Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nem nyugszik a botrány, már csak névleg kapitány a norvégok edzője

Szabó Bence

Frissítve 23/02/2024 - 14:21 GMT+1

A norvég síugrók még az előző héten kérték Alexander Stöckl szövetségi kapitány eltávolítását, de az osztrák edző nem mondd le, a nehéz anyagi helyzetben lévő szövetség pedig kirúgni sem szeretné. A furcsa patthelyzet ahhoz vezetett, hogy sokáig a hétvégi keretet sem lehetett tudni, az ügyet ideiglenesen azzal oldották meg, hogy a kapitány segítői veszik át a csapat irányítását.

Sáncrekord: Forfang már a selejtezőben parádézott Willingenben

Egyelőre se a kapitánnyal, se nélküle nem tudják rendezni a jövőt a norvég csapatnál…
Nem csillapodik a botrány a norvég síugró válogatott körül. Előző héten írtunk róla, hogy a norvég csapat tagjai közös levelet írtak a szövetségnek, amiben lényegében Alexander Stöckl kapitány azonnali menesztését kérték. Mint kiderült, a kapitány a szövetség kérésére már el sem utazott az amerikai és japán világkupa-hétvégékre, a konfliktust pedig akkor próbálják majd rendezni, amikor a csapat visszatér Európába. A jelek szerint ez nem sikerült.
A világkupa a héten Oberstdorfban zajlik, a norvég csapat körüli káoszt pedig jól jelzi, hogy egészen csütörtök reggelig azt sem lehetett tudni, egyáltalán milyen kerettel vág neki a skandináv válogatott a hétvégének.
Hiába ígérte közreműködését a síugró csapat menedzsere – a szezon végén egyébként szintén leköszönő – Clas Brede Bråthen, a versenyzők és Stöckl konfliktusát a hétfői találkozón nem sikerült feloldani. Így állt elő az a furcsa helyzet, hogy a kapitány értelemszerűen nem akarta megnevezni az ellene lázadókat a heti keret tagjaként, de nem hívott be más versenyzőket sem.
Ezt a problémát végül úgy sikerült megoldani, hogy a hétvégén Stöckl segítői, Magnus Brevig és Thomas Lobben döntöttek a keret összeállításáról és ők is vezetik a csapatot Németországban. A keretben így helyet kaptak a „lázadók”, köztük a versenyzők problémáival a sajtó elé álló Johann André Forfang is.
Az egész a norvég sajtó szerint úgy is értelmezhető, hogy Stöckl lényegében letette a fegyvert és elfogadta, hogy háttérbe szorítják. A helyzetet viszont bonyolítja, hogy a kapitány szerződése 2026-ig érvényes, a fizetéséről lemondani nyilván nem szeretne – sőt, a hírek szerint ügyvédet fogadott arra az esetre, ha ezért pereskedés következne – a nehéz anyagi helyzetben lévő norvég síugró szövetség pedig valószínűleg nem tudja finanszírozni a kirúgását.
picture

Johann Andre Forfang

Fotó: Getty Images

A Dagbladet nevű helyi lap közben azt is kiderítette, hogy mi állhat a konfliktus hátterében. A csapatot két évtizede menedzselő Bråthen távozásával állítólag sokan a norvég közegben hatalmi vákuumot érzékelnek, négy síugró klubnál (név szerint a Trønderhopp, a Team Olympiaparken, a Flying Team Vikersund és a Kollenhopp) pedig úgy érezték, ha Stöcklt is eltávolítják, nagyobb beleszólásuk lehet majd a jövőbe.
A klubok győzték meg a versenyzőket az akcióról, pozícióikat pedig az is erősítheti, hogy jó kapcsolatot ápolnak a síugró bizottság elnökével, Stine Korsennel.
A hétvégét megelőzően a sajtó elé álló Brevig leszögezte, hogy csak szakmai kérdésekben hajlandó nyilatkozni, így arról egyelőre többet nem tudtunk meg, hogy milyen hatást gyakorol a csapatra a helyzet. Lake Placidben és Szapporóban, ahol Stöckl nem volt jelen, egyaránt hoztak dobogós helyezést a norvég ugrók, de egyik állomás előtt sem volt ennyire bizonytalan a szituáció a versenyzők körül.
Okosabbak ilyen szempontból csak a hétvégét követően leszünk. Mint mindig, az eseményeket ezúttal is élőben lehet követni az Eurosporton: a pénteki szupercsapat-versenyt 15:30-tól az Eurosport 2-n, a szombati egyénit az Eurosport 1-en 15:45-től, míg a vasárnapi futamot az Eurosport Applikáción keresztül lehet majd látni!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés