Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vb-döntő: Brecel meglépett, Selby maximummal zárkózott

Buzás Gábor

Publikálva 01/05/2023 - 09:19 GMT+2

Hatalmas játékkal kezdte meg élete első világbajnoki döntőjét Luca Brecel. Az első szakaszt 6-2-re megnyerte a fáradt, és sok hibával játszó Mark Selby ellen. A vasárnap esti második etapra már sokkal jókedvűbben állt ki a négyszeres világbajnok, aki jobban is snookerezett, mint korábban, és meglökte élete első maximumát a Crucible Színházban.

Nézd vissza Mark Selby történelmi maximumát a világbajnoki döntőből!

Teljesen megjósolhatatlan volt, hogy mi fog történni ezen a mérkőzésen, ahol egy ultratámadó szellemű játékos, és egy megfontolt, biztonságra törekvő bajnok csap össze. A papírforma persze Selby győzelmét irányozza elő, elvégre ő négyszeres világbajnok, 22-szeres pontszerző tornagyőztes, és az utóbbi 21 döntőjéből 19-et megnyert, ami egészen hihetetlen teljesítmény. Viszont azt is láttuk, hogy Brecel magasról tesz a papírformára, hiszen Mark Williams és Ronnie O'Sullivan ellen is jócskán borította korábban az idei vb-n.
Az is nagy kérdés volt, hogy milyen lesz a játék képe. Tud-e sokat támadni a belga, aki korábban nemhogy döntőt nem játszott a Crucible-ben, de még csak mérkőzést sem nyert az idei vb előtt? Esetleg megijed a helyzettől? Eddig eszméletlenül higgadt volt, de ez mégiscsak a világbajnoki döntő.

Brecel hamar megadta a választ. Továbbra is higgadtan játszott. Négy nagy breaket lökött, és két szoros frame-et is megnyert, ezeknek köszönhetően ellépett 6-2-re a vasárnap délutáni nyitó etapban. Ennek a nyolc frame-nek az volt a legérdekesebb tanulsága, hogy a belga rá tudta kényszeríteni az akaratát, de legalábbis a stílusát Selbyre, aki egyáltalán nem találta a saját ritmusát.
picture

Luca Brecel parádézik és vezet a világbajnokság döntőjében

Sejthettük, hogy ez nem tarthat így örökké, hiszen Selby sokkal jobb játékos annál, mintsem hogy ne találjon magára egy ennyire fontos mérkőzésen. Csak az volt a kérdés, hogy mikor. A választ vasárnap kora este kaptuk meg, az első négy frame-ből ugyanis hármat megnyert a szemmel láthatóan sokkal kipihentebb angol - kettőt nagy breakkel, köztük a döntő első százasával, egyet pedig biztonsági csaták után. 7-5-re felzárkózott ezzel.
A negyedórás szünet után jött egy komoly hullámvölgy Selbynél, ami két frame-et hozott Brecelnek. Visszaállt a négyframe-es különbség, 9-5 volt az állás. Aztán viszont finoman szólva magára talált a döntő esélyese. Lökött egy 61-es breaket, majd egy maximumot, és az este utolsó frame-je is az övé lett egy lopással. Így Brecel előnye egyetlen frame-re olvadt, 9-8 az állás, innen folytatják hétfőn.
Selby ezzel a tizedik játékos lett, aki meglökte a tökéletes breaket a Crucible-ben, viszont az első, aki a döntőben hozta össze.
Ez volt a világbajnoki főtábla 14. maximuma, és Selby pályafutásának ötödik 147-es breakje. Hatalmas ovációt kapott, és ő maga is felhőtlen örömmel ünnepelt. És az elképesztő adrenalinbomba után nem engedett ki a koncentrációja. A következő frame-et, a vasárnapi utolsót is meg tudta nyerni, hogy senkiben se maradjon kétség azt illetően, hogy mekkora formátumú játékos ő.
picture

Brecel gratulációja Selby maximuma után

Fotó: WorldSnooker

Kimondottan magas színvonalú eddig a finálé. Brecel hét félszázas breaket lökött, és ebből öt volt legalább 70 pontos. Selby hatszor jutott el 50 pontig, és ő "csak" három 70 felettit hozott össze, viszont ebből kettő százas volt, mindkettő total clearence, és az egyik ugye maximum. Extra hab a tortán, hogy az utolsó hivatalos snookermérkőzésén fellépő játékvezető, Brendan Moore kívánsága is teljesült azzal, hogy egy maximummal léphet ki a snooker világából.
Hétfőn véget ér a világbajnokság. 14 órakor kezdődik a döntő harmadik szakasza, melyben nyolc frame-et játszanak le. 20 órakor pedig rajtol a záró etap.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés