Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

"Addig lesz szó katari társadalmi kérdésekről, amíg Vinicius Jr. az első cselét meg nem csinálja"

Takács Márton

Frissítve 18/11/2022 - 10:45 GMT+1

A katari labdarúgó-világbajnokság rendezésének furcsaságairól, a torna pénzügyi kérdéseiről, illetve magáról a fociról és az esélyekről tartott kerekasztal-beszélgetést a Széchenyi István Szakkollégium Pető Péter, a 24.hu főszerkesztője, Szathmári Attila, az Eurosport kommentátora, a BCE oktatója és Havran Zsolt, sportközgazdász, szintén a BCE oktatója részvételével. Ott jártunk.

Mit takargat Katar?

Fotó: AFP

Mit takargat Katar? Mi a FIFA igazi bűne? Ki nyeri a foci-vb-t? A válaszok a cikkben.
NB I-es mérkőzéseket is szoktam nézni, ahhoz képest felüdülés lesz a vb.
Foci-vb 2022: Mit takargat Katar? címmel kerekasztal-beszélgetést szervezett szerda estére a Széchenyi István Szakkollégium a Budapesti Corvinus Egyetemen, amelyen Pető Péter, a 24.hu főszerkesztője (tőle származik a fenti kiemelt idézet), kollégánk, Szathmári Attila, az Eurosport kommentátora, a BCE Döntéselméleti Tanszékének oktatója és Havran Zsolt, sportközgazdász, a BCE oktatója vett részt meghívott vendégként, Molnár Simon moderálásával.
A másfél órásra nyúlt, színvonalas rendezvény legérdekesebb megnyilvánulásait próbáltuk összegyűjteni cikkünkben.
Mindhárom megszólaló egyetértett abban, hogy ez a világbajnokság jó geopolitikai lehetőség lesz Katar számára, az állam a sport által szerezne geopolitikai ismertséget. Az idei labdarúgó-világbajnokság a soft power (mennyire képes egy ország nem katonai eszközökkel biztosítani gazdasági, politikai érdekeit) miatt nagyon jó lehetőség az emírségnek.
picture

Pető Péter, Szathmári Attila, Havran Zsolt és Molnár Simon

Fotó: Eurosport

A VÁLASZ MINDENRE: KATARI ÁLLAMÉRDEK

Az Eurosport honlapján Pető Péterrel készült már Tesis a világ-interjú, októberben pedig Londonból számolt arról honlapunknak, hogy milyen élményt jelentett neki a Chelsea-AC Milan Bajnokok Ligája-mérkőzés Kék-drukkerként, illetve elmesélte véleményét a tulajdonos- és edzőváltásról is.
Generációja egyik, ha nem a legjobb újságírója kifejtette, szerencséje van Katarnak, hogy 12 évvel ezelőtt nyerte el a rendezés jogát, ma már emberi jogi szempontok és a fenntarthatóság miatt nem győzne.
A Csunderlik Péter történész és Pető Péter által jegyzett, 2017-es Top 10-es történelmi slágerlisták c. könyvben a szerzőpáros a második helyen hozta ki A vb-történelem legnagyobb szemétségei listáján azt, hogy Katarnak ítélték oda a 2022-es világbajnokság rendezési jogát.
Mint írják, "a tranzakció után eltelt vagy egy év, mire nagy nyomásra a FIFA szakértői megállapították, a sivatagban nyáron meleg van. A hihetetlen tudományos eredményt nyilván úgy érték el, hogy egyikük egy kazettaösszecserélés miatt véletlenül megnézte a Sivatagi show-t, amiből kiderülhetett, az Arab-félszigeten eddig nem viccből nem rendeztek bob-világbajnokságot".
picture

Sivatagi show - az egyik katari stadion

Fotó: AFP

A narratívák nagy rajongójaként Pető Peti megjegyezte, hogy "hiányzik Katar háttértörténete Katar vb-je mögött, ez a torna csak eszköz az állami érdekek érvényesítéséhez, a futball történetéhez nem ad hozzá sokat".
Pető elmondta azt is, hogy utálja a parttalan moralizálást, hogy a vb közeledtével szegény, eszköznek tekintett futballistáktól várják el, hogy határolódjanak el Katartól, nyilatkozzanak a vb visszásságairól azok helyett, akiknek a szerepe óriási a helyszín kiválasztásában. Azt mi tesszük hozzá, hogy a Liverpool menedzsere, Jürgen Klopp is erről beszélt novemberben.
Havran Zsolt kiemelte, hiba ugyanolyan elvárásokat támasztani az összes rendező ország felé, lásd Dél-Afrika 2010-ben. Fontos szerinte, hogy egy olyan helyen lesz most a foci-vb, ahol aztán tényleg üresen fognak állni a stadionok december 21. után.
Érdekes felvetésként elmondta, hogy miért svájci központtal működnek az olyan nagy sportszervezetek, mint a FIFA meg a NOB. Korábban ugyanis az országban található sportszervezetek kedvező státuszuknak köszönhetően jóval kevesebb adót fizettek, mint az üzleti vállalkozások, továbbá mentesek voltak korrupciós törvények alól is. Hoppsz.
Egyik kedvenc munkatársunk, az örök optimista Szathmári Attila az ördög ügyvédjeként megjegyezte, hogy Katar esetében nem a fenntarthatóság és a rentabilitás a fő szempont, viszont egymáshoz közel, gyakorlatilag egy 80 km-es sugarú körben lesznek a stadionok, így az útiköltségek és a kibocsátás legalább alacsony lehet.
picture

A dohai konténerstadion

Fotó: AFP

A FIFA BEHÚZTA A JACKPOTOT?

A következő körben Pető Peti elismételte egyik kedvenc fordulatát, miszerint a világ legvisszataszítóbb szervezetét tömörítő listán a FIFA helye megkérdőjelezhetetlen lenne az elitben.
Ezt támasztja alá Gecsei Dina kollégánk nettó zseniális cikke a közelmúltból, melyben a FIFA politikamentességet kérő közleményére reagált olyan színvonalon, ahogy a magyar sportsajtóban kábé senki más.
És hogy miért a focin keresztül szerezne további befolyást Katar? A 24.hu főszerkesztője szerint nincs más eszköze a hasonló államoknak, ráadásul kiváló kajak-kenu és birkózó eredményektől még Budapesten sem állt meg a villamos, hiába remekeltek például a Lőrincz testvérek az utóbbi években.
A foci túlmutat minden racionalitáson
– szögezte le ugyanő. Elmesélte, hogy Chelsea-szurkolóként maga is érintett a klub felé Roman Abramovich révén közel 20 éven át érkező piszkos pénzek-sztoriban. Szerinte idővel elfogadja ezeket a helyzeteket egy szurkoló, mert a klubhűség felülírja ezeket a szempontokat, a lokális identitás győzedelmeskedik.
picture

Katari kordonok

Fotó: AFP

"A sport belépő mindenhová" – emlékeztette a hallgatóságot, hogy Magyarországon is a futballstadionok VIP-páholyai számítanak az elit találkozóhelyeinek, ahol a puha beszélgetések lezajlanak. Ezeket nagyban majd Katarban bonyolítják le, akik az ilyet szeretik.
Egyetértettünk vele abban is, hogy egyre nehezebb lesz elszámolnia a FIFA-nak is meg a politikusoknak a döntéseikkel, és átnyomniuk a társadalmon érdekeiket, ezért vannak olyan helyeken nagy események, mint Katar és Oroszország, mert ebben ott még könnyű dolguk van a sportwashing (kábé a sporttal való tisztára mosás) felől is. Ezt e sorok írója úgy mondaná ki röviden, hogy kilóra megveszik a sportot.
"Azért az észak-koreai olimpia még nincs előttem" – nyugtatta meg a jelenlévőket.

TÁRSADALMI KÉRDÉSEK VS. VINICIUS JR. ELSŐ CSELE

Szathmári kollégánk azt a szempontot hozta be a beszélgetésbe, miszerint a nagy szponzorok is kiadhatnak, példaként a dán válogatott mezkérdését hozta fel. A Christian Eriksenék trikóját gyártó Hummel egyszerű, halvány mintázattal és fekete harmadik trikóval üzen majd az emberi jogokat sértő házigazdának, a logójával pedig nem is szeretne látható lenni.
Szatyi a kritikus tömeg kialakulásában bízik és bizakodó, hogy a társadalmi elégedetlenség nő majd az ilyen esetekkel kapcsolatban. Éppen ezért, és mert egyre kevesebb a rendezőnek jelentkező ország, a társadalmi szempontok is sokkal nagyobb mértékben kerülhetnek előtérbe.
picture

Most minden út Katarba vezet

Fotó: AFP

Havran Zsolt egy, a sporton messze túlmutató eseményt említett, szerinte fontos kiemelni, hogy Krím Vlagyimir Putyin által való 2014-es bekebelezése után sem vizsgálták fölül például a 2018-as foci-vb oroszországi helyszíneit, a régió viszont amiatt, és Ukrajna idei lerohanása miatt vagy 30 évig nem fog kapni hasonló esélyt nagy tornák házigazda szerepére.
Az egész este egyik legerősebb szegmensében olyan one man show-t nyomott le Pető Péter, hogy ebből hosszabban is idézünk.
Egészen addig lesz szó társadalmi kérdésekről, amíg Vinicius Junior az első cselét meg nem csinálja
Antré gyanánt ezzel kezdte mondandóját az egykori focibíró, a végtelen nagy társadalmi érzékenységgel megáldott újságíró kollégánk.
"A futballban pont ez az egyik legerősebb. Egy idő után már senkit sem fognak érdekelni a bangladesi, kvázi rabszolgasorba hajtott halott munkások, azután, hogy már lehet gólokat ismételni. Amint a labda elindul, az egésznek átalakul a látványvilága. Gyönyörű stadionokat, kvázi imázsfilmeket fognak mutatni, és nem olyan kérdésekről fognak beszélgetni milliárdok, mint amelyekről mi most." – tette hozzá.
picture

Ha ezen múlik, Vinicius Junior inkább ne cselezzen egyáltalán

Fotó: AFP

De itt még nem volt vége, következett egy újabb súlyos állítás Pető Petitől:
"A kapitalizmus legnagyobb ellensége a pénz, noha ezen alapszik, tehát mindenkit meg lehet vásárolni. Ezt Vlagyimir Putyin mondja egyébként a Putyin emberei c. könyvben." Erről egyébkánt nemrég írt egy nagy cikket az általa vezetett 24.hu-ra.
Azzal kapcsolatban, hogy a katari vb kérdése mennyire osztja meg a közvéleményt, megjegyezte, hogy az egész nagyon mélyen elitvita.
"Én Heves megyei vagyok. Ha bemegyek pénteken a gyöngyöshalászi Sport Büfébe, kizártnak tartom, hogy bármelyik kérdés is felvetődjön. De ebben nincs semmi meglepő, az ilyen ügyek mindig elitvitával kezdődnek, hiszen nekünk van szerencsénk ahhoz, hogy elég tőkénk, időnk, tudásunk és lehetőségünk legyen, hogy ilyenekről vitázzunk. Ezeknek a demokratizálásában viszont már a futballistáknak is óriási szerepük lehet."
picture

Óriásmolinókban jók

Fotó: AFP

Szerinte a vb alatt akkor jöhetnek majd ügyek, ha a legnagyobb nevek csinálnak valamit. Egyébként pedig inkább "strandfoci-vb-t kellett volna Katarnak adni" – ütötte el a dolog élét egy rá jellemző poénnal.
A pályafutása során rengeteg futballmérkőzést kommentáló Szathmári Attila úgy véli, a vb-meccsek előtti és utáni sajtótájékoztatókon sokkal több nem szakmai jellegű kérdést kapnak majd a játékosok, és lesznek olyan fizetett, hivatásos influenszerek a közösségi médiában, akik a hivatalos álláspontot képviselik majd ezekben.
Telitalálat volt részéről, amikor megjegyezte, hogy nem jut eszébe olyan világhírű aktív férfi focista, aki rendszeresen megszólalna fontos társadalmi ügyekben, csak női futballisták híresek erről (lásd az Egyesült Államok szinte teljes női válogatottját).

TIPPMIX – "A FIFA NYER"

A hivatalos program lezárásaként elmondták vb-tippjeiket a résztvevők.
Szathmári Attila jó színvonalú vb-t vár éppen azért, amiért sokan átkozzák az időzítést, a novemberi időpont miatt. Nem a szezon végére, kizsigerelt játékosok fognak pályára lépni, hanem az idény sűrűjében benne lévő futballisták.
Ő brazil világbajnoki győzelmet vár, brazil-argentin és dán-angol elődöntők után, a franciák viszont leszerepelnek.
Pető Péter az argentinok sikerét várja, Dániától ő is meglepetést remél, három nagy, a német, az angol, francia hármas pedig gyenge vb-t fog zárni.
Havran Zsolt a társadalmi kérdések kommentálásában is erős Hollandiát tartja favoritnak, és például olyan nagy válogatott bukhat el, mint a brazil.
picture

Lionel Messi utolsó esélye jön a vb-győzelemre

Fotó: AFP


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés