Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egy történelmi elődöntő és egy papírforma-párosítás

Buzás Gábor

Frissítve 27/04/2023 - 11:03 GMT+2

A 2023-as snooker világbajnokság felső ágán Luca Brecel és Si Jiahui játssza az elődöntőt, ami egy több szempontból is igazán különleges párosítás. Egyikük sem nyert még mérkőzést korábban a Crucible Színházban. Az alsó ágon a papírformának megfelelően a szezon legjobbja, Mark Allen, illetve a négyszeres bajnok Mark Selby csap össze a döntőbe jutásért.

Ronnie O’Sullivan összeomlott

Luca Brecel és Si Jiahui sok szempontból a verseny meglepetésemberei.
A belga azért, mert korábban már ötször is fellépett a Crucible-ben, de egyetlen mérkőzését sem tudta megnyerni. Ennél fontosabb, hogy Mark Williams és Ronnie O'Sullivan kiesése is neki köszönhető, ami önmagában hatalmas teljesítmény.
Az ő ágáról az említett szuperbajnokok miatt senki sem várta, hogy éppen Brecel jut az elődöntőig. Ő az első kontinentális európai, akinek ez sikerült.
A kínairól ugyanez hatványozottan elmondható, hiszen ő az idei verseny legalacsonyabban rangsorolt játékosa (80.), ráadásul egy debütáns a Crucible-ben. 28 éve fordult elő legutóbb, hogy valaki (Andy Hicks) újoncként menetelt az elődöntőig. És ami legalább ennyire nagy dolog: Ronnie O'Sullivan óta (1996) nem volt olyan játékos, aki 20 évesen a négy közé jutott volna a világbajnokságon.
Sinek lehetősége van megdönteni Stephen Hendry fiatalsági rekordját, hiszen a skót 21 évesen szerezte az első világbajnoki címét.
Brecel és Si egyaránt döntő frame-ben nyerte az első főtáblás mérkőzését, Ricky Walden, illetve Shaun Murphy ellen. A kínainak kijutott még egy döntő frame, szerda késő este a negyeddöntőben, Anthony McGill ellen. Kérdés, hogy a (náluk) majdnem éjfélig elhúzódó mérkőzés (utána persze interjúkat is kellett adni) után mennyire tud regenerálódni a csütörtökön 14 órakor rajtoló elődöntőig.
picture

Luca Brecel

Fotó: WorldSnooker

Persze nagyon hosszú, három napos, négy etapos a mérkőzés, ahol 17 frame-et kell nyerni, de nem jó az elején nagy hátrányba kerülni, erről Mark Williams tudna mesélni a tavalyi élményei alapján.
Talán a legnagyobb kérdés, amellett, hogy ki jut a döntőbe, hogy milyen színvonalon tudnak snookerezni. Az első három mérkőzésen életük formáját nyújtották mindketten, de ebben el is lehet fáradni, ki is lehett pukkadni. Ne legyen így, és akkor egy csodálatos, közönségszórakoztató elődöntőt láthatunk.
Csütörtökön 14 órakor kezdik az első etapot, pénteken 11-kor a másodikat, 20 órakor a harmadikat, és szombaton 15:30-kor a negyediket.
picture

Mark Selby

Fotó: WorldSnooker

Mark Selby és Mark Allen párosa abszolút megfelel a papírformának. Ugyanakkor éppen idekerülhetett volna John Higgins, Neil Robertson, Stuart Bingham vagy Kyren Wilson is, de nem így alakult. Selby egyre jobb formát mutat, a kezdeti nehézségei után kiváló játékkal győzte le Higginst a negyeddöntőben. Allen pedig azt nyilatkozta, hogy eddig még nem tudta a legjobb formáját mutatni, és ez igaz is. Márpedig ha előhúzza a legjobbját, és Selby is mindent belead, akkor ez is egy szenzációs mérkőzés lesz.
Az egymás elleni mérlegüket az északír vezeti 8-7-re. Két éve a világbajnokság második fordulójában Selby győzött 13-7-re. További két kiemelten fontos, és hosszabb mérkőzésük volt, a 2017-es International Championship döntője Selbyé lett 10-7-tel, a 2020-as Tour Championship elődöntőjében viszont Allen győzött 9-2-re. Selby a hatodik világbajnoki döntőjéért hajt, a korábbi hét elődöntője közül kettőt veszített el. Allen mindössze másodszor jutott a négy közé a világbajnokságon, döntőben még nem járt.
Ami azt jelenti, hogy ha Allen győz, akkor biztosan új világbajnokot avatnak a Crucible-ben május 1-jén. A másik párosból biztos, hogy lesz egy új döntős, és ha Si győz, akkor ő lesz a valaha volt legfiatalabb bajnok. Három játékos hajt az első címéért, Selby pedig az ötödikért, amivel megelőzné Higginst, és tenne egy lépést Steve Davis és Ray Reardon hatosa felé. O'Sullivan és Hendry heteséről nem is beszélve.
Selby és Allen mérkőzése csütörtökön 20 órakor rajtol, pénteken 15:30-kor folytatódik, és szombaton 11 órakor kezdik a harmadik szakaszt, majd 20 órakor a befejező etapot.
picture

Mark Allen

Fotó: WorldSnooker

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés