Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Két 21, és egy 16 éves játékos vezérletével szedték szét a spanyolok az olaszokat a foci Eb-n

Takács Márton

Frissítve 21/06/2024 - 17:18 GMT+2

Euro 2024 - Pedri, Nico Williams és Lamine Yamal vezérletével a spanyol válogatott lejátszotta a pályáról az olaszokat a labdarúgó Európa-bajnokság csütörtöki rangadóján. Pedig a spanyoloknál nincs az Eb-n a sérült Gavi, a Bayer Leverkusenben pazar szezont záró Álex Grimaldo pedig nem fér be a kezdőbe. Mégis működik a spanyol gépezet.

Élete egyik legjobb meccsét játszotta Nico Williams az olaszok ellen

Fotó: AFP

Pedri, Nico Williams és Lamine Yamal is remekel eddig a foci-Eb-n a spanyol válogatottban.
Végig nem voltunk meccsben
Ezt Luciano Spalletti, az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya mondta, miután csapata 1-0-s vereséget szenvedett az egész meccsen át domináló spanyoloktól csütörtök este az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójának legnagyobb rangadóján.
És bár Spanyolország Riccardo Calafiori öngóljával nyertek csak, ez az eredmény még hízelgő is az olaszokra nézve a végig fölényben játszó rivális miatt. Gianluigi Donnarumma tartotta meccsben Olaszországot, az ő nyolc (!) védése nélkül kiütés is lehetett volna.
"Ne bombázz negatív hullámokkal már kora reggel”, "Állítsd már le a negatív kisugárzásodat!” – jöhetnének az olasz drukkerek a meccs napján elhunyt kiváló kanadai színész, Donald Sutherland (Csodabogár - magyar hangja Helyey László) legendás szövegeivel a Kelly hősei című filmből.
picture

Pedriék eddig remekelnek az Eb-n

Fotó: AFP

Pedig Spalletti teljesen reálisan értékelt. Szintén a Kelly hőseiből mondhatta volna Moriarty-val szólva azt is hogy "úgy meg voltunk támadva!”
Miközben akadtak kérdőjelek és kétségek az Eb-keret kihirdetése miatt.
Nem fért be például az Eb-csapatba a Gironával nagyot menő, a nyáron a Bayer Leverkusenhez szerződő Aleix García. A Betisben jó évadot produkáló Isco sem kapott helyet a szaknévsorban.
A Barcelona egyik ékköve, Gavi 8-asként kezdhetett volna, de sérülés miatt nem lehetett rá számítani. Pedig megnéztük volna a Pedri, Gavi, Rodri középpályás hármast!
A PSG-ben szereplő Fabián Ruiz játszik helyette, és egyelőre működik az új Pedri, Rodri, Ruiz trió. A spanyol középpálya a 21 éves Pedri vezérletével lejátszotta a pályáról az olasz csapat közepét.
picture

Fabian Ruiz szerepeltetése is bevált eddig

Fotó: AFP

A Leverkusennel belföldön duplázó, az idényt egy vereséggel lehozó Álex Grimaldo az Athleticnél bekerült a szezon álomcsapatába, a Bundesliga legjobb tizenegyébe, és a hipster válogatottba is, ahogy az Esélylesők Top 10 mindhárom szereplőjénél (Szarka András, Bíró Dávid, Szabó Peet) is bekerült a szezon álomcsapatába, a spanyolok Eb-kezdőcsapatába mégsem fér be – sőt, még egy percet sem játszott a tornán.
A helyén Marc Cucurella játszik a spanyol válogatott védelmének bal oldalán, pedig lehet, hogy őt az édesanyján és Luis de la Fuente szövetségi kapitány mellett csak a Chelsea-drukker Pető Péter (bocs, Peti!) tenné be a kezdőbe.
Miközben tök jól működik vele eddig a tornán a spanyol válogatott. A rendszer győzött a minőséggel szemben, mert Grimaldo ugyan jobb játékos nála, de utóbbi a támadásorientált felfogása miatt, és a balszélen parádézó Nico Williams mögött, vele együtt valószínűleg már sok lenne.
Cucurella a spanyol-olasz találkozó egyik legjobbja volt, 100%-kal passzolt, megnyert 10 párharcolt, volt öt szerelése, három helyzetet teremtett elöl.
picture

Marc Cucurella kiszorította a csapatból Álex Grimaldót

Fotó: AFP

És akkor itt az idő, hogy beszéljünk (írjunk) a két szélsőről. A 16 (!) éves, barcás Lamine Yamal két házi feladat elkészítése között átfűz bárkit a jobb szélen. A 21 esztendős Nico Williamst beválogattuk a torna előtt abba az ötösbe, amelyben rajta kívül még négy, vele egyidős játékost ajánlottunk.
Nos, az Athletic Bilbao balszélsője konkrétan eddig a spanyolok legjobbja az Eb-n.
"Ott van a bal oldalon Nico Williams, és ott van a jobb oldalon Lamine Yamal, aki elképesztően jól cselez és elképesztően kreatív. Ez olyan plusz a spanyol válogatottnak, amely az esélyeit elképesztő módon növeli... Az lesz a kulcs, hogy azt a plusz dinamikát, ami bejött a spanyoloknál a két szélen, az hogy lehet összevegyíteni a kontrollal.”
Ezt Szabó Peet említette az Euro 2024 power ranking | Esélylesők TOP10 c. adásban. Nos, eddig elég jól működik a két srác. Az ifjabbik Williams tesónál (6) eddig csak egy focista tudott ezen az Eb-n több sikeres cselt bemutatni, maga Yamal (7).
Az élete meccsét játszó Nico Willams lett egyébként a mérkőzés embere. 29-ből 27 passza volt sikeres (93%), négy kulcspasszt osztott ki, az olaszok tizenhatosán belül nyolc alkalommal ért labdához, négy cselt mutatott be.
A spanyolok nagy dinamikával, és sok kapura lövéssel jelentkeztek csütörtökön. A bal oldalra tolták a játék nagy részét, ahol Williams lubickolt Giovanni Di Lorenzóval szemben, kialakított helyzeteket, csodás átlövése is akadt, amely a lécen landolt.
Cucurellával párban szétszedték az olaszok jobb oldalát, Spalletti cseréi sem segítettek ezen (Davide Frattesi helyett Andrea Cambiaso állt be a szünetben).
"Aki Di Lorenzót ma látta, azt hiheti, az olasz futballhagyományok arról szólnak, hogy igazából csak támadni tudnak, de most valamiért védekeztek, és ezért egy ilyen nagyon jó támadó futballista hátraszorult, és ezért kapott félpercenként kötényt, futott mellé a labdának. Nem láttam olasz védőt a válogatottban ennyire rosszul és megalázó helyzetben futballozni, mint Di Lorenzót ezen a mérkőzésen.” – jelezte Egri Viktor a Sípszó utánban.
Mondjuk Federico Chiesától alig kapott segítséget a Napoli védője.
A spanyolok kettőből kettőt nyertek eddig, kapott gól nélkül, másodszorra kiváló játékkal. Az Európa-bajnokság négy legerősebb csapata közül a házigazda németek mellett eddig ők a legmeggyőzőbbek.
Sőt, a Lamine Yamal, Nico Williams kettős személyében kiemelkedő kreatív szélességgel rendelkező Spanyolországé a két legjobb teljesítményt nyújtó szélső.
picture

"Mondd te, hogy rablótámadás! A te hangod mélyebb" - Lamine Yamal és Nico Williams

Fotó: AFP


Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés