Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A skótok elleni győzelem nagy eséllyel továbbjutást érhet – mutatjuk, miért

Eurosport Magyarország

Publikálva 23/06/2024 - 18:22 GMT+2

A magyar labdarúgó-válogatott csak akkor tarthatja életben a nyolcaddöntőről szőtt álmait, ha legyőzi Skóciát az utolsó csoportmeccsen. A három pont a rossz gólkülönbség ellenére önmagában is továbbjutást érhet, ugyanis több csoportban is előfordulhat, hogy csak két pontot szerez a harmadik helyezett.

Sallai Roland a Németország elleni mérkőzésen - fotó: Tom Weller

Fotó: AFP

„Ha megszerezzük a három pontot, akkor még lesz esélyünk a továbbjutásra, de meccs közben nem szabad az eredményen gondolkodni, egyszerűen csak nyerni kell, utána lehet számolgatni.”
Botka Endre a Skócia elleni mérkőzést megelőzően elmondta, ők a maguk részéről még nem kezdtek nagyobb esélylatolgatásba, és most csak arra koncentrálnak, hogy legalább a továbbjutás alapfeltétele, a győzelem meglegyen.
A skótok hozzánk hasonlóan győzelmi kényszerben játszanak, a győzelemmel garantáltan bejutnának a 16 közé, a vereséggel viszont gyakorlatilag búcsúznának a gólkülönbségük miatt.
Ha a válogatott tagjai nem is számolgatnak – vagy nem beszélnek róla nyilvánosan – mi azért összefoglaltuk, milyen eredmények esetén lehet ott a nyolcaddöntőben Magyarország. Spoiler alert: a helyzet nem is annyira reménytelen, mint amilyennek két vereség után gondolná az ember.

A csoport

  • Magyarország-Skócia
  • Németország-Svájc
Mindennek az az alapja, hogy a magyar válogatott nyer Skócia ellen. Ha megvan a győzelem, akkor Magyarország harmadik helyen zár a csoportjában, és a többi csoportharmadik közül csak kettőt kell megelőznie, ami a fordulót megelőzően nem tűnik elképzelhetetlennek. Még arra is nagy esély van, hogy a három pont további számolgatás nélkül is továbbjutást ér, mivel több helyen is lehet kétpontos csoportharmadik.

B csoport

  • Spanyolország-Albánia
  • Olaszország-Horvátország
Ha Spanyolország és Olaszország pontot szerez, az nekünk már csak jó lehet, hiszen Albánia és Horvátország jelenleg egy-egy egységgel áll a harmadik és a negyedik helyen.
picture

Alvaro Morata ünnepli a spanyolok gólját

Fotó: Getty Images

Elméletben az sem venne el minden esélyt, ha Horvátország legyőzné az olaszokat, ám ebben az esetben számítanának a gólok, jelenleg 0-s gólkülönbséggel rendelkezik Luciano Spalletti csapata. (Magyarország -4-en áll.)
A legrosszabb forgatókönyv a szempontunkból az lenne, ha Horvátország és Albánia is nyerne, hiszen így az itteni csoportharmadik biztosan négy ponttal zárna.

C csoport

  • Anglia-Szlovénia
  • Dánia-Szerbia
Itt magyar szempontból egy lényeges eredmény van: Angliának le kell győznie Szlovéniát.
Ebben az esetben a másik mérkőzésen minden eredmény tökéletes, dán győzelem vagy döntetlen esetén Szlovénia szerzi meg a harmadik helyet két ponttal, ha pedig a szerbek győznek, akkor Dánia csípné meg ezt a pozíciót, szintén két ponttal.
Ha viszont ebben a csoportban akár Dánia, akár Szlovénia három ponttal zár a harmadik helyen, a magyar válogatottnak úgy kellene legyőznie a skót válogatottat, hogy ledolgozza a -4-es hátrányát a gólkülönbségek terén.

D csoport

  • Franciaország-Lengyelország
  • Hollandia-Ausztria
Ebben a négyesben kicsi az esélye annak, hogy megelőzheti a magyar válogatott a csoport harmadik helyezettjét. Jelenleg Ausztria +1-es gólkülönbséggel foglalja el ezt a pozíciót a négypontos francia és holland csapat mögött, vagyis csak arra kell figyelnie, hogy ne kapjon ki nagyon a holland válogatottól az utolsó meccsen. Amennyiben pontot szerez, nincsenek kérdések, Ralf Rangnick csapata bejut a nyolcaddöntőbe.
picture

Lengyelország-Ausztria csoportmérkőzés az Eb-n

Fotó: Getty Images

Ebben a négyesben Lengyelország már biztos kieső.

E csoport

  • Szlovákia-Románia
  • Belgium-Ukrajna
Két forduló után itt még minden nyitott, hiszen mindegyik csapat három ponttal rendelkezik.
Az utolsó körben Szlovákia-Románia és Ukrajna-Belgium mérkőzéseket rendeznek, és a gólkülönbségek alapján a románok és a belgák győzelmével járna jobban a magyar csapat.
Ebben az esetben ráadásul az ukránok zárnának a harmadik helyen, akik jelenleg -2-es gólkülönbséggel állnak.
Amennyiben legalább az egyik meccs döntetlennel zárul, a magyar válogatott már nem előzheti meg az itteni harmadikat.

F csoport

  • Portugália-Georgia
  • Csehország-Törökország
Portugália már biztos továbbjutóként és csoportelsőként várhatja az utolsó mérkőzést, így Roberto Martinez akár tartalékos összeállításban is pályára küldheti a csapatát Georgia ellen. Khvicha Kvaratskheliáékra csak akkor kell figyelni, ha legyőzik a portugálokat - ebben az esetben akár két négypontos csapat is lehet ebben a négyesben.
picture

Mert Muldur

Fotó: Getty Images

Ha viszont a papírforma portugál-sikerrel (de legalább pontszerzéssel) számolunk, akkor a Törökország-Csehország mérkőzés lehet érdekes. A török pontszerzés mindenképpen jó - így csak kétpontos csoportharmadik lehetne, de figyelembe véve, hogy Vincenzo Montella csapatának -1-es a gólkülönbsége, a cseh győzelem sem rossz forgatókönyv - itt persze már ismét számítana a skótok elleni gólkülönbség.

Összegezve: hogy juthat tovább a magyar válogatott?

Rögzítsük újra: az egésznek akkor van értelme, ha ma este legyőzi Skóciát a válogatott.
Amennyiben ez összejön, magyar szempontból az lenne a legjobb, ha kialakulna legalább kettő olyan csoport, ahol a harmadik helyezettnek csak két pontja van. Reálisan három négyesben fordulhat elő ilyen (B, C és F), méghozzá az alábbi módon:
  • Spanyolország és Olaszország pontot szerez;
  • Anglia győz Szlovénia ellen;
  • Portugália és Törökország pontot szerez.
Az már kicsit bonyolultabb számolást igényelne, hogy azokat a forgatókönyveket is figyelembe vegyük, amelyekben a hárompontos csoportharmadikokat kell megelőzni. Ezt talán úgy lehet a legegyszerűbben összefoglalni, hogy minden egyes találattal növeli a továbbjutás esélyét a magyar csapat.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés