóslatnak, hogy 2023-ban világelső lesz. Ahhoz már azért bátorság is kell, hogy már az Ausztrál Opent követően világelsőként lássa valaki, az esélye azonban megvan, ugyanis a vízumbalhé miatt egyetlen pontot sem véd. Ausztráliában egyértelműen ő lesz az esélyes, 2011 óta csak háromszor tudták legyőzni, és ebből is csak egyszer volt egészséges.
picture

A Djokovic - Halys mérkőzés összefoglalója

Kevésbé jó hír Djokovic szempontjából, hogy a Sunshine Double minden bizonnyal idén is kimarad, mivel az Egyesült Államokban továbbra is a koronavírus elleni védőoltás a beutazás egyik feltétele. Dubajban már nagyobb valószínűséggel ugorhatna a lista élére, mint ahogyan a salakpályás szezon elejében is van tartalék. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy Wimbledonban a győzelme ellenére ugyanannyi pontot véd, mint azokon a Grand Slameken, amelyeken el sem indulhatott.

Top 10

Ha nem is a világelsőség szempontjából, de a top 10 miatt érdekes lehet Andrey Rublev, Holger Rune, Hubert Hurkacz is. Tavaly egyik játékos sem élte túl a harmadik fordulót, vagyis már akkor feljebb léphetnek, ha a kiemelésüknek megfelelő fázisig menetelnek a tornán. Ugyanakkor az esetükben azt sem zárhatjuk ki, hogy a második hét során is sokáig láthatjuk őket, benne van tehát, hogy ők is pozitívan jönnek ki az Australian Openből.

Rafael Nadal – 2000 pont

Az előző idényben pályafutása legjobb szezonkezdetét produkálta a spanyol, sorozatban 20 mérkőzést nyert meg, és ha nincs a fáradásos bordatörése Indian Wellsben, ki tudja, meddig tartott volna ki a lendület. Ami a világelsőséget illeti: Nadalnak erre a szezon kezdeti szakaszában nincs esélye, mivel a Melbourne-ben és az Acapulcóban szerzett pontjait nem tervezi megvédeni (-750), az Australian Openen pedig épp egy Djokovicnyival kevesebb esélye lesz a győzelemre.
picture

Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

Szakértők ráadásul úgy látják, hogy a 22-szeres Grand Slam-bajnokot az adogatásainál továbbra is hátráltatja az a hasfalsérülés, amit még Wimbledonban szenvedett el, márpedig a gyors kemény pályákon rendkívül fontos a jó szerva. Nadalnál persze sosem lehet tudni, elképzelhető, hogy a nehézségek ellenére címet véd az Australian Openen, a fő célja azonban szokás szerint az lesz, hogy a kedvenc salakpályás versenyeire elérje a 100%-os fordulatszámot.

Daniil Medvedev – 1200 pont

Amilyen csodálatosan indult az év, olyan középszerű lett Medvedev szintjén, aki szépen vissza is csúszott a 7. helyig a rangsorban. Ennél sokkal hátrébb az év elején sem zuhanhat, viszont messzebb kerülhet a top 5-től, amennyiben az Australian Openen nem villant nagyot – minimum egy elődöntőt. Tavaly a végső győzelemhez is közel állt, de aztán az év talán legjobb mérkőzésén kikapott Nadaltól – még az is lehetséges, hogy az a vereség fogja vissza azóta is a játékát.
picture

Adelaide International: Medvedev legyőzte Kecmanovicot

Kicsit távolabb pillantva az látszik, hogy az amerikai 1000-eken sokat léphetne előre (összesen 225 pontot szerzett 2022-ben), és nyilván a salakos versenyeken is csak nyerhet, mivel tavaly szinte az egészet kihagyta sérülés miatt. Így, hogy Djokovic teljesebb programot futhat 2023-ban, vélhetően amúgy is kevesebb esélye lenne a világelsőségre, ám az ő esetében inkább az a fő kérdés, visszatér-e a 2021-es önmagához, vagy tovább folytatódik a szenvedése.

Stefanos Tsitsipas – 720 pont

Tavaly ilyenkor valószínűleg jót mosolygott volna azon, ha valaki azt mondja neki, 2022-ben az Ausztrál Open lesz a legjobb GS-tornája, a könyökműtétjét követően ugyanis messze nem volt 100%-os állapotban. Ehhez képest önmagát is meglepte azzal, hogy elődöntőbe jutott, ahol nagy csatára kényszerítette Medvedevet, de sokadjára alulmaradt az orosszal szemben. Ausztráliában tehát akkor léphetne előbbre, ha legalább a döntőbe bejutna, ami persze újabb kellemes meglepetést jelentene.
picture

Stefanos Tsitsipas

Fotó: Getty Images

Melbourne-ben egyébként hagyományosan jól megy neki a játék, ez az egyetlen Grand Slam, ahol háromszor bejutott az elődöntőbe, és meglepetést is okozott párszor, elég Roger Federer vagy Rafael Nadal legyőzésére gondolni. A szezon egészét figyelembe véve a GS-tornákon léphetne sokat előre, a nyolc 1000-es torna közül ötnél legalább az elődöntőig eljutott – egy sikeres Sunshine Double mindenesetre megerősíthetné a helyét a top 3-ban.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés