Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Kell egy maszk. Valaki? Ötlet?” – Mbappé megúszta a legrosszabbat, de nincs kinn a vízből

Kálmán Laci

Frissítve 18/06/2024 - 12:01 GMT+2

Kylian Mbappé orra vérezni kezdett egy ütközést követően a Franciaország-Ausztria meccs utolsó perceiben, és később kiderült, hogy el is tört. A klasszis támadó fejelni készült, ám helyette elég szerencsétlen módon ütközött Kevin Danso vállával. A találkozót 1-0 arányban a franciák nyerték, az öröm azonban keserédes, ugyanis nem tudni, milyen mértékben számíthatnak Mbappéra a következő meccseken.

Kylian Mbappé

Fotó: Getty Images

Műtétre nincs szükség, azonban a Hollandia elleni játéka erősen kérdéses.
A francia válogatott, ha nem is könnyen, de megnyerte első csoportmeccsét az osztrákok ellen, ugyanakkor lehet, hogy egy időre elvesztette a csapatkapitányát, Kylian Mbappét.
A világklasszis csatár vérző orral jött le a pályáról a mérkőzés 90. percében, miután durván ütközött az ellenfél védőjével, Kevin Dansóval.
Még nem is lehetett tudni, pontosan mi a diagnózis, bár Mbappé orra a képeken kétségtelenül ferdének tűnt, a Francia Labdarúgó Szövetség (FFF) elnöke, Philippe Diallo azonnal közölte egy, a helyszínen lévő újságírónak, hogy műtétről szó sem lehet.
„Rendben lesz, nem kell operáció” – fogalmazott az elnök.
A szövetségi kapitány Didier Deschamps már jóval óvatosabban nyilatkozott, pedig őt is még a meccs hevében, nem sokkal a lefújás után kérdezték.
„Jelenleg Kylian orra nem néz ki túl jól” – mondta Deschamps. „Meglátjuk, mi lesz, nyilvánvalóan ez egy fekete folt a számunkra a mai estén. Bár csak egy orról van szó, ez akkor is egy bosszantó dolog a számunkra.”
Nem sokkal később a szövetség tartott egy sajtótájékoztatót, ahol már közölték is a friss diagnózist Mbappé orrát illetően.
„Kylian Mbappé orra eltört a francia-osztrák meccs második félidejében. A csapatkapitányt először a helyszínen lévő orvosi csapat vette kezelésbe Franck Le Gall doktor vezetésével, aki megállapította az orrtörést. Ezt követően a düsseldorfi kórházban készült röntgenfelvételek megerősítették a törés tényét.”
picture

Mit blutender Nase verließ Kylian Mbappe den Platz

Fotó: SID

Azt, hogy a válogatott rendelkezésére állhat-e a következő mérkőzésen, még nem lehet biztosan tudni, azt azonban elmondták, hogy „néhány napnyi alapos kezelés után meg lehet fontolni, hogy maszkot viselve térjen vissza a pályára.”
Nem ez lenne az első alkalom, hogy valaki maszkban játszik, hisz például Victor Osihmen, a Napoli játékosa három évig viselte a törött állkapcsa miatt. De az NBA-ben például LeBron James is viselt hasonlót, amikor orrsérülése volt. De említhetnénk az angolok csapatkapitányát, Harry Kane-t, vagy a Chelsea támadóját, Diego Costát.
Rossz hír a franciák számára, hogy a Hollandia elleni pénteki találkozót Mbappénak valószínűleg ki kell hagynia, az viszont pozitívum, hogy azt követően már jó eséllyel játszhat.
„Kell egy maszk. Valaki? Ötlet?” – tette fel a kérdést a Twitteren Mbappé viccesen egy maszk-emoji és egy izzadó smiley kíséretében, bizonyítva, hogy a humorérzékét nem veszítette el. Válaszban jöttek is a kreatívnál kreatívabb ötletek, többek között a Tini Nindzsa Teknőcökből ismert Donatellóra vonatkozóan, aki a sorozatban maga is maszkot viselt.
Mindenképpen egy olyan védőmaszkra van szükség, amely megakadályozza, hogy a sérült csont elmozduljon, ezáltal biztosítsa, hogy az eredeti helyzet komplikációk nélkül helyreálljon.
Ahogy említettük, a francia szövetség elnöke azonnal rávágta, hogy operációról szó sem lehet, az orvosok azonban elmondták, hogy a műtét nem választás kérdése volt. Meg kellett győződniük arról, hogy Mbappé megfelelően tud lélegezni, és meg kellett vizsgálniuk, milyen mértékű a fájdalom és a duzzanat a támadó arcán. Nem csak maga a törés volt a szempont, hanem az is, hogy milyen mértékű gyulladás alakulhat ki az ütés nyomán.
Az Eb előtt voltak kérdőjelek Mbappé felkészültségét illetően, voltak ugyanis edzések, amelyeken nem tudott részt venni.
„A legfontosabb nem annyira a fizikális, mint inkább a mentális rész” – mondta Mbappé a torna előtt. „Hogy mennyire állok készen, hogy rámenjünk a győzelemre. Inkább a fejem legyen meg, mint a lábam. Persze, ha mindkettő megvan az a legjobb. Fejben minden oké, aztán majd kiderül, hogy a lábak is mennek-e úgy, ahogy kell.”
picture

Kylian Mbapp

Fotó: Getty Images

Jól indult az osztrákok elleni meccs, sikerült többször is jó pozícióba kerülnie, ugyanakkor a rozsdásság jelei is látszódtak, amikor a befejezésről volt szó.
Nem véletlenül grimaszolt, és kiabálta, hogy „szar”, amikor jött le a pályáról az első félidő végén.
A legnagyobb helyzete ráadásul a szünet után volt, amikor Mbappé egy az egyben vezette rá a labdát az osztrákok kapusára, Patrick Pentzre. Azonban a klasszis támadó, rá egyáltalán nem jellemző módon kihagyta a ziccert a francia szurkolók legnagyobb döbbenetére.
Aztán a végén, mintha a sérült orr önmagában nem lett volna elég nagy baj már önmagában is, Mbappé a játékvezető engedélye nélkül tért vissza a pályára a kezelés után, amiért sárgát kapott. Ez azt jelenti, hogy ha esetleg kapna még egyet a negyeddöntők végéig, a következő meccset ki kellene hagynia.
Most még nem tudni, a francia válogatottnak kell-e, és ha igen, hány mérkőzésen kell nélkülöznie Mbappét. Bár hosszú a francia kispad, az ő hiányát biztos, hogy megérezné a csapat.
„Vele erősebbek vagyunk, mint nélküle” – mondta Deschamps. „De, ha nélküle kell harcolnunk, akkor azt fogjuk tenni. Azonban Kylian az Kylian, vele minden csapat jobb, mint nélküle.”
picture

Kylian Mbappé a pályán és azon kívül is remekel idén

Fotó: AFP

via eurosport.fr, The Athletic
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés