Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Németország ellen már a megszokott arcát láttuk a magyar válogatottnak, de a bravúrhoz ez is kevés volt

Németh Dániel

Frissítve 20/06/2024 - 15:41 GMT+2

A magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra kikapott a házigazda Németországtól az Európa-bajnokságon. Marco Rossi csapata játékban sokat lépett előre a Svájc elleni mérkőzéshez képest, ám hiába voltak lehetőségei, a meccset meghatározó pillanatokban hatékonyabbak voltak a németek. Bár elméletben még továbbjuthat Magyarország, már legfeljebb egy nagyarányú, Skócia elleni sikerben bízhatunk.

A magyar válogatott játékosai a Németország elleni mérkőzést követően - Lluis Gene

Fotó: AFP

A magyar labdarúgó-válogatott talpra állt a Svájc elleni mérkőzést követően, de a végső győzelemre is esélyes Németország ellen ez is csak egy szűk vereségre volt elegendő.

A magyar foci meglehetősen sajátos helyzetben van. Nyilvánvaló, hogy a csapatsportok közül mind a mai napig a labdarúgás mozgatja meg leginkább a magyarokat, a válogatott sikere pedig – ez egyébként a legtöbb országgal közös pont – a nemzeti büszkeség egyik forrása. Az érzelmek azonban nagyon gyorsan negatívra fordulnak, amint jön egy-két rosszabb eredmény, vagy legalább egy olyan, ami okot adhat némi jóízű anyázásra.
A hősöket nagyon vékony vonal választja el a szégyentelen senkiktől, akik a kapára nem méltóak, nemhogy a címeres mezre (bár akkor legalább rendesen dolgoznának, ezek meg még futni se akarnak, ugye), a futballban pedig ezek a határok minden más sportágnál könnyebben átjárhatóak. Amikor Marco Rossi azt mondja, hogy leginkább a szerencse hiányzott a pontszerzéshez, nem kifogásokat keres, inkább a foci egyik örök törvényszerűségére mutat rá.
A gyengébbek – nyilván bizonyos határokon belül – a fociban nagyobb eséllyel okozhatnak meglepetést, mint más csapatsportágakban, ám ehhez egy szinte tökéletesen kivitelezett meccsterv mellett is szükség van a szerencsére. A legtöbb tehát, amit egy underdog megtehet, hogy megpróbálja szinte tökéletesen végrehajtani a meccstervet, és bízik abban, hogy az majd elegendő lesz a célok eléréséhez. A lehető legegyszerűbben megfogalmazva: hogy majd jól pattan a labda.

Az eredmény csak részigazság

A tökéletes meccsterv és a szerencse mellett van még egy tényező, ami megkerülhetetlen: az esélyesebb csapat teljesítménye. Ahhoz, hogy egy spanyol harmadosztályú klub meglepetést okozzon a Real Madrid vagy a Barcelona ellen, nem elég nekik mindent kiadni magukból, szükségük van a nagyobb csapat gyengélkedésére is. A legnagyobbak sokszor önmagukhoz képest gyenge játékkal is képesek bedarálni az ellenfeleiket, ha viszont jól játszanak, nincsenek kérdések.
picture

Szoboszlai Dominik és Dan Ndoye

Fotó: MTI

Abban, hogy a magyar válogatott rendre képes volt meglepetésre nevesebb riválisok ellen, az esélyesebb csapat rossz napja is szerepet játszott. A 4-0-s eredményre pillantva azt gondolhatnánk, hogy Magyarország agyonverte Angliát a Wembley-ben, ehhez képest az angolok már a meccs elején kihagytak egy komoly helyzetet, később (még 1-0-s magyar vezetésnél) a kapufát is eltalálták, a gólok többségét pedig az egyre jobban kinyíló védelem miatt szerezte a válogatott.
A várható gólok alapján 1-1-es döntetlen lett volna a reális eredmény, azonban a magyar csapat minden lehetőségét gólra váltotta, az angolnak pedig semmi sem sikerült.
Három évvel ezelőtt az Európa-bajnokság csoportkörében közel volt a csodához a magyar csapat, a 84. percig továbbjutásra állt Németországgal szemben. Azon a mérkőzésen 0.85-ös xG-re szerzett két gólt Magyarország, míg a németek 2.03-as várható gólból szerezték a két találatot. Ehhez képest a haladó statisztikák alapján a mostani mérkőzés szorosabb volt, a magyarok több, a németek kevesebb lehetőséget dolgoztak ki, a vége mégis teljesen más lett.
„Azt is elismertem, amikor egy kicsit szerencsések voltunk, de mivel most senki nem mondja, hadd mondjam én ki, hogy most egy kicsit balszerencsések voltunk” – nyilatkozta az M4-nek Marco Rossi. „Ha valaki azt gondolja, hogy Magyarországnak feltétlenül le kell győznie Németországot, hogy kötelező a Németország elleni siker, vagy muszáj lenne legalább ikszelni egy ilyen minőséget képviselő csapattal szemben, az - hogy is fogalmazzak finoman - nem látja reálisan a helyzetet.”

Ez már a Rossi-csapatot idézte

A Svájc elleni 3-1-es vereségben nem a végeredmény sokkoló – az a sorsolás után is nyilvánvaló volt, hogy kellemetlen ellenfelet kapott a csapat – hanem a mutatott játék. A Rossi-érában felvonultatott erények közül nagyon keveset tudott felmutatni a válogatott, a csapat szerkezete túlságosan hosszú volt, a csapatrészek közötti területeket pedig a svájciak kíméletlenül kihasználták. Németország ellen viszont már ismerősebb arcát mutatta a csapat.
Rossi nem variált sokat, inkább csak egy-két ponton finomította a kezdőt. Lang Ádám helyére bekerült Fiola Attila, aki az első meccset még szárnyvédőként kezdte, így a jobbszélen ezúttal Bolla Bendegúz kezdett. A svájciak elleni találkozót követően ez gyakorlatilag papírforma volt, hiszen már a szünetben átváltott erre a megoldásra Rossi, és a másik cserére is számítani lehetett, Szalai Attila helyén Dárdai Márton kezdett.
A magyar csapat Németország ellen lényegesen kompaktabb volt, elöl három embert hagytunk, akik a Kroos-Rüdiger-Tah hármast vették fel, Nagy Ádám és Schäfer András zárták a középső területet, és igyekeztek kontroll alatt tartani a középső tízest, a két szélső tízesre pedig Fiolának és Dárdainak kellett agresszíven fellépnie. Ezzel többnyire sikerült a szélekre kényszeríteni a németek játékát, de arra is volt példa, amikor ők használták ki a magyar védők pozícióját.
picture

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatott a házigazda németektől elszenvedett 2-0-s vereséggel féllábbal már kiesett.

Fotó: AFP

Az első gólt épp egy hasonló helyzet előzte meg: Dárdai és Schäfer egyaránt próbálta szűkíteni a területet Florian Wirtz előtt, a Bayer Leverkusen középpályása azonban egy zseniális keresztpasszal játékba hozta a másik tízest, Jamal Musialát, aki egy Clarence Seedorf-szerű bokapasszal tökéletes ütemben tette a labdát a berobbanó Ilkay Gündogan elé. Ami innen történt, az már megosztja a szurkolókat, magyar szemmel nézve szabálytalanság, a másik oldalról kemény játék.
A keresztező Willi Orbán ugyanis levédekezte Gündogan futását, viszont a két játékos közti kontakt miatt a földre került, a németek visszaszerezték a labdát, Musiala pedig a kapuba vágta azt. Ha a mérkőzést vezető Danny Makkelie a sípjába fúj, talán a németek sem reklamáltak volna utólag, a VAR viszont úgy ítélte meg, hogy nem volt egyértelmű hiba, amiért ki kellett volna inteni a játékvezetőt.
Ami sajnos nem volt váratlan, az ehhez hasonló, szubjektív ítéleteknél ritkán szoktak változtatni.
Az mindenesetre sajnálatos, hogy épp egy ilyen, utólag vitára okot adó találattal szereztek vezetést a németek, a magyar válogatott ugyanis egyenrangú partnere volt a házigazdának. Az első komolyabb lehetőség Sallai nevéhez fűződött, aki egy röviden hátrafejelt labdára csapott le, és került helyzetbe, Manuel Neuer azonban nagyszerűen együtt élt a játékkal. A német kapuslegenda nagyot védett Szoboszlai Dominik szabadrúgását követően is, amikor egy felső sarokba tartó lövést állított meg.
A legnagyobb magyar lehetőségek a szélekről alakultak ki, ahol egy-egy elfutással – különösen a bal oldalon – támadható volt a magasra tolt szélsőhátvédek mögötti terület. Innen alakult ki Szoboszlai helyzete az első félidőben (Tah blokkolta a lövést), majd később Sallai ívelt be egy labdát Varga Barnabás fejére, ami a legnagyobb magyar lehetőség volt a második játékrészben. A fő veszélyt azonban szokás szerint a magyar pontrúgások jelentették.
Szoboszlai szabadrúgásáról már volt szó, de a szögletek után – gyakran inkább a begyűjtött második labdákkal – valamint a beívelésekkel is alakult ki magyar lehetőség. Az első félidő legvégén még a gól is összejött, Szoboszlai középre ívelte a labdát, amit Orbán nagyszerűen csúsztatott meg, a Neuer védése utáni kipattanót pedig Sallai pofozta a kapuba. A találatot azonban les miatt – teljesen jogosan – érvénytelenítette a bíró.
picture

İlkay Gündoğan

Fotó: Getty Images

A magyar részről a meccs legjobbja Gulácsi Péter volt, aki 5 védéssel, köztük komoly bravúrokkal zárta a meccset. Ő a találkozó után azt mondta, 60-70 perc után érződött, hogy a németek egyre nagyobb fölényben vannak, és kezdik felőrölni a magyarokat. A második gól is ebben a szakaszban érkezett, a magyar védelem elcsúszott, nem helyeztünk nyomást a bal oldali félterületből érkező Musialára, és miután Bolla befelé mozgott, Mittelstädt zavartalanul passzolhatta középre a labdát.
Gündogan pedig – aki az első találatban többszörösen főszereplő volt – tizenegy méterről a kapuba lőtt.
A középpályás szabad mozgása az egész meccsen nehézséget okozott a magyar védőknek, többször előfordult, hogy sikerült kimozgatnia Orbánt, területet nyitva egy bemozgó játékosnak, vagy Kai Havertznek. A Barcelona középpályása hatszor ért labdába a magyar tizenhatoson belül, aminél csak a centerként játszó Havertz zárt többel (10). Gündogan tehát kulcsszerepet játszott a német győzelemben, és nem csak a gólja és a gólpassza miatt volt a mezőny legjobbja.

Mihez képest csalódás?

Hosszú idő után a mostani volt az első Európa-bajnokság, amelynek úgy futott neki a magyar válogatott, hogy volt valamekkora elvárás a csapattal szemben. 2016-ben egy több mint 40 éve tartó sorozatot sikerült megszakítani azzal, hogy egyáltalán kijutott a csapat nemzetközi porondra, három évvel ezelőtt pedig a halálcsoportban némi túlzással minden eredménynek örültünk volna, ami nem kiütéssel zárul. Ehhez képest sokkal szebben alakult a torna.
A 14 meccses győzelmi sorozat és a Nemzetek Ligájában nyújtott teljesítmény alapján – ha elvárás szintjén nem is lehetett megfogalmazni – reális elképzelés volt, hogy a két erős ellenfél valamelyikével szemben sikerül pontot szerezni, és a skótok elleni ki-ki meccs dönt arról, lesz-e továbbjutás. Az első két meccs azonban nem úgy sikerült, ahogyan azt szerettük volna, különösen az első, ahol önmagához képest még gyengén is játszott a magyar csapat.
Elméletben egyetlen győzelem is elegendő lehet a továbbjutáshoz, mivel a négy legjobb harmadik továbbjut a hat csoportból. Ehhez azonban nem elég egy sima győzelem Skócia ellen, legalább kettő, de inkább háromgólos különbség kellene, hogy érdemes legyen számolgatni. 2016-ban két csapat ment tovább három ponttal, de mindkettőnek nullás volt a gólkülönbsége, 2021-ben pedig Ukrajna volt az utolsó továbbjutó -1-es differenciával. Jelenleg Magyarország -4-gyel áll.
Számolgatni azonban ráérünk az utolsó fordulóban is, már csak azért is, mert a gólok számából kiindulva elképzelhető, hogy az előző Eb-k trendjei itt nem érvényesek. A lényeg inkább az, hogy az utolsó fordulóra ismét a németek elleni arcát mutassa a válogatott, és 2016 után újra meccset nyerjen az Európa-bajnokságon. Abban ugyanis Rossinak kétségtelenül igaza van, hogy ez a csapat többet érdemel egy pont nélküli Eb-nél.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés