Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az 1001. éjszaka meséje - Mark Allen újabb trófeája

Buzás Gábor

Publikálva 23/01/2023 - 08:15 GMT+1

Hatalmas mérkőzést hozott a World Grand Prix fináléja, mely döntő frame-ben dőlt el. Mark Allen győzött, aki a szezonbeli negyedik fináléját vívta, és a harmadik tornagyőzelmét szerezte meg, amivel csatlakozott egy elit klubhoz, azokhoz a játékosokhoz, akik egy szezonban legalább három pontszerző versenyt tudtak megnyerni.

Mark Allen csodálatos százas breakje a World Grand Prix döntőjében

Teljes mértékben megjósolhatatlannak tűnt ez a döntő, hiszen a szezon két Triple Crown-győztese, a UK-címvédő Allen, és a Masters immár kétszeres bajnoka, Trump csapott össze.
Nyugodtan állíthatjuk, hogy ők ketten a szezon két legjobbja, hiszen Allen vezeti az egyéves ranglistát, mégpedig óriási előnnyel, és negyedik döntőjét játszotta. Egyben pályafutása 1001. profi mérkőzését. Trump a ranglistapontok gyűjtése tekintetében eddig nem volt annyira erős idén, viszont döntőbe jutott mindkét meghívásos tornán, és a Masterst ugye meg is nyerte. Tehát a harmadik döntőjét játszotta ebben a szezonban. A két játékos klasszisát figyelembe véve minden esély megvolt arra, hogy a szezon első döntő frame-es fináléját látjuk. Hát nem így indult.
Allen egy öt frame-es rohamnak köszönhette, hogy 6-2-re elhúzott a délutáni etapban. Két szoros frame-mel indult a mérkőzés, majd Trump villantott egy 74-es breaket. Innentől fogva azonban semmi sem sikerült neki, míg az északír jóval meggyőzőbben játszott, mint korábban. Így is volt mindegyik frame-ben esélye a Masters kétszeres bajnokának, általában több is. Mégis elbukta 2-1-es vezetése után mind az öt délutáni frame-et. Az északír négy félszázas breaket lökött ebben az időszakban, ebből kettő volt 70 feletti.
6-2-es első etap után Trump kapott egy jó sanszot az esti első frame-ben, de elrontotta, és Allen egy 88-as breakkel büntette a hibáját. Nagyon úgy tűnt, hogy innen nincs visszaút, semmi sem utalt arra, hogy a friss Masters-győztes összekaphatja magát.
picture

A hármas vonat és a mákos tészta találkozása Judd Trump előadásában

Talán ő maga sem tudja, hogyan sikerült mégis kiharcolnia innen a döntő frame-et. 7-2-es hátrány után két százas breakkel 7-4-re szépített. Nem sokra ment azonban ezzel, mert Allen is összehozott egy százast, amivel 8-4 lett az állás, tehát ugyanúgy négy frame volt közte, mint amikor elkezdték az esti játékot. Ez a négy frame-es mini-szakasz eszméletlen magas szintű snookert, igazi örömjátékot hozott. Szűk ötven perc alatt abszolválták az esti első négy frame-et.
A negyedórás szünetet követően viszont Trump teljes mértékben a szezon legjobbja fölé kerekedett. Négy frame-et nyert zsinórban, és snookeres időtartamokat nézve pillanatok alatt kiegyenlített. Nagyon fontos volt Allennek, hogy ezek után hozta a 17. frame-et, nem hagyta, hogy Trump átvegye a vezetést. Ez volt egyébként a meccs leghosszabb és legfordulatosabb frame-je. A következőben Trump egy 70 felettit produkált, amivel kiharcolta a döntő frame-et.
És minden sansza megvolt arra, hogy meg is nyerje azt. Allen sokat hibázott, Trump összesen négyszer tudott megindulni. Csakhogy ezekből a sanszokból mindösszesen 19 pontot szedett össze. Allen viszont egy nagyszerű 52-es breakkel "átesett a célvonalon", ahogy ő fogalmazott a meccs utáni interjúban.
picture

Trump és Allen

Fotó: WorldSnooker

Nos, igen. Egyértelműen Trump játszott jobban az esti etapban, mégsem tudott győzni. Amikor már nagyon fontos volt, akkor a helyén volt Allen szíve. Pedig nagyon sokan megremegtek volna hasonló szituációban. De nem véletlen, hogy Allen a szezon legjobbja. Aki a World Grand Prix megnyerésével újabb 100.000 fontot tehet zsebre, amivel immár félmillió felett jár a szezonbeli összekeresete.
Trump persze nem volt boldog, de ha kicsit később átgondolja, hogy mit művelt a döntő esti etapjában (és persze melléteszi a Masters fináléjában nyújtott játékát), akkor igenis elégedett lehet. Allen ellen olyan produkcióval harcolta ki a döntő frame-et, ami a három-négy évvel ezelőtti legjobbjára emlékeztetett. Egyértelmű, hogy Trump felfelé halad, még a vereség ellenére is.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés