Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A történelmi győzelmével (és a magyar koreográfusával) már az Eb-t is kinézte magának a belga lány

Gecsei Dina

Publikálva 07/11/2022 - 07:38 GMT+1

A világbajnoki ezüstérmes belga Loena Hendrickx stílusosan ünnepelte 23. születésnapját: megszerezte hazája első Grand Prix-aranyérmét szombaton, Angers-ban. A sorozat harmadik állomásán, a Grand Prix de France-on a koreai Yelim Kim ezüstérmet szerzett, míg a japán Rion Sumiyoshi az ötödik helyről ért oda a dobogó harmadik fokára.

Loena Hendrickx

Fotó: AFP

Loena Hendrickx, aki 2021-ben lecserélte addigi edzőjét a bátyjára, Jorikra, aki korábban szintén profi műkorcsolyázó volt, és elkezdett együtt dolgozni az ismert és elismert magyar koreográfussal, Sólya Ádámmal, szinte kivirult, és már ő is úgy érzi, hogy akár az Európa-bajnokságon is esélyes lehet.
A "Poeta" és a "Fallen Angel" című dalokra Hendrickx a kűrjében hat tripla ugrást mutatott be, köztük egy tripla Lutz-tripla toeloop kombinációt. A világbajnoki ezüstérmes versenyző 143,59 pontos szezoncsúcsot ért el, és 216,34-es összpontszámmal, több mint 20 pontos előnnyel győzött.
A belga lány számára egy kellemes, de nagyon újfajta érzés volt, hogy ő számított az első számú favoritnak, de rögtön az első versenyén a szezonban bizonyította is, hogy nem véletlenül vártak tőle ilyen sokat. A világbajnoki ezüstérme előtt nem is gondolta, hogy ez valaha megtörténhet vele.
"Mentálisan nagyon erősnek kell lenned ahhoz, hogy megbirkózz ezzel a nyomással, de örülök, hogy sikerült" – mondta Hendrickx a verseny után.
picture

Loena Hendrickx

Fotó: Eurosport

"Ez az egész újdonság számomra, és még mindig plusz stresszel jár. Ráadásul közvetve ugyan, de némi extra idegességet is okozott, hogy pont a születésnapomon volt a verseny.”
A jégen viszont szinte semmi sem látszott ebből az extra stresszből.
"Ugyanúgy vágtam neki a versenynek, ahogy általában szoktam. Semmi különöset nem csináltam, mindig teljesíteni akarok, és örülök, hogy sikerült".
Hendrickx-nek ez volt az első győzelme a Grand Prix-sorozatban, a remek rövidprogramja után szombaton a kűrben is kitett magáért.
picture

Francia GP: A belgák vb-ezüstérmese a Mi Gentével aratott a rövidprogramban

"Ezt a győzelmet a világbajnoki ezüstérem mellé tudnám tenni. A GP-győzelem mindig is egy nagy álom volt számomra. Az, hogy ez most sikerült, még most is hihetetlen.”
Belga műkorcsolyázó még sohasem nyert Grand Prix-versenyt (sőt, a világbajnoki és a GP-érme is első volt a hazájának), a 23 éves lány számára emiatt is különleges ez a győzelem most, azt is kiemelte, hogy máshogy állnak a sportághoz a hazájában.
"Hihetetlen az a támogatást, amit Belgiumból kapok. Egyre inkább kezd népszerűvé válni otthon a sportágunk, és ezt nagyon jó látni."
Három hét múlva ismét Grand Prix-versenyen indul Hendrickx, ha ott is sikerül jól teljesítenie, akkor a Grand Prix-döntőre is esélye lesz kijutni, utána pedig az Európa-bajnokság a következő állomás, ahol mindenképpen szeretne bizonyítani:
Általában szerény vagyok, de most azt is ki merem mondani, hogy meg akarom nyerni az Európa-bajnokságot.
Elnézve a formáját, és hogy mennyit fejlődött az utóbbi időben, még esélye is lehet ez Eb-címre. A szezon előtt Sólya Ádámmal a rövidprogramján és a zenéjén is változtattak, a Belgiumban élő magyar koreográfus munkája egyértelműen látszik Hendrickx mozgásán.
A francia Grand Prix-n a férfiaknál a hazai közönség előtt versenyző Adam Siao Him Fa nyert, aki 13 év után hozta el Franciaországnak az aranyat úgy, hogy a kűrök előtt csak a harmadik helyen állt. A helycserék után a japán Sota Yamamoto a második helyre csúszott vissza a kűrök után, így ezüstérmes lett csapattársa, Kazuki Tomono előtt.
A párosoknál a kanadai Deanna Stellato-Dudek-Maxime Deschamps kettős végzett az élen, a jégtáncosoknál pedig az olasz Charlene Guignard-Marco Fabbri páros vitte haza az aranyérmet, pályafutásuk során először, tíz évvel a debütálásuk után.
Forrás: Sporza, ISU
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés