Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mark Selby a mélység fenekéről a csúcsra jutott 2022 végére

Buzás Gábor

Frissítve 19/12/2022 - 09:30 GMT+1

Gyönyörű keretet adott Mark Selby a 2022-es évnek, hiszen az első versenyen, a Mastersen kiesett, és utána tárta a nyilvánosság elé, hogy évek óta depresszióval küszködik. Akkor azt mondta, hogy a snooker másodlagos a számára, csak az számít, hogy rendbehozza magát. Az év első fele ennek következtében sok visszalépést és felejthető eredményeket hozott tőle.

Így nyerte meg Mark Selby az English Opent: a döntő utolsó momentumai

Szakemberhez fordult, sokat dolgozott a lelki nehézségein, és ősszel elkezdett egyre jobban játszani.
Egymás után jutott be negyeddöntőkbe, és ezeken a meccseken már csakis a legjobbaktól kapott ki. Az évzáró English Openen pedig visszajutott a csúcsra. Már az elődöntő fantasztikus sikert hozott számára, hiszen sorozatban elszenvedett hét vereség után győzte le Neil Robertsont, ráadásul hátrányból fordítva. Maga a fináléba jutás is óriási siker volt a számára, hiszen a 2021-es világbajnokság óta nem ért el ilyen eredményt.
És ha már bejutott a döntőbe, akkor persze hogy megnyerte, mert ő nem szokott döntőben kikapni. Az utóbbi nyolc és fél évben mindössze kétszer talált legyőzőre, cserében 18-szor övé lett a trófea. Nem játszott különösebben jól, de mint elmondta, nem érdekelte, hogyan játszik, csak az volt a fontos a számára, hogy ő szerezze meg a kilenc frame-et. Ez nem hangzik jól, de azzal azért semmiképp sem vádolhatjuk, hogy rosszul snookerezett volna, elvégre 93%-os golyóbelökést produkált, és hét ötven feletti breaket lökött. Kérdés, hogy mi lett volna, ha Luca Brecelnek jobban megy a játék, de az biztos, hogy ezzel a kérdéssel már nem éri meg foglalkozni.
Selby ezt mondta a győzelem után:
"Ez a siker mindennél többet jelent nekem, életem legnagyobb teljesítménye. Nyertem négy világbajnokságot és sok más versenyt, de rettentő mélyen voltam az év elején, borzasztóan nehéz volt mentálisan és fizikailag is ez az esztendő. Ezért különleges nekem ez a győzelem. A végén felnéztem Vikkire, és nagyon boldog voltam. Rengeteget köszönhetek neki, nélküle már nem lennék itt, régen eltűntem volna."
Selby is és a felesége is elsírta magát, sőt, a döntő utáni interjút készítő Rachel Casey sem állt távol ettől, és a kommentátor is közel került a könnyekhez. Érzelmes pillanatok voltak, ahogy láthattuk, amint az utóbbi tíz év egyik (?) legnagyobb bajnoka kikászálódik egy borzasztóan mély gödörből, és visszakerül oda, ahol neki lennie kell.
Ez a győzelem nem jelenti azt, hogy mostantól rendszeresen jönnek majd a sikerek, lehet, hogy a következő trófeára megint 19 hónapot kell várnom, de az biztos, hogy rengeteget emelt a siker az önbizalmamon.
Jó lesz így menni a Mastersre, ahol tavaly csúnyán kiestem. Idén jókedvűen fogok részt venni azon a versenyen."
picture

Mark Selby

Fotó: WorldSnooker

Azon a versenyen, amit háromszor megnyert, de már nagyon rég, a 2014-es döntője óta nem tudott ott jól szerepelni. Az utóbbi nyolc alkalommal mindössze négyszer nyert mérkőzést, és évente csak egyet-egyet, magyarán még csak elődöntőt sem játszott a korábbi kedvenc versenyén. Selby immár 21-szeres pontszerző tornagyőztes, és ami jelenleg ennél is fontosabb, könnyen lehet, hogy a világbajnokság egyik esélyesévé lépett elő azzal, hogy ismét remek játékot mutatott, és győzni tudott egy versenyen. Ez a siker óriási önbizalmat és lendületet adhat neki a folytatáshoz, és ne feledjük, a világbajnokság szinte rá van szabva, az utóbbi kilenc világbajnoki cím közül négy az övé lett.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés