Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Őrült jó meccseket hozott az Ausztrál Open utolsó negyeddöntős napja

Nánási Antal

Frissítve 26/01/2022 - 16:11 GMT+1

Az Ausztrál Open szerdai negyeddöntőinek során mind a női-, mind a férfi táblán láthattunk egy sima, és egy szoros, döntő szettes mérkőzést. A szerdára maradt negyeddöntőket követően mindkét táblán kialakult a legjobb négy mezőnye, ráadásul a nőknél egy lépésre vagyunk a pillanatnyi erőviszonyok alapján álomdöntőnek vélt Barty-Swiatek találkozótól. Nyilatkozatok a főszereplőktől a cikkünkben!

Daniil Medvedev

Fotó: AFP

A nap valamennyi egyes mérkőzésének a Melbourne Park legnagyobb pályája, a Rod Laver Arena adott otthont. A mérkőzések sorát magyar idő szerint 01:00-kor a 27. kiemelt Danielle Collins és a francia meglepetésemer, Alize Cornet találkozója nyitotta. Az amerikai teniszező 2019 után másodszor szeretett volna a legjobb négy közé kerülni az év első Grand Slam-tornáján, míg a francia játékos már a negyeddöntőbe kerüléssel is élete legjobb szereplését könyvelhette el a négy nagy torna egyikén. Érdekesség, hogy Cornet-nak 63 Grand Slam-főtáblás szereplésre volt szüksége ahhoz, hogy eljusson a torna negyeddöntőjébe.
Az első szettben viszonylag hamar, 3-1-nél került brékelőnybe az amerikai, mindehhez azonban egy maratoni, tizenkét percig tartó fogadójátékot kellett megnyernie. Előnyét 5-4-es vezetésig sikerült is megtartania, amikor azonban már a játszmáért adogatott, Cornet az utolsó pillanatban visszajött és újra nyilttá tette a szettet. 5-5-nél azonban Collins újra brékelte ellenfelét, majd másodjára már ki tudta szerválni a nyitó játszmát.
A második játékrész, ahogyan az egy szoros első szettet követően gyakran történik, jóval simábban alakult. Az amerikai 5-0-val nyitotta a szettet, ez a sorozat pedig a lényegi kérdéseket el is döntötte. Cornet-nak egyszer sikerült hoznia az adogatását, ennél többre azonban már nem futotta, Collins ugyanis 6-1-re megnyerte a második szettet, és ezzel a mérkőzést is.
A mérkőzést követő sajtótájékoztatón az amerikai teniszező összehasonlította három évvel ezelőtti Melbourne-i szereplését a mostani elődöntőbe jutással:
“A szervám sokat erősödött azóta és úgy gondolom, hogy a sokkal nagyobb ellenállásra vagyok képest most a pályán. Összességében erőben és sebességben is előreléptem, mindkettőn sokat dolgoztam az elmúlt években. Bárkivel is játszom, biztos, hogy nagyon kemény mérkőzésre számíthatok. Azóta, hogy legutóbb az elődöntőbe jutottam itt, sok tapasztalatot gyűjtöttem hasonló helyzetekben, ezek remélem a segítségemre lesznek a holnapi elődöntőben.”
picture

Collins - Cornet - Australian Open

A nap második mérkőzését a hetedik kiemelt Iga Swiatek vívta a másik meglepetésember, az észt Kaia Kanepi ellen. A 2020-as Roland Garros-győztes lengyel imponáló magabiztossággal nyerte mérkőzéseit az első három fordulóban, a nyolcaddöntőben azonban szetthátrányból kellett fordítania Sorana Cirstea ellen. Kanepi hetedszer jutott be pályafutása során egy Grand Slam-torna negyeddöntőjébe, most arra készült, hogy első alkalommal vegye sikerrel ezt a kört egy major tornán.
Az első játszmában 3-3-ig fej fej mellett haladtak a felek, ekkor azonban az észt teniszező 30-0 állásból, zsinórban négy megnyert ponttal váratlanul brékelőnybe került. A saját adogatással megerősített brékelőnyt egy maratoni, negyedórás Swiatek szervagém követte, 5-4-nél aztán Kanepi végül negyedik játszmalabdáját már értékesíteni tudta.
A második szett hullámvasútszerűen alakult, hiszen Kanepi 2-0-nál gyorsan brékelőnybe került, melyre a lengyel négy egymás után megnyert játékkal válaszolt. Kanepinek innen volt visszaút, 2-4-es hátrányban ő tudott egymás után három gémet is nyerni, eltüntetve ismét a brékhátrányt. A játszma végül rövidítésben dőlt el, amelyet Swiatek végig vezetve nyert meg 7-2-re.
A döntő szett Swiatek-brékkel kezdődött, erre azonban még volt válasza észt ellenfelének. A felszálló ágban lévő lengyel 5-2-nél ismét brékelt, és adogathatott a mérkőzésért, két kettős hibát, valamint két ki nem kényszerített hibát ütve azonban tulajdonképpen viszahozta a meccsbe Kanepit. 5-3-as vezetésnél aztán fogadóként jutott két mérkőzéslabdához, amelyek közül az elsőt értékesítve, óriási küzdelemben, két lecsapást is hárítva, megnyerte a mérkőzést. A 3 óra 1 percig tartó találkozó volt Swiatek eddigi karrierjének leghosszabb Grand Slam-mérkőzése.
A húszéves lengyel teniszező, aki Roland Garros-győzelme óta először jutott túl a negyedik fordulón egy Grand Slamen, a mérkőzést követő interjúban először is ellenfelét dicsérte. Saját teljesítményével kapcsolatban, reflektálva a neki feltett kérdésre, elsősorban a győzelem mentális részét fejtegetette:
“Nagyon sok erőt adott, hogy a csapatom a Cirstea elleni meccsem után is azt mondta, tudták, hogy az elveszített első szett ellenére meg tudom nyerni a mérkőzést. Ez jutott eszembe ma is, amikor elveszítettem az első játszmát, és biztos vagyok benne, hogy segített onnan visszajönni. Abban a korban vagyok, hogy nem hallgatok még első szóra a felém intézett tanácsokra, de azért odafigyelek és elraktározom a nekem mondottakat.”
Iga Swiatek és Danielle Collins elődöntőjét az esti program második mérkőzéseként rendezik meg csütörtökön a Rod Laver Arenában. A két teniszező eddig egyszer találkozott egymással, egy éve az Adelaide-i negyeddöntőben Swiatek 6-2,3-0-ás vezetésénél Collns feladni kényszerült a mérkőzést.
picture

Swiatek - Kanepi - Australian Open

A hölgyek után a férfiak vették át a terepet a Rod Laver Arenában, hogy lejátszák az also ági negyeddöntőket. Elsőként Jannik Sinnert és Stefanos Tsitsipast szólították pályára. A két TOP 10-es játékos negyedszer futott egymásba karrierjük során, ezt megelőző három találkozójukat azonban kivétel nélkül salakon játszották. Kettejük összevetésében a görög teniszező vezetett 2-1-re, és a Melbourne-i negyeddöntőt megelőzően is ő tűnt esélyesebbnek.
Az alig két órán át tartó háromszettes találkozón pedig Tsitsipas meglepően könnyen igazolta is az előzetes erőviszonyokat. Könnyed győzelme során (6-3, 6-4, 6-2) a játék minden elemében felülmúlta a fiatal olaszt, közel 80%-ban nyerte a pontokat az első szerva mögött, emellett pedig 60%-os mutatóra volt képes a második adogatása mögött is. Ütött összesen 30 nyerőt, kihasználta valamennyi bréklabdáját (4/4), miközben ő egyet sem engedélyezett Sinnernek.
Az elődöntőbe jutó görög teniszező közvetlenül a mérkőzést követő interjúban az alázatot és a koncentrációt emelte ki, mint sikerének kulcsait. Az eredmény láttán Tsitsipast azt sem tudta kizökkenteni a ritmusából, hogy a második szett elején rövid időre szüneteltetni kellett a játékot, mivel Melbourne-ben eleredt az eső, ezért pedig a szervezők becsukták a Rod Laver Arena tetejét.
“Ez a játék része, nyilván nem tudhatjuk előre, hogy milyen lesz az időjárás mérkőzés közben. Tudtam, hogy jó irányba halad a játékom, ezért sem zökkentem ki. A tető becsukása után kicsit gyorsabbak lettek a körülmények, de úgy hiszem, hogy sikerült alkalmazkodnom.”
Az interjút készítő Jim Courier rávilágított Tsitsipas tornán belüli játékának fejlődésére, hiszen már a Fritz elleni találkozón is remekük játszott, Sinner ellen pedig erre még rá tudott tenni egy lapáttal. Válaszában a görög teniszező, ismét nagyon kimérten nyilatkozva, a folytonosságot jelölte meg a jó sorozat kulcsaként:
“Minden egyes mérkőzéssel fejlődünk és tapasztalatot szerzünk. Az, hogy játszhattam már több ehhez hasonló mérkőzést ilyen szintű ellenfelek ellen ekkora nagy pályán, mindenképpen segít. Ahhoz, hogy sikereket érjek el, folyamatosan jól kell játszanom, ugyanakkor túlzottan nagy elvárásokat nem szabad támasztanom magammal szemben, mert a nyomás akár össze is nyomhat. Elődöntőbe jutottam, de ezzel még nem értem el semmit, ez csupán a kezdet. Folytatni kell a megkezdett utat együtt a közönséggel.”
picture

Tsitsipas könnyedén jutott túl Sinneren - összefoglaló!

A nap utolsó egyes mérkőzésén Daniil Medvedev és Felix Auger-Aliassime személyében szintén két TOP 10-es játékos találkozott egymással. A US Open-győztes orosz második kiemeltként is a torna legmagasabban rangsorolt teniszezője, ezáltal pedig a végső győzelemre leginkább esélyesnek tartott játékos, míg Auger-Aliassime arra készült, hogy zsinórban harmadik Grand Slam-elődöntőjébe jusson. Ők ketten összefutottak már egymással 2022-ben, az ATP Kupa elődöntőjében az orosz nagyon sima (6-4,6-0) győzelmet aratott a fiatal kanadai ellen.
Ez az Ausztrál Open negyeddöntő viszont minden volt, csak épp sima nem. Két rövidítésben eldőlő szett mellett láthattunk két olyat is, amiben a fogadóelőnyt kiharcoló játékos meg is tudta azt tartani a játszma végéig. Mégis, egy nagy feltámadásról beszélhetünk. Amikor ugyanis Felix Auger-Aliassime 2-0-ra vezetett a szetteket tekintve, minden létező racionális szempont az ő győzelme mellett szólt. Medvedev azonban nem adta fel, összeszedte magát, és óraműpontossággal felépített játékkal szó szerint visszaküzdötte magát a mérkőzésbe. Lendületét az sem tudta megtörni, hogy a harmadik szett számára döntő fontosságú rövidítése közben néhány percre be kellett szüntetni a játékot, mivel eleredt az eső, ami pontosan a Rod Laver Arena játékterérén tartózkodó teniszezők nyakába ömlött.
picture

Daniil Medvedev

Fotó: Getty Images

A döntőszettnek úgy vághattak neki, hogy a lélektani, és talán a fizikai előny is az orosz oldalán volt. Ennek megfelelően hamar brékelőnybe is került, az előny megtartása azonban a továbbiakban újabbak kiharcolásával felérő bravúrt igényelt tőle. Ez utóbbi megállapítás főleg az utolsó játékra érvényes, 5-4-es vezetésnél ugyanis előbb két béréklabdát kellett hárítania, mielőtt az első meccslabdát értékesítette volna.
Közvetlenül a mérkőzést követő nyilaktozatában Medvedev először bulvárosra vette a figurát, mivel a táskája tartalma és a meccs hosszúsága között vont párhuzamot:
“Nem tudom mi lett volna ha másodikat kell szerválnom a meccslabdánál.. Abból is látszik hogy mennyire hosszú volt ez a meccs, hogy tele van a táskám az izzadt ruháimmal.”
picture

A fiatal kanadai élete legjobb meccsét játszotta, de Medvedev ellen még ez is kevésnek bizonyult

Az orosz teniszező pályafutása során ezt a mérkőzést megelőzően egyszer tudott 0-2-es szettállásból győztesen kikerülni egy mérkőzésből. Most, hogy ez újra sikerült neki, felmerül a kérdés: mi lendítette át a holtponton? Daniil Medvedevet lehet bírálni különböző megnyilvánulásai miatt, de azzal távolról sem lehet vádolni, hogy közhelypuffogtató, bejáratott panelekkel válaszolna a felé irányuló kérdésekre. Nos, ezúttal se hazudtolta meg önmagát:
“Nem játszottam jól, Felix viszont nagyon jó volt, simán lekörözött. 0-2-nél arra gondoltam, nem tudom mennyire leszek most szimpatikus, hogy mit tenne ebben a helyzetben Novak? A legnagyobb bajnokok tudják, hogy ilyen helyzetben mire van szükség. Sikerült emelnem a játékom színvonalán, amikor pedig becsukták a tetőt, éreztem, hogy ez az én pillanatom.”
Daniil Medvedev lesz tehát Stefanos Tsitsipas ellenfele az Ausztrál Open férfi egyesének pénteki elődöntőjében. A másik ágon Rafael Nadal-Matteo Berrettini mérkőzést rendeznek Melbourne-ben.
Az Australian Opent az Eurosporton a Porsche Centrum Budapest hozza el Önnek!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása