Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Selby és Brecel döntője az ellentétes stílusok összecsapása

Buzás Gábor

Frissítve 30/04/2023 - 09:26 GMT+2

Egészen hihetetlen, ami történt a 2023-as snooker világbajnokság első elődöntőjében. Luca Brecel 5-14-es hátrányból fordított Si Jiahui ellen, és ezzel bejutott a döntőbe. Ahol a négyszeres világbajnok Mark Selby lesz az ellenfele, aki szintén 17-15-re győzött Mark Allen ellen, egy teljesen más mérkőzésen.

Mark Selby bejutott élete hatodik világbajnoki döntőjébe

Soha senki nem fordított meg mérkőzést kilenc frame-es hátrányból a Crucible-ben. Dennis Taylor 0-8-as hátrányból 18-17-re fordított Steve Davis ellen az 1985-ös fináléban. Ken Doherty győzött 9-15-ről Paul Hunter ellen 17-16-ra a 2003-as elődöntőben. Stephen Hendry ugyancsak győzött 8-14-ről 18-14-re Jimmy White ellen az 1992-es döntőben, de ezeket a gigászi teljesítményeket is felülmúlta Luca Brecel, aki 5-14-ről 17-15-re fordított Si Jiahui ellen. A belga sorozatban 11 frame-et nyert, amikor 5-14-ről 16-14-re alakította a mérkőzés állását.
Ekkor már teljesen sansztalannak tűnt Si, aki egyszercsak előhúzott egy 91-es breaket, amivel 16-15-re módosította az állást. Csakhogy Brecel nem ijedt meg, és bár a következő frame-ben ő is hibázgatott, mégis le tudta zárni a csatát, és bejutott a döntőbe, ami azért mérföldkő a "World" Snooker Touron, mert a kontinentális Európából ez még soha senkinek nem sikerült. Brecel korábban még sosem nyert mérkőzést a Crucible-ben, idén azonban Ricky Walden (10-9), Mark Williams (13-11), Ronnie O'Sullivan (13-10) és a torna abszolút meglepetésembere, Si Jiahui (17-15) legyőzésével történelmet írt, függetlenül attól, hogy mi lesz a döntő végeredménye. Ezt nyilatkozta:
"Hihetetlen meccs volt. 5-14-es állásnál úgy tűnt, nem is lesz negyedik etap, olyan simán kikapok. Nagyon fontos volt, hogy meg tudtam nyerni az ötödik szakasz utolsó öt frame-jét, főleg az utolsót, ahol Si kihagyta azt a zöldet, amivel 15-9 lehetett volna az állás. Az egy jel volt számomra, hogy továbbra is higgyek a sikerben. Si nem hibázott az első két etapban, aztán viszont én tudtam a legjobb játékomat nyújtani, és egy kis szerencsém is volt. 16-15-nél éreztem a nyomást, de jól játszottam az utolsó frame-ben.
Nem gyakoroltam a vb előtt, mert mentálisan frissen akartam érkezni, elvárások nélkül. Majdnem kikaptam Ricky Waldentől az első fordulóban, de a meccs végén nagyon jól játszottam, és onnantól egyre jobban ment a snooker.
Hihetetlen utazás nekem ez a világbajnokság.
Most először óriási figyelem irányul rám Belgiumban. Olyan, mintha az egész ország üzeneteket küldene nekem. Tele vannak velem az újságok, sosem láttam ehhez foghatót.
Élvezni fogom a döntőt, mert meglepetés, hogy bejutottam. Ez egy bónusz számomra, és nyomás nélkül játszhatok, hacsak nem lesz szoros a vége. A saját játékomat fogom játszani, támadni fogok. Csodálatos lesz."
picture

Luca Brecel

Fotó: WorldSnooker

A két rutinos Mark mérkőzése amolyan előrehozott döntőnek tűnt, hiszen Selby és Allen is sokkal esélyesebb volt a végső győzelemre, mint Brecel vagy Si. 11-1-ig szoros volt a csata, de szombat este Selby öt frame-et nyert sorozatban, amivel a győzelem kapujába került. Az északír azonban megtette ugyanezt, öt frame-mel felzárkózott 16-15-re. Egyenlíteni azonban nem tudott, Selby 17-15-tel bejutott élete hatodik világbajnoki döntőjébe. Magyar idő szerint 1:45-kor ért véget a mérkőzés, elképzelhető, hogy Selby igen fáradt lesz a döntő elején.
Nagyon érdekesen alakult az idei világbajnokság abból a szempontból, hogy mindkét elődöntőben hasonló stílusú játékosok találkoztak. A finálé viszont egy erősen támadó, és egy sokkal taktikusabb játékos összecsapását hozza. Óriási kérdés, hogy Brecel mire megy Selby játékával, illetve hogy a biztonsági oldalon fel tudja-e venni vele a lépést. És hogy egyáltalán akarja-e.
Brecel mellett szól, hogy teher nélkül játszhat, hiszen az ő számára is óriási meglepetés, hogy eljutott idáig. Kipihentebb lesz mint az ellenfele, egyrészt mert jóval korábban végzett szombaton, másrészt mert jóval rövidebb frame-eket játszott, mint Selby.
A négyszeres világbajnok mellett szól, hogy óriási tapasztalata van, elvégre hatodjára döntőzik a Crucible-ben. Ő a komplett snookeres, jobb a biztonsági játéka, és sokkal jobb a B-játéka, mint Brecelnek. Viszont a nyomás elsősorban rá fog nehezedni, mert szinte kötelező megnyernie ezt a mérkőzést. És az nem olyan egyszerű.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés