Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A német, spanyol dominanciára mennyire lehet veszélyes az osztrák, francia, angol trió a foci-Eb-n?

Takács Márton

Frissítve 28/06/2024 - 21:22 GMT+2

Euro 2024 – A német és a spanyol labdarúgó-válogatott kiemelkedik a mezőnyből a mutatott játékuk miatt. Ausztria a legkellemesebb meglepetés, a franciák a gólszerzésben vannak a leginkább lemaradva, az angolokat szörnyű volt nézni. Eddig. Szombaton elrajtolnak a labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntői.

Ilkay Gündögan és Toni Kroos is nagyon jól játszik az Eb-n

Fotó: AFP

Toni Kroos német és Nico Williams spanyol válogatottja eddig a legjobb, Kylian Mbappé és Jude Bellingham felhúzná a francia és az angol válogatottat az Eb-n.
Az erősorrend nem ugyanaz, mint az aranyéremre legesélyesebb csapatok listája, előbbit a csoportkör vége után már lehet a pillanatnyi forma alapján is szemlézni.
Az alábbi ötösből kettőt az Európa-bajnokság előtt is az esélyesek közé sorolhattunk, Spanyolország és Ausztria az eddigi kiváló Eb-játéka, és a csoportelsősége miatt fért fel ennek a szubjektív listának a dobogójára.
E sorok írója az Eb megnyerésére Franciaországot, Németországot és Spanyolországot tartja a legesélyesebbnek, körülbelül ebben a sorrendben, Angliában maradt a legtöbb tartalék. A 2021-ben Európa-bajnok olaszok nálunk a hatban sincsenek (Svájc ellen sem ők lesznek az esélyesek), szinte kizártnak tartjuk a címvédést.

Németország

A házigazdák németek már a torna nyitómeccsén, a skótok ellen remekeltek, 5-1-re nyert Julian Nagelsmann csapata, amelyen látszott, hogy a három 10-essel, Jamal Musialával, Ilkay Gündögannal és Florian Wirtzcel felálló Németország a visszatérő Toni Kroosszal az Eb egyik legnagyobb favoritjának számít.
A magyar válogatott önmagához képest jól teljesített Joshua Kimichékkel szemben, de így is könnyedén nyertek 2-0-ra ellene, Svájc viszont megmutatta, hogy még ez a szupercsapat is sebezhető. Niclas Füllkrug egyenlítő találatára volt szükség a döntetlenhez és a csoportelsőséghez.
"Természetesen szerettük volna megnyerni a mérkőzést, és nagyszerűen futballozni. De azt hiszem, ilyen meccsekre is szükség van egy torna során.” – nyilatkozta a csapatkapitány Gündogan.
picture

Kai Havertz, Joshua Kimmich, Toni Kroos és Ilkay Gündogan német válogatottja a favorit

Fotó: AFP

A Premier Leak podcastban Soós Márkék elmondták, hogy a védelmet le lehet kontrázni, plusz erős pressinggel le lehet blokkolni őket, de a hosszú kispad (Füllkrug, Sané, satöbbi) mellettük szól.
Kroos pazarul futballozik eddig az Eb-n, övé a legtöbb passz, nála a legmagasabb a sikeres passzok száma, és a támadóharmadba eljuttatott legtöbb labda is az ő nevéhez fűződik.
Szabó Peet az Esélylesőkben pedig arról beszélt, hogy jól körülhatárolható, domináns játéka van a németeknek, a csapatban a játékosok a helyükön vannak.
Nem úgy, mint egy másik, amúgy erős esélyesnél.

Spanyolország

Három meccs, három győzelem, öt lőtt és nulla kapott gól. És bár Horvátország megmutatta, hogy a spanyol védekezéssel vannak gondok, rendkívül masszív teljesítménnyel hozta le a csoportkört Luis de la Fuente csapata.
Ráadásul az egyetlen a favoritok közül, amelyik már két kör után továbbjutott, de még a harmadik csoportmérkőzésén is nyert - B-csapattal is.
A középső védők lassúságának még nem lett meg a böjtje, Marc Cucurella pedig meglepően jó a védelem bal oldalán. Elég jól néz ki a Pedri, Rodri, Fabian Ruiz alkotta középpálya. Rodri hozza a Manchester Cityben látott klasszisát, Fabian Ruiz jobb, mint ahogy várni lehetett, Pedri pedig élvezi a szabadabb szerepkört.
picture

Lamine Yamal és Nico Williams a spanyol válogatott legjobbjai közé tartoznak

Fotó: AFP

A jobbszélen remeklő 16 éves Lamine Yamalról, és a spanyolok eddigi legjobbjáról, a balszélen parádézó Nico Williamsről már külön is írtunk korábban. A ő kettősük új perspektívát nyitottak a válogatott számára.
"A remény szabad, és mi vagyunk az elsők, akik érezzük ezt a reményt, ezt az optimizmust. De ezt a földön járva tesszük: ez nem garantál semmit.” - mondta De La Fuente.

Ausztria

Grúzia továbbjutásáig a világklasszis David Alaba nélkül szereplő Ausztria szolgáltatta az Eb addigi legnagyobb sztoriját. Ralf Rangnick identitást adott csapatának, szép és eredményes focit játszat övéivel, van elképzelése, terve, stratégiája.
A franciákat és a hollandokat megelőzve lettek csoportelső az osztrákok, náluk játszik az Eb egyik legjobbja, Christoph Baumgartner. A Werder Bremen támadó középpályása, Romano Schmid is kiemelkedően teljesít.
A Wolfsburg jobbszélsője, Patrick Wimmer is fontos szerepet tölt be a válogatottban, a stabilitást Nicolas Seiwald és Florian Grillitsch adja meg a középpályán. Marcel Sabitzernek úgy futballozik kiválóan 10-esként, ahogy az nem megy a nála magasabb szintet képviselő Jude Bellinghamnek, vagy Phil Fodennek.
"A csoport élén végezni hihetetlen” - mondta Rangnick, miután csapata 3-2-re legyőzte Hollandiát. "Egy nagyon bátor és energikus játékért kaptuk a jutalmat a játékosaimtól.”
Igaza van.
picture

Christoph Baumgartner és Marcel Sabitzer

Fotó: AFP

És bár nagyon jól működik a letámadásuk agresszíven, magasan akarnak labdát szerezni, de ha ez nem működik, akkor rendkívül sebezhetőek – hívta fel erre a figyelmet Szabó Peet a Premier Leakben.
Erre Vályi Bence úgy reagált, hogy mivel könnyű ágon vannak, nem biztos, hogy ez kijön a torna következő szakaszában. Soós Márk szerint vállalt kockázat részükről, hogy ilyenkor kinyílnak hátul, és ziccerig lehet játszani ellenük.

Franciaország

A legerősebb játékoskeret a franciáké, és bár könnyű lenne azzal az olcsó (de igaz) szöveggel jönni velük kapcsolatban, hogy mindössze két góllal zárták a csoportkört, abból az első öngól volt, a másik pedig büntető, Didier Deschamps csapata 4,9-cel teljesítette alul a várható góljai számát, ziccereket hagytak ki játékosai – ahogy arról Szabó Peet mesélt az Esélylesőkben.
Tehát elsősorban a támadás-befejezéseik nem sikerültek.
A bal oldaluk egyelőre jobban működik, a hangsúly áttolódik oda (Theo Hernández, Adrien Rabiot, Mbappé, Antoine Griezmann). A folytatásban Ousmane Dembélének jobb döntéseket kell hoznia elöl.
picture

Antoine Griezmann és Kylian Mbappé

Fotó: AFP

Mike Maignan fal a kapuban, az Arsenalban remeklő William Saliba tök jó eddig itt is a védelem közepén, a szaúdi ligából behívott N’Golo Kanté óriási a középpályán.
A Guardian cikke szerint problémát jelenthet, hogy a csapat a gólok tekintetében ennyire Mbappéra támaszkodik Dembélé, Marcus Thuram, Olivier Giroud, Bradley Barcola és mások is villoghatnának.
De ha egyszer az Mbappé és Griezmann vezette üzlet beindul!

Anglia

Per pillanat azon dolgoznak az angol válogatottnál, hogy a Monty Python poénjai közül a "hülye, angolok, angol hülyék”-mondat helyett az legyen érvényes rájuk az Eb-n körbetekintve, hogy "egy szép napon ez mind a tiéd lesz, fiam!”, és nem csak a függöny.
Eddig szenvedtek az angol válogatott játékosai, és az őket nézők is az Eb alatt.
Ahogy arról már cikkeztünk, Gareth Southgate felpakolta a csapatba a legnagyobb klasszisait, csak hogy az elképzelés mögött nincs tartalom.
Ahogy Szabó Peet fogalmazott a Premier Leakben, "játékosminőség van egyelőre az angoloknál, rendszerszinten még semmit nem láttunk tőlük”.
picture

Jude Bellingham-nek is meg kell találni a szerepét

Fotó: AFP

Szerkezeti gondokkal is küzdenek, Bellingham és az immár háromszoros apuka, Foden zavarja egymást a pálya bal oldalán. A labda nélküli játékban feltétlen javulniuk kell, Harry Kane-nek pedig több segítség kell, mert egyelőre magára van hagyva, mint Tom Hanks a Számkivetettben.
Ahogy a Guardian fogalmaz, "a Trent Alexander-Arnold középpályás kísérlet megbukott, ahogy a Conor Gallagher középpályás kísérlet is".
Az Opta szerint még így is az angoloknak van a legnagyobb esélye az Eb-győzelemre. Ez elsősorban a gyengébb ág, és az erős keret miatt lehet. Olyan ágon vannak, hogy az elődöntőig mehetnek ezzel a játékoskerettel – mondta erről Vályi Bence a Premier Leakben.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés