Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Serie A meglepetéscsapatának védője két hete válogatott, az Eb után a Juve és a Chelsea is vinné

Takács Márton

Frissítve 17/06/2024 - 12:10 GMT+2

Euro 2024 - A Bolognával a Serie A-ban óriási szezont futó Riccardo Calafiori mindössze két válogatottsággal vágott neki az Európa-bajnokságnak, ehhez képest csapata egyik legjobbja volt az Albánia ellen 2-1-re megnyert mérkőzésen a védelem közepén. A 22 éves bal lábas hátvédet a Juventus és a Chelsea is szívesen szerződtetné.

Riccardo Calafiori bebetonozhatja magát az olasz válogatott védelmébe

Fotó: AFP

Riccardo Calafiori a Bologna után az olasz válogatottban is igazolta, mekkora tehetség.
A csodafegyver
A Bologna hátvédje, Riccardo Calafiori érdemelte ki ezt a minősítést Szabó Peettől az Esélylesők Top 10 A szezon álomcsapata 2023/24 című adásában, melyben Peet és Szarka András is őt tette be bal oldali középső védőnek a topligák legkiválóbb teljesítményt nyújtó játékosaiból.
A római nevelésű csávó a 2021/2023-as szezont még a svájci Baselben töltötte, hogy aztán onnan tavaly nyáron Bolognába dobbantva a 2023/2024-es Serie A-idény egyik legjobbjaként emlékezzenek meg róla.
Tagja lett az Opta 11-ének, az Athleticen a Hipster 11 tagja lett a topligákat tekintve, ahogy a Serie A legjobb csapatába is bekerült a szakportálon.
"Calafiori balhátvédként is tudott játszani, belső védőként is, és folyamatosan be kellett lépnie a középpályára. Nem simán belső védőt kellett játszania, hanem onnan indulva a 6-os pozícióba lépett fel, a következő pillanatban pedig kilépett a szélre.
Ezek a rotációk adták a Bologna igazi izgalmát, és ezzel tudtak nagyon nehezen kezdeni valamit kezdeni az ellenfelek. És emellett még, ha nyújtasz egy kiemelkedő védőmunkát is, akkor abból kijön egy klasszis szezon. Ha ebből a Bolognából ki kell emelni egy játékost, akkor az Calafiori, aki ennek a játéknak az alapját adta meg.” – adott Peet jellemzést sokak lieblingjéről.
A Bologna hátvédje június 4-én debütált az olasz válogatottban Törökország ellen, öt percet kapott. Öt nappal később a Bosznia-Hercegovinával játszott mérkőzésen már a kezdőcsapatban szerepelt, végigjátszotta a meccset.
Az Európa-bajnokságon szombaton az interes Alessandro Bastoni mellett kapott helyet az Albániával vívott találkozón, és a csapat egyik legjobbjának bizonyult – úgy, hogy csak májusban lett 22, a harmadik válogatott partiján még csak másodszor kezdett.
Ehhez képes olyan magabiztosan teljesített, mint klubjában, a Serie A ötödik helyén végző meglepetéscsapatában. Megnyerte mindhárom fejpárbaját, 93%-kal passzolt (106/99), 117 passzt produkált, öt labdaszerzést is bemutatott. A legmagasabb szinten is bizonyított, miközben az igazi teszt a horvátokat 3-0-ra elpáholó spanyolok ellen vár majd rá.
picture

Calafiori hatalmasat ment a Bolognában

Fotó: AFP

Calafiori a bal oldali középhátvéd posztján játszott Bastoni párjaként. Érdekesség, hogy mindketten ballábasok, de ez nem jelentett gondot a nyitányon.
Utóbbi bízik abban, hogy a folytatásban tovább erősödik a kémia köztük a védelem közepén.
"Sosem értettem ezt a dolgot, hogy két ballábas középső védő probléma lehetne. Gyakran látni két jobblábas védőt egy csapatban egymás mellett, és senki sem panaszkodik. Nagyon tehetséges, és meggyőződésem, hogy az alkímia jó úton halad.” – említette Bastoni a 2-1-es siker után.
A Torino bekkjét, az isteni nevű Alessandro Buongiornót várták az olasz kezdőbe, de Carafioli most már az Eb-n is megmutatta, hogy milyen jó, és ezzel sokak figyelmét felkeltette.
picture

Bastoni és Calafiori ideális kettősnek tűnik az olasz védelemben

Fotó: AFP

Hogyan sikerült Calafiorinak ilyen nyugodtan és magabiztosan játszania mindössze a harmadik olasz válogatott mérkőzésén?
"Próbálok úgy játszani, mint klubszinten, és nem gondolni a többire. Nem volt könnyű ilyen korán kezelni a kontrákat, de a vereség lehetőségével még csak nem is számoltunk. Csak a pozitív érzésekre koncentráltam, például a családomra a lelátón, vagy a barátaimra, akik otthon néztek a televízióban. Azt hiszem, elég jól csináltam.” - mondta Calafiori a Sky Sport Italiának.
Olaszország legközelebb június 20-án Spanyolország, majd június 24-én Horvátország ellen lép pályára az Eb-n. Ezeken a meccseken még biztosan csodálhatjuk Calafiori játékát.
picture

Calafiori a közeljövő nagy olasz védője lehet

Fotó: AFP

Nem biztos, hogy a Bologna szurkolói is így tehetnek majd ősztől. Thiago Mottát már megszerezte a Juventus vezetőedzőnek a klubtól, és könnyen lehet, hogy viszi magával legjobbját is.
Arról is lehetett olvasni, hogy a Chelsea megfigyelői jelen voltak Dortmundban, hogy Calafiori játékát elemezzék. A londoniak új edzője, Enzo Maresca is szeretné ugyanis honfitársát a csapatában tudni.
Ennyire kapós lehet valaki egy látványosan jól sikerült idény után.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés