Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A denevér, a Mamma Mia és az Operaház fantomja borzolja a kedélyeket a héten, jön a Francia Nagydíj!

Gecsei Dina

Frissítve 04/11/2022 - 12:11 GMT+1

Egy hét sem telt el a műkorcsolyázók Grand Prix-sorozatának kanadai állomása óta, máris folytatódik a verseny, ezúttal a Francia Nagydíjjal. A 2022-es Grand Prix de France a sorozat 3. versenye, november 4-6. között a franciaországi Angers-ben rendezik. Ezúttal az időeltolódás sem lehet akadály, az Eurosport online felületein a teljes programot megmutatjuk, de a tv-ben is érdemes lesz követni.

Loena Hendrickx

Fotó: AFP

Mivel az orosz műkorcsolyázók továbbra sem indulhatnak a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség által rendezett versenyeken és versenysorozatokban, ebben a szezonban különösen nyílttá vált a verseny, több komoly meglepetés született az Egyesült Államokban és Kanadában is. Ezúttal is megvan rá az esély, hogy valaki igazán nagyot villant, megnézzük, kikre érdemes figyelni ezen a hétvégén.
A női mezőnyben a legutóbbi világbajnokságon ezüstérmes Loena Hendrickx egy éve szerezte meg az első érmét a Grand Prix-sorozatban, Olaszországban nem kis meglepetésre harmadik lett, ezzel hazája, Belgium első GP-érmese is lett egyben.
A nagy vetélytársai a 2022-es Négy Kontinens bajnokság (ISU Four Continent Figure Skating Championships) ezüstérmese, a dél-koreai Haein Lee, illetve a bronzérmes honfitársa, Yelim Kim lehet, de a japán műkorcsolyázók hihetetlen sorozatát Mana Kawabe vagy a felnőtteknél most debütáló tizenöt éves Rion Sumiyoshi is továbbviheti.
Előadások, amiket különösen ajánlunk: Haein Lee Andrew Lloyd Webber, az Operaház fantomja című csodálatos zenéjére korcsolyázik, a holland Lindsay Van Zundert a Karib-tenger kalózait hozza el a jégre, Kawabe rövidprogramja pedig egy Billie Eilish-mix lesz.
picture

Léa Serna

Fotó: Getty Images

A rajtlistán szerepel még a harkivi születésű, osztrák színekben induló Olga Mikutina, egy másik japán tehetség, a tripla Axeleket is ugrani képes Rino Matsuike, míg az amerikaiaktól Audrey Shin érkezett Franciaországba. A hazai versenyzők közül a gyönyörű korcsolyázása miatt a kétszeres francia bajnokot, Léa Sernát érdemes figyelni (ő volt az, aki tavaly a Kaliforniai álom és a Trónok Harca zenéjére is korcsolyázott), de visszatér a versenyzéshez az a Maé-Bérénice Méité, aki a világbajnokságon sérült meg, és akiről mindannyian tudtuk, hogy komolyabb kihagyás áll előtte, amikor zokogva hagyta el a jeget a 2021-es világbajnokságon.
picture

Zokogva hagyta el a jeget a franciák hatszoros bajnoka

A férfiaknál a rendkívül energikus előadásairól ismert Kevin Aymozt és Adam Siao Him Fa-t várják a franciák az első helyre, bár hazai pályán sosincs könnyű dolguk a versenyzőknek, különösen Aymoznak, akit az utóbbi időben több sérülés is hátráltatott. A 25 éves francia 2019-ben, a Grand Prix döntőn szerzett bronzérmet, de azóta nem igazán jöttek az eredmények: az olimpián csak a 12., a világbajnokságon a 11. helyen végzett. Siao Him Fa a 2021-es világbajnokságon elért 8.helye óta idén szerzett ugyan két első helyet kisebb versenyeken (Bergamóban és Nizzában), de a Grand Prix-ben ez a verseny lehet számára a nagybetűs „most vagy soha”.
A 24 éves japán Tomono Kazuki a hetedik felnőtt szezonját kezdi meg, ért már el hatodik helyet világbajnokságon is, de három GP-érme is van.
Előadások, amiket különösen ajánlunk: Kazuki jazz-rövidprogrammal, és komolyzenei kűrrel érkezik, Johann Strauss A denevér című művének nyitányára korcsolyázik majd, a japán Sena Miyake egy Titanic-egyveleget hoz, a francia Landry Le May ízlésére pedig nem lehet panasz, a rövidprogramját egy Massive Attack-számra mutatja be, a kűrjében pedig felcsendül a Papa Was a Rolling Stone című The Temptations szám.
picture

Kevin Aymoz

Fotó: Getty Images

A párosok mezőnye nagyon nyitottnak tűnik, a Skate America ezüstérmesei, Deanna Stellato-Dudek és Maxime Deschamps már a Grand Prix-döntős indulást is megszerezhetik, amennyiben az első két hely valamelyikén végeznek. A páros azért is különleges, mert Deanna Stellato-Dudek 39 évesen, 22 évvel az első versenye után tudott érmet szerezni a Grand Prix-n.
picture

Elképesztő: a tinédzserek között 39 évesen tör a csúcsra az egyszer már visszavonult műkorcsolyázó

Számukra komoly ellenfél lehet a regnáló junior világbajnok páros, Karina Safina és Luka Berulava kettőse, a 2022-es Finlandia Trophy-bajnok, Annika Hocke és Robert Kunkel, valamint a 2022-es U.S. Figure Skating Challenge-bajnok Rebecca Ghilardi-Filippo Ambrosini olasz páros, akik tavaly 14. lettek az olimpián. A franciák a Camille és Pavel Kovalev házaspár kettősével készülnek, akik Billie Eilish-számokra mutatják be a rövidprogramjukat.
Előadások, amiket különösen ajánlunk: Az olasz kettős nem viccel, a Queen Somebody To Love című számával kezdenek, Hocke és Kunkel kettőse a Mamma Mia című filmből elég jó kis bulis zenét kölcsönzött a rövidprogramjához, egy másik házaspár, Maria Mokhova és Ivan Mokhov pedig szintén a Strauss-féle Denevér-nyitányt hozzák.
A jégtáncban minden szem az olasz Charlene Guignard és Marco Fabbri kettősre szegeződik, akik jó előre a 2026-os, hazai téli olimpiát tűzték ki maguknak célul. Mindketten elmúltak 30 évesek, háromszoros olimpikonok, Pekingben legutóbb ötödikek voltak.
Előadások, amiket különösen ajánlunk: Mind ilyen. Ez jégtánc, mindegyiket élvezni fogjuk. Viccet félretéve, lesz itt szamba, rumba, cha-cha-cha, még több szamba, de még egy kis extra Florence + The Machine is az amerikai Katarina Wolfkostin-Jeffrey Chen kettősnél.
picture

Charlene Guignard és Marco Fabbri

Fotó: Getty Images

PROGRAM

A Grand Prix de France-t öt évnyi grenoble-i tartózkodás után idén Angers-ben rendezik meg. A versenyre pénteken és szombaton kerül sor, a délutáni szakasz egészen estig tart. Az időbeosztást ezúttal nem nehezítik az időzónák, minden verseny Közép-európai idő szerint kezdődik.
November 4., péntek
  • 13:00 – 14:31 – Női rövidprogram
  • 15:00 – 16:18 – Jégtánc ritmustánc
  • 16:45 – 18:16 – Férfi rövidprogram
  • 18:45 – 19:50 – Páros rövidprogram
November 5., szombat
  • 13:00 – 14:49 – Női kűr
  • 15:10 – 16:41 – Jégtánc kűr
  • 17:00 – 18:49 – Férfi kűr
  • 19:10 – 20:27 – Páros kűr
November 6., vasárnap
  • 14:30 – 17:00 – Gála
A teljes Nagydíjat élőben, visszanézhetően és reklámmentesen lehet követni az eurosport.hu-n, az Eurosport okoseszközökre letölthető applikációiban, de a televíziós csatornáink műsorán is lesz élőben műkorcsolya: a női rövidprogram pénteken 13:00 órai kezdettel az Eurosport 1-en indul, a jégtánc 15:00 órakor kezdődik ugyanitt.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés