Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Nem felkészülés volt, de felkészültebbek lettünk” – furcsán értékelt a portugál kapitány a Georgia elleni vereség után

Szabó Bence

Frissítve 27/06/2024 - 11:52 GMT+2

A portugál szövetségi kapitány, Roberto Martinez szerint nem azért kaptak ki a Georgia elleni utolsó csoportmeccsen, mert lenézték az ellenfelüket. Az edző szerint Szlovéniát már csak a két csapat tavaszi felkészülési meccse miatt is el szerették volna kerülni, még ha nyolcaddöntő más is lesz. A portugál játékosok céltalan adogatásról, Khvicha Kvaratskhelia beteljesült álomról beszélt.

Roberto Martinez

Fotó: Getty Images

A spanyol edző szerint a csapat nem használta felkészülésnek a meccset, ő viszont tesztelte a játékosait.
Szerda este lezárul a csoportkör az Európa-bajnokságon, az utolsó napok eredményei pedig oda vezettek, hogy a magyar válogatott a skótokkal szembeni győzelem ellenére három ponttal nem jutott tovább a kieséses szakaszba.
Ebben döntő szerepe volt a Portugália-Georgia találkozónak, ahol a már biztos csoportelső portugálok 12 tétmeccses győzelmi sorozatukat megszakítva 2-0-ra kikaptak ellenfelüktől, akinek ez a siker továbbjutást ért.
Két győzelem és csoportelsőként való továbbjutás után persze Roberto Martinez szövetségi kapitánynak nem nagyon kellett magyarázkodnia a tartalékos csapattal elszenvedett vereség miatt, az edző a meccs után mégis szerette volna leszögezni, hogy nem nézték le az ellenfelet.
„Számukra ez történetük legfontosabb meccse volt, míg mi már csoportelsők voltunk. Nagyszerű játékosaik vannak, Kvara (Khvicha Kvaratskhelia) évek óta a legmagasabb szinten játszik. Azt kaptuk, amire számítottam. Segített nekik a korai gól is, a meglepetés 90 percen át fenntartotta a lendületüket.”
A szövetségi kapitány azt is megindokolta, miért pihentette kezdői nagy részét a mérkőzésen.
„A csoport utolsó meccse nem felkészülés a kieséses szakaszra. Egyeseknek viszont mégis az volt, egy lehetőség. Arra használtam, hogy megnézzek minden játékost és ezzel még jobban felkészítsem a csapatot a nyolcaddöntőre.”
picture

Roberto Martinez nyilatkozik a sajtónak.

Fotó: Getty Images

Mivel a többi eredmény fényében a portugálok a meccsük alakulásával lényegében kiválaszthatták volna, kivel játszanak a legjobb 16 között, a magyar médiában is előjött a vád, hogy a tudatosan szerették volna inkább Szlovéniát kapni a mieink helyett. Martinez szerint ez már csak a két csapat tavaszi felkészülési meccse miatt sem igaz, ahol a szlovének 2-0-ra legyőzték őket.
„Fontos látni, hogy nincsenek könnyű meccsek. Ha nyerünk, az nem azért van, mert könnyű volt egy találkozó. Szlovéniával játszottunk egy felkészülési meccset, de a kieséses szakasz más lesz. A szlovének úgy játszanak, mint egy klubcsapat, brutális védelmi összhanggal, két jó csatárral. Jól fel kell készülnünk, de ez már nem egy barátságos meccs lesz.”
A találkozó után a portugál válogatott játékosait is kérdezték a vereség okairól. A meccsen belső védőként használt középpályás, Danilo Perreira jól leírta a csapat játékát, ugyanakkor meg is védte a látottakat.
Nem tudtunk rést találni. Lassan, céltalanul járattuk a labdát.
„Elkövettünk pár hibát, amikből aztán gólt kaptunk. Ezeket a meccseket mindig nehéz elemezni. Nem szabad bárkit hibáztatni, mert egy csapat vagyunk. Sok helyen változott a kezdő, ami sokszor az összhangra is hatással van, de a vereséggel is ott vagyunk a nyolcaddöntőben. Nem akartunk kikapni, de most hogy így alakult, keményebben kell dolgoznunk a kieséses szakaszban.”
A Danilo által kiemelt kritika elsősorban a fiatal belsővédő Antonio Silvát érte, aki a második georgiai gólt eredményező tizenegyest is összehozta.
Az első találatot alig másfél perc (1:32) után – ez az Eb-k történetének 5. leggyorsabb gólja – lőtte az a Khvicha Kvaratskhelia, aki egyértelműen a georgiaiak legnagyobb sztárja, és a csapat egyik húzóembere a tornán. A meccs után ő is beszélt a továbbjutásról és a spanyolok elleni nyolcaddöntős párharcról.
Az országodért játszani mindig büszkeség. Egy álom vált ezzel valóra, ez életem legboldogabb napja.
„Tiszteljük a spanyolokat és ismerjük is őket. Ők és a portugálok a két legjobb csapat, de ma megmutattuk, hogy lehetséges a győzelem, mindegy kivel játszunk. Az Eb-n nincs könnyű ellenfél. Mindent megteszünk majd, küzdeni fogunk.”
Forrás: O Jogo
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés