Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Luca Brecel a világbajnok, miután 18-15-re legyőzte Mark Selbyt

Buzás Gábor

Frissítve 02/05/2023 - 09:22 GMT+2

Selby lesz világbajnok ötödször, vagy Brecel először, ez volt a nagy kérdés a döntő előtt. Az előbbi kimenetel egyáltalán nem lett volna meglepő, elvégre az utóbbi évtizedben nagyon komoly a Selby - O'Sullivan dominancia a világbajnokságon. Csakhogy az utóbbi verzió lett a megoldás, és ezzel először lett olyan játékos snooker világbajnok, aki a kontinentális Európából érkezett.

Így ült fel a snooker trónjára Luca Brecel - videón a világbajnoki döntő utolsó lökései

A döntő első napja után a lehető legszorosabb volt az állás, 9-8-ra vezetett Brecel. Az első etapot csodás játékkal 6-2-re hozta, de Selby 6-3-ra nyerte a második szakaszt, útközben egy maximumot is lökve. Így fordultak rá a világbajnokság záró napjára.

Egészen fantasztikus harmadik etapot produkált hétfő délután Luca Brecel. Nagyjából olyat, mint amilyen az első szakasza volt, csak egy kicsit még meggyőzőbbet. Ezt a nyolc frame-et is 6-2-re nyerte. Az első négy frame mind az övé lett, három százas breaket lökött ezalatt. Korábban a döntőben nem is volt százasa.
A negyedórás szünet után Selby hozott kettőt, de Brecelt ez sem hozta zavarba. Lökött megint egy százas breaket, és az etap utolsó frame-je is az övé lett, hosszadalmas biztonsági játék után. Ezzel a 9-8-as részeredmény után 15-10-re elhúzott, mindössze három frame-re került a győzelemtől. 95%-os golyóbelökést produkált, meseszerűen játszott.
Selbynek így már nagyon nehéz dolga volt hétfő este. Nyolc frame-et kellett volna nyernie úgy, hogy az ellenfele legfeljebb kettőt kapar össze. Úgy látszott, erre nincs sok esély. Pláne, amikor Brecel hozta az esti első frame-et, és ezzel már 16-10-re vezetett.
Csakhogy Selby ekkor elkezdett Brecel-szintű játékot mutatni. A belgának semmi sem sikerült, de nem is volt sok lehetősége, mert a négyszeres világbajnok hasított. Belökte mind a hosszú golyókat, és sorra szállította a nagy breakeket. Öt egymást követő frame lett az övé, és 16-15-re felzárkózott.
Mark Selby
Ekkor már inkább ő tűnt favoritnak. Brecel azonban valahogy összeszedte magát. Kapott egy jó sanszot, és egy 51-es break segítségével megakadályozta, hogy Selby kiegyenlítsen. Egyszersmind egyetlen frame-re került a győzelemtől. A következőben pedig lökött egy 112-es breaket, amivel magabiztosan lezárta a mérkőzést. Ez volt az ötödik százasa a döntőben, mindegyiket a második napon lökte.
Hogy mekkora meglepetés Brecel győzelme? Óriási. Nagyjából akkora, mint Stuart Bingham sikere volt 2015-ben. Binghamnek az volt pályafutása harmadik pontszerző sikere, Brecelnek a negyedik, és egyikük sem került korábban a világbajnoki döntő közelébe sem. Akkora meglepetésnek viszont nem mondható, mint a selejtezős Shaun Murphy első helye 2005-ben, és talán Graeme Dott 2006-os címe is valamivel váratlanabb volt.
Mindenesetre Brecel nem tartozott a vb előtt a tíz legesélyesebb versenyző közé, még úgy sem, hogy ő volt a 9. kiemelt. Egyszerűen nem valószínű, hogy bárkinek is eszébe jutott, hogy egy olyan fickó nyeri meg a tornát, aki soha korábban még csak mérkőzést sem nyert a Crucible-ben, és akinek nem az angol, de nem is a kínai az anyanyelve.
Luca Brecel
Ő viszont dacolt minden papírformával, és Mark Williams, Ronnie O'Sullivan, valamint Mark Selby legyőzésével 14 világbajnoki címet búcsúztatott. És tette mindezt elképesztő higgadtsággal és eleganciával. Volt ő nagyon dühös is ezen a tornán (emlékezhetünk arra a kilökött fehér golyóra Si Jiahui ellen), és volt, hogy megmutatta az emberi nagyságát, amikor átölelve gratulált az éppen felzárkózásban lévő Selbynek a maximumhoz. És Brecel sikerével most már kontinentális Európának is van snooker világbajnoka.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés