Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Különleges hobbit talált a járvány alatt a hollandok sztárja, és a jó ügyre használja

Szabó Bence

Frissítve 21/06/2024 - 10:38 GMT+2

Nathan Aké a koronavírus-járvány alatt úgy döntött, megvalósítja régi tervét és megtanul zongorázni. Az elképzelésből hamar szenvedély lett, a holland játékos szerint pedig a pályán is van pozitív hatása a hobbijának. Emellett Aké arra is fordít időt, hogy szenvedélyét jó ügyekre fordítsa, Manchesterben például hátrányos helyzetű gyerekeken segít hangszerekkel.

Nathan Ake

Fotó: Getty Images

Bármennyire is úgy tűnik, egy focistának nem könnyű tartalmas hobbit találnia a munkája mellett.
Ugyan az edzések csak egy nap kisebb részét teszik ki, a néhány naponta játszott meccsek és az ezzel járó utazás eleve korlátozzák a játékosokat. Nem segít az sem, hogy a nagy sztárok sokszor egy idegen külföldi városban, érdemi szociális kapcsolatok nélkül töltik az éveket.
Így aztán a focisták egy jó része szabadidejében csak pörgeti a világhoz legalább valamilyen kapcsolatot nyújtó közösségi médiát, esetleg rákap a könnyű szórakozást nyújtó videojátékokra.
Vannak azonban kivételek: a Manchester City és a holland válogatott sztárjáról, Nathan Akéról az Európa-bajnokság alatt a francia L’Equipe derítette ki, hogy különleges hobbit talált magának, amit ráadásul a jó ügy érdekében is hasznosít.
Az egész történet a koronavírus-járvány alatt kezdődött. A karanténban sokan elhatározták, hogy tanulnak valami újat és hasznosat, Aké viszont nem csak tervezett, hanem bele is vágott. Méghozzá a zongorázásba.
„Mindig is szerettem volna, de sosem volt igazán időm rá. Ez olyan hangszer, amit magadban is jól tudsz játszani. Elkezdtem gyakorolni, de nem gondoltam, hogy magam meg tudom tanulni. Aztán szinte megszállott lettem. Minden nap játszottam.”
picture

Nathan Ake

Fotó: Getty Images

A szenvedély pedig nem múlt a járvány enyhülésével sem. Legyen szó digitális zongorákról bárhol, vagy épp csak egy telefonra letöltött alkalmazásról, de a holland védő rendre megtalálja az időt a játékra. Szerinte a foci és a zongorázás olyan sokban nem is különbözik egymástól, ez pedig a játékán is segített.
„Ha minden nap zongorázol, egyszer csak összeáll. Képes leszel zenélni, ami elégedetté tesz. A foci is hasonló. Ha edzel, keményen dolgozol, képes leszel jó szintre elérni. Ráadásul ha zenélsz, csak te létezel és a zongora, semmi más. Nehéz helyzetekben, ha nem akarsz nyomasztó gondolatokat, a játék segít a mentális egészségeden és a motivációdon is.”
Egy szempontból viszont Aké két elfoglaltsága nem hasonló a játékos számára. Míg a munkáját tele stadionokban végzi, játszani nem szeret közönség előtt, és nem is reklámozza ezt a hobbiját. Ez viszont nem jelenti, hogy a jó célok érdekében ne hasznosítaná.
Manchesterben fut egy program, amit a hangszergyártó Casio hívott életre, és a célja az, hogy a legszegényebb iskolába is jutassanak digitális billentyűket. Aké személyesen ment el egy ilyen iskolába, ott pedig a diákoknak játszott is egy számot.
„Manchester leghátrányosabb helyzetben lévő gyerekeinek lehetősége lesz profitálni a zenei oktatásból, amire korábban nem volt esély. Mind megérdemlik, hogy megkapják ezt a sanszot.”
- mondta erről a védő.
Aké számára pedig a zongorázásából átvett mentális nyugalom és koncentráltság jelenthet majd nagy előnyt a franciák elleni csoportmeccsen, ahol torna egyik legerősebb csapatával és legveszélyesebb támadósorával kell szembenéznie. Még akkor is, ha Kylian Mbappé a törött orra miatt nem biztos, hogy ott lesz a pályán…
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés