Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A legfontosabb meccset a németek nyerték, lenne mit törlesztenie a magyar válogatottnak

Németh Dániel

Frissítve 19/06/2024 - 14:01 GMT+2

Bár a magyar labdarúgó-válogatott 54 alkalommal csapott össze különböző néven futó német válogatottakkal, a mostani Európa-bajnokság csupán a harmadik alkalom, hogy kontinenstornán vagy világbajnokságon csap össze a két csapat. A legutóbbi találkozó egy magyar szemmel nézve bravúros döntetlent hozott, a világbajnoki döntőt viszont a németek nyerték 1954-ben.

Néhány Varga-gól jót tenne a meccsnek - fotó: Hesham Elsherif

Fotó: AFP

Magyarországra a házigazda Németország vár az Európa-bajnokság csoportkörében.

A mostani lesz az 55. találkozó a két válogatott között – írja az MTI. Az örökmérleg, ha nem is sokkal, de a magyar válogatottnak kedvez, 21 győzelem mellett 16 döntetlen született, míg 17 alkalommal a németek hagyták el győztesen a pályát.
Ez az 54 mérkőzés azért szorul némi magyarázatra, tekintve, hogy 45 éven át NSZK és NDK néven két német válogatott is volt.
  • A hagyományosan gyengébb NDK ellen jobb a csapat mérlege, 17 mérkőzésen 9 győzelemmel, 4 döntetlennel és 4 vereséggel zártak a magyarok.
  • Az NSZK-val szemben már rosszabbul állunk, 11 találkozóból 3-at nyert a magyar válogatott 3 döntetlen és 5 vereség mellett.
  • Azóta, hogy Németország néven szerepelnek, 26 meccsből 9-et nyert a magyar válogatott 9 döntetlen és 8 vereség mellett.
A hivatalos statisztikákban az NSZK eredményeit Németországgal együtt szokták megadni, ha ezt az adatot nézzük, akkor így fest a mérleg: 37 meccs, 12 győzelem, 12 döntetlen, 13 vereség.

Világversenyeken ritkán találkozott a két csapat

Talán meglepő, de a két ország meglehetősen ritkán került szembe világbajnokságokon és Európa-bajnokságokon.
Az első nagyobb válogatott tornához 1912-ig kell visszamenni, amikor az olimpiai vigaszágon találkozott a két válogatott. Magyarország a második fordulóban kapcsolódott be az olimpiai focitornán, és a britektől elszenvedett 7-0-s vereséget követően került a vigaszágra, míg a németek az osztrákoktól kaptak ki 5-1-re az első körben.
A vigaszágon a magyarok egyből az elődöntőbe kerültek, míg a németek az első körben csatlakoztak be, és egy 16-0-s sikerrel jutottak a négy közé. (Gottfried Erik Fuchs ezen a meccsen világrekordot jelentő 10 gólt szerzett.) A német lendület azonban nem tartott ki, az elődöntőt Magyarország nyerte Schlosser Imre mesterhármasával, majd a magyar csapat Ausztriát is legyőzte a döntőben.
A következő tétmeccset 1954-ben játszották, a világbajnokság csoportkörében. Ez volt az a találkozó, amit az Aranycsapat 8-3-ra nyert meg a tartalékos németek ellen, Kocsis Sándor négy találattal járult hozzá a sikerhez.
Egyesek szerint Sepp Herberger szövetségi kapitány már a döntőre tartalékolt, de ha így volt, akkor a jövőbe látott, a csoportkörben másképp még nem tudhatta, hogy ez a két csapat játszik majd az aranyért. Annak már súlyosabb következménye volt, hogy Puskás Ferencet a 18. percben lerúgták, és csak a döntőben tudott pályára lépni – nyilvánvalóan nem teljesen egészségesen.
Végül az 1954-es vb döntőjében is találkozott a két csapat, és a németek visszavágtak a csoportkörben elszenvedett vereségért, 3-2-re megnyerték a találkozót. A magyar válogatott 1950 után kapott ki nemzetközi mérkőzésen, a németek pedig a berni csoda néven emlegetik az innen nézve nyilvánvalóan aljas csalást. (Puskás egyenlítő gólját les miatt – tévesen – nem adták meg.)
A következő 67 évben elkerülte egymást a két válogatott a világversenyeken (amiben szerepet játszott a magyar futball hanyatlása (Eb-n 1972 és 2016 között nem szerepeltünk, az utolsó vb-meccsünk pedig 1986-ban volt). Három évvel ezelőtt aztán az Eb csoportkörében játszott egy izgalmas, és legalább annyira meglepő 2-2-es döntetlent a két csapat.
Marco Rossi csapata kétszer is előnybe került, először Szalai Ádám talált be (Kai Havertz egyenlített), majd a második félidőben Schäfer András váltott gólra egy lehetőséget. A németek – miután kiesésre álltak az Eb-n ezen a ponton – egyre nagyobb nyomást helyeztek a magyar védelemre, míg nem Leon Goretzkának a 84. percben sikerült begyötörni a labdát a kapuba.

Az előző három meccsen veretlen Magyarország a németek ellen

Az Európa-bajnokságot követően két mérkőzést rendeztek a két válogatott között, mindkettőt a Nemzetek Ligájában. Budapesten Nagy Zsolt góljával már a 6. percben előnybe került Magyarország, de nem tartott sokáig az öröm, három perccel később jött is a válasz Jonas Hofmanntól. A gyors gólváltást követően nem született újabb találat, így a végeredmény 1-1 lett.
Az idegenbeli mérkőzést viszont 1-0-ra a magyar válogatott nyerte, a lassacskán német-specialistává érő Szalai góljával.
Az előző három találkozó eredménye tehát egy magyar siker mellett két döntetlen, amihez nagyban hozzájárultak a korai magyar találatok.
Túl sok mindent – azon túlmenően, hogy a németek pontrúgások elleni védekezése és az átmenetek terén mutatott sebezhetősége kedvezett Rossi csapatának – nem lehet kiolvasni ebből az eredménysorból, már csak azért sem, mert az Eb-n Joachim Löw, a két NL-meccsen Hansi Flick ült a kispadon, míg ezúttal Julian Nagelsmann irányítja a németeket.
Az egyik németországi állatkert jósmedvéje egyébként magyar győzelemre tippelt, így garantáltan folytatódik a veretlen sorozatunk a németek ellen.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés