Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Judd Trump kiesett, Mark Allen maximumot lökött és fordított

Buzás Gábor

Frissítve 13/01/2024 - 10:46 GMT+1

Mark Allen és Ali Carter jutott be pénteken a Masters elődöntőjébe, mindketten a végletekig kiélezett csatát nyertek. Carter a címvédő Judd Trumppal nézett szembe, aki ezúttal sem hozta a csúcsformáját. Allen történelmi maximumot lökött, majd 4-1-es hátrányba került, végül mégis győzött Mark Selby ellen.

Az évszázad mázlija Judd Trumptól - videó

Trump, a Masters címvédője arról beszélt a verseny előtt, hogy kedvence lett ez a torna, ami persze érthető, hiszen az utóbbi öt kiírásból kettőt ő vitt el.
Csakhogy már az első fordulóban, Kyren Wilson ellen is nagyon döcögött a szekér, és a negyeddöntőben sem volt ez másképp. Carter volt az, aki a nagy breakeket lökte (hatot, Trump kettőjével szemben a teljes mérkőzésen), és a Kapitány 2-2-es részeredmény után 4-2-re ellépett. 4-3-nál nagyon jó esélye volt az 5-3-as vezetésre, de egyrészt elrontott egy könnyebb pirosat, másrészt Trump egy ritka szerencsés lökésnek is köszönhetően ellopta a nyolcadik frame-et.
Ez bizony könnyen lehetett volna fordulópont, hiszen Carter megzavarodott, és a következő frame-ben egyetlen golyót sem tudott belökni. Trump 5-4-nél a győzelem küszöbére került, éppen a matchballt rontotta el. Carter ellopta a tizedik frame-et, és a döntő frame-et is hozta egy 64-es breakkel. Szép kis hullámvasúton ültek az egész mérkőzésen, ami végül azt hozta, hogy Carter másodszor játszhat elődöntőt a Mastersen. Első 11 részvétele alkalmával ez nem jött össze neki, legutóbbi részvétele alkalmával viszont, még 2020-ban, döntőbe jutott, ahol végül kikapott Stuart Binghamtől.
Jó ideig úgy nézett ki, Selby lesz Carter ellenfele az elődöntőben, hiszen 4-1-re elhúzott. Allen a harmadik frame-ben lökött egy maximumot, ami egyrészt mindössze az ötödik a Masters fél évszázados történetében, másrészt most először fordult elő, hogy ezen a tornán kettőt löknek. Egészen hihetetlen, ha belegondolunk, hogy az első 49 Mastersen összesen három maximum született, az idein pedig már kettő.
picture

50 év alatt három maximum volt a Mastersen, most itt a második az idein!

Lehet, hogy Allen is ezen ámuldozott, mindenesetre 4-1-es hátrányba került, annak ellenére, hogy Selby nem játszott ellenállhatatlanul. A következő négy frame az északírhez került, aki ezzel 5-4-re átvette a vezetést. Selby kiharcolta a döntő frame-et, ahol Allen egy 51-es breakkel meglódult, de elhibázott egy pirosat. Mint elmondta, egyszerűen nem figyelt eléggé a lökésre. Selby azonban nem tudta megbüntetni a hibáját. A torna háromszoros bajnoka mindössze két félszázas breaket lökött, nem csoda, hogy kikapott Allentől, aki a maximum mellett lökött még egy százast, plusz két további ötven felettit.
Szombat este tehát Carter és Allen találkozik a döntőbe jutásért. Allen nyert már Masterst, de mindketten csak egyszer döntőztek. Az egymás elleni mérleg döntetlenközeli, az utóbbi meccseiket is felváltva nyerték, megjósolhatatlan, mi fog történni. Érdekesség, hogy a hat nyert frame-ig tartó meccsiket (négy ilyen volt) mindig Allen nyerte. Viszont ennyire fontos összecsapásuk még nem adódott egymás ellen. 20 órakor kezdenek, Révész Bulcsú lesz a mérkőzés szakkommentátora.
A mérkőzés reklámmentes közvetítése magyar kommentárral:
Előttük azonban 14 órás kezdettel asztalhoz lép Ronnie O'Sullivan és Shaun Murphy. Ők ketten bő négy éve nem futottak össze, és Murphy bő hat éve nem győzött a Rakéta ellen - azóta ötször is kikapott tőle. Összességében 18 meccsükből 14-et O'Sullivan nyert. Aki a 14. Masters-döntőjéért hajt, ami 2019 óta az első lenne. Murphy korábban kétszer játszott itt döntőt, legutóbb 2015-ben. A Mastersen még sosem találkoztak.
A mérkőzés reklámmentes közvetítése magyar kommentárral:

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása