Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Rangnick Ausztriája az Eb legnagyobb sztoriját produkálja, Southgate-nek és Deschamps-nak is üzenve

Takács Márton

Frissítve 26/06/2024 - 20:07 GMT+2

Euro 2024 - A Ralf Rangnick által irányított osztrák válogatott szolgálja a labdarúgó Európa-bajnokság eddigi legkellemesebb meglepetését. Ausztria nagy intenzitással, bátran futballozik, kialakult játékkal és karakterrel. Marcel Sabitzerék csoportelsőként jutottak nyolcaddöntőbe, megelőzve a francia és a holland válogatottat. A Red Bull szárnyakat ad.

Ralf Rangnick irányításával szárnyal az osztrák válogatott az Eb-n

Fotó: AFP

Ralf Rangnick osztrák válogatottja szárnyal a foci-Eb-n, Marcel Sabitzer, Christoph Baumgartner is mások is kiemelkedően teljesítenek.
"Még mindig szeretnék látni egy meglepetéscsapatot, amely akár az elődöntőbe is bejuthat. Bízom benne, hogy Ausztria továbbjut, jó válogatottja van, talán Ausztria lesz ez a meglepetéscsapat."
Ezt Philipp Lahm, az egykori világklasszis védő/középpályás, minden idők egyik legszimpatikusabb labdarúgója, a németországi Európa-bajnokság tornaigazgatója mondta még hétfőn. Kiválóan jósolt.
Ralf Rangnick osztrák válogatottja a csoportkör végére elmondhatja magáról, hogy (Svájc mellett) az idei Eb egyik legnagyobb sztoriját szolgáltatja azzal, hogy csoportgyőztesként jutott tovább abból a kvartettből, ahol ott volt az előző két világbajnokság döntőse, a 2018-ban vb-aranyérmet nyerő Franciaország, és Hollandia is.
Ausztria ugyan 1-0-ra kikapott a franciáktól egy öngóllal, de jól játszott már akkor is, majd 3-1-re legyőzte Lengyelországot, 3-2-re pedig a hollandokat. Már az első meccsen látszott, hogy a mezőny egyik legkellemetlenebb csapata az osztrák, és innentől kezdve az is biztos, hogy nincs olyan rivális, amely biztosra mehetne ellene.
picture

Baumgartner és Sabitzer is nagyszerűen focizik az Eb-n

Fotó: AFP

Az Eb-n mutatott játék alapján a pillanatnyi erősorrendben Németország és Spanyolország mögött bizony Ausztriát lehet emlegetni a harmadik helyen.
Úgy, hogy az egyetlen osztrák világklasszis, a Real Madrid védője, David Alaba nem játszhat sérülés miatt. Azt viszont sikerült elérni, hogy kvázi stábtagként ott ülhessen a kispadon a meccseken, ebből is látszik, milyen fontos szerepet tölt be a csapatban.
Ahogy a Red Bull Salzburg kapusa, Alexander Schlager, és a Leipzig középpályása, Xaver Schlager nélkül is nagy erőt képvisel a csapat.
"Amikor lefektette a Red Bull-csapatok játékának alapjait, több korábbi edzőzseni elképzeléseit elegyítette. A legnagyobb hatással Valeriy Lobanovskiy volt rá, aki a kijevi Dinamóval már a nyolcvanas években képes volt megfojtani az ellenfeleket agresszív letámadásával, de sokat vett át Arrigo Sacchi, Ernst Happel és Zdenek Zeman stílusából is." – olvashatjuk Baumstark Tibor és Bán Tibor Eb-kalauzában.
picture

Christoph Baumgartner hatalmasat focizik az Eb-n

Fotó: AFP

Az osztrák válogatott nyilván a Red Bull-iskola stílusában focizik, 4-2-2-2-es felállásban, 4-4-2-ből indított magas presszinggel, visszatámadással, agresszívan, a területeket szűkítve. Az elveszített labdák gyors visszaszerzésével, és az átmenetek végén kapura lőni.
Már a franciákkal vívott első csoportmérkőzésen látszott, milyen nagy intenzitással játszik a csapat. De ez Rangnicknál nem meglepő, sőt, a klubcsapatainál a tempó még brutálisabb. A meccsterve alapján a szövkap simán cserél a kezdőcsapatán. Legalább olyan hatással van a csapatára, mint Marco Rossi a magyar válogatottra. Együttesének kialakult játéka és karaktere is van.
A Borízű Hang elnevezésű podcast heti adásában Uj Péter, a 444 főszerkesztője említette, hogy az intenzitás nagyon jó szó. És milyen igaza van, pedig ő nem is az osztrák válogatott Eb-n mutatott játéka miatt mondta. Talán majd legközelebb.
A német edző a bátor, kockázatvállaló támadójátékkal közben példát mutat, üzen Párizsnak és Londonnak, a passzív Didier Deschamps-nak és Gareth Southgate-nek is, hogy ők is megértsék, az angolhoz és a franciához képest jóval gyengébb játékoskerettel is lehet szép és eredményes focit játszatni, ha van elképzelés, terv, stratégia akarat és igény erre. Na meg identitást is adott csapatának.
A 24.hu főszerkesztője, Pető Péter A futball soha nem érhet véget című könyvének egyik legjobb esszéje az idealizmust és a realizmust megtestesítő Pep Guardiola és José Mourinho felfogása közti ellentétről szól.
Míg Pep elképzelése az, hogy nem az elért evidencia, a győzelem, hanem az odáig, szép focival megtett út a lényeges, a portugálnál nincs fontosabb, mint a győzelem.
"Guardiola idealizmusa azt üzeni, hogy a győzelem önmagában kevéssé jelent eredményt. Mert a siker önmagában még nem teszi jobbá a futballt, azaz a világot.” – véli Pető Peti.
picture

Rangnick örül - van minek

Fotó: AFP

Aki csak Rangnick osztrák válogatottjának három eddigi Eb-meccsét látta, az telefonos segítségkérés nélkül is tudja, hogy melyik oldalra húz a szövkap.
Erre erősített rá Kele János is a Ziccer podcast szerdai adásában is. Az idézett monológjával a legteljesebb mértékben egyetértünk magunk is.
"Úgy gondolom, hogy így helyes futballozni. Az a játéknak a célja, hogy szórakoztassuk a nézőket, hogy gólt próbáljunk lőni, hogy támadjunk. Az, hogyan lehetne minél több gólt szerezni, hogyan tudom a saját játékosaimat minél inkább olyan helyzetbe hozni, hogy képességeinek megfelelően a lehető legjobb eredményt érjék el. ó
Nekem ez a futballfilozófiám, ezt akarom látni a pályán, ezt fogom csinálni. Ha nem tetszik, ne vegyetek föl. Ez a Rangnick.
Azért örülök ennek az Eb-nek, mert neki nagyon sok hibája van, és ezek rendre kijöttek a klubfutballban, szegény a saját démonain meg korlátain nem tudott sokszor túllépni, átlépni. Ebben persze szerinte mindig más volt a hibás, de azért lehet, hogy kicsit ő is sok esetben a kluboknál.
De végre van itt egy válogatott futball, ahol ez mint egy tündérmese megy át, hogy van itt egy futballról gondolkodó ember, az elképzeléseit megvalósítani képes ember.”
Az eddig pazarul működő gépezetben közben akadnak kiemelkedő fogaskerekek is. Az Eb egyik legjobbja, a 24 éves Christoph Baumgartner lendületet ad a csapatnak, csodálatos kulcspasszokat osztogat, Hollandia ellen gólt szerzett, szédületes asszisztot is kiosztott. Nem lennénk meglepve, ha Szoboszlai Dominikhoz hasonlóan ő is a Premier League-be igazolna Lipcséből.
Marcel Sabitzernek úgy futballozik kiválóan 10-esként, ahogy az nem megy a nála magasabb szintet képviselő Jude Bellinghamnek, vagy Phil Fodennek.
A Werder Bremen támadó középpályása, Romano Schmid is kiemelkedően teljesít. A Wolfsburg jobbszélsője, Patrick Wimmer is fontos szerepet tölt be a válogatottban, a stabilitást Nicolas Seiwald és Florian Grillitsch adja meg a középpályán.
picture

Alexander Prass szárnyalt a hollandok ellen

Fotó: AFP

A Teljes terjedelem podcast legfrissebb, kedd esti adásában Preisinger Sándor, a Zalaegerszeg és az MTK egykori válogatott csatára kiemelt még egy remeklő osztrák játékost.
"Prass, az osztrák válogatott bal oldali védője szerintem nem sokáig fog már a Sturm Grazban játszani, mert olyan szenzációs mérkőzést produkált.”
Valami különlegesnek lehetnek szemtanúi, akik követik az osztrák válogatott Európa-bajnoki szereplését. A futballfilozófus Ralf Rangnick ugyan a Red Bull-rendszer megalkotójaként már túl van élete fő alkotásain, de talán a kinyilatkoztatás-szerű játékkal bemutatott Eb-szereplés a mestermű részéről.
Jelzésértékű, hogy a Red Bull-iskola két központja (a másik Salzburg) közül az egyik, Lipcse ad majd otthont az osztrákokra váró nyolcaddöntőnek kedden.
Ausztria mint sötét ló? Francokat. Akár éremre is esélyes csapatot, benne szemellenző nélkül vágtató paripákat láthatunk a szomszéd ország focistáiban ezen az Eb-n.
A Red Bull szárnyakat ad.
picture

Rangnick már a nyolcaddöntőre figyelhet

Fotó: AFP


Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés