Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A németek nagy torna-karmája mellettünk szól, de jobb, ha a focira figyelünk a házigazda ellen

Nánási Antal

Frissítve 19/06/2024 - 12:11 GMT+2

Németország lehengerlő magabiztossággal kezdte a hazai rendezésű Európa-bajnokságot, a magyar válogatott viszont 60 percig csak kereste önmagát Svájc ellen, így pedig nem volt reális esélye a pontszerzésre. A két csapat szerda esti mérkőzése előtt azért előre ne írjuk be a három pontot a házigazdáknak, de ne csak azért ne tegyük, mert magyarok vagyunk.

Schäfer András és Joshua Kimmich

Fotó: AFP

Kihasználhatja-e Magyarország a németeket sújtó „második meccs-szindrómát”?

Sokan féltették, javarészt joggal, a házigazda német válogatottat a hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt, nagy kérdés volt ugyanis, hogy a fiatal német csapat, élén a szövetségi kapitányságot még csak tanuló Julian Nagelsmann-nal, hogyan lesz képes egyszerre megbirkózni az esélyesség terhével, valamint a rendező ország csapatára rendszerint erősen nehezedő nyomással.
A nyitómérkőzés aztán ha nem is mindegyiket, de sok kétséget eloszlatott, a németek ugyanis már az első félidőben 3-0-ra vezettek Skócia ellen, a vége pedig 5-1-es kiütés lett.
picture

Német gólöröm Skócia ellen

Fotó: AFP

A magyar válogatott egy nappal később, Svájc ellen mutatkozott be az Európa-bajnokságon, a végeredmény pedig sajnos messze van attól, amiben magyar szurkolóként bízhattunk. Marco Rossi csapata, újkori formáját figyelembe véve rá abszolút nem jellemző módon, rengeteg hibával játszott, igazán jól, csapatként pedig úgy a 60. perc magasságában kezdett el futballozni. Egy Svájc-szintű ellenfélnek pedig, főleg egy Európa-bajnokságon, másfél félidőnyi előnyt egyszerűen nem lehet adni.
A fentiek ellenére sem mehet ellenünk biztosra Németország, erre pedig az elővigyázatosság mellet a történelem is kötelezi. Az 1998-as világbajnokság óta ugyanis Németország rendszerint domináns teljesítménnyel kezdi az aktuális nagy torna csoportkörét, a második fordulóban azonban jellemzően szenved az egy pontért, vagy egyenesen pont nélkül marad.
1998-ban az USA 2-0-s legyőzése után egy 0-2-ről döntetlenre mentett (2-2) mérkőzés következett Jugoszlávia ellen, négy évvel később pedig Szaúd-Arábia 8-0-s kiütését követte egy Írország elleni 1-1.
A 2010-es dél-afrikai világbajnokságon a Nationalelf Ausztrália 4-0-s legyőzésével nyitott, majd minimális különbséggel kikapott Szerbiától (0-1). A világbajnoki címmel záruló 2014-es brazíliai vb-n is sikerült a szép rajt, Joachim Löw csapata ugyanis 4-0-ra lelépte Portugáliát, egy körrel később azonban csak egy 2-2-es döntetlenre futotta Ghána ellen.
A nagy tornák német dinamikája szerint így a Skócia elleni hengert egy német szempontból visszafogottabb teljesítmény kell, hogy kövesse Magyarország ellen. Ezenkívül az is óvatosságra intheti a házigazdákat a mieinkkel szemben, hogy legutóbbi három egymás elleni mérkőzésük közül egyet sem tudtak megnyerni, két döntetlen mellett a mieink a legutóbbi találkozójukon idegenben győzték le a németeket a Nemzetek Ligájában.
picture

Magyar öröm Lipcsében, 2022. 09. 23-án

Fotó: AFP

Julian Nagelsmann szövetségi kapitány is óvatosan fogalmazott a Magyarország elleni mérkőzéssel kapcsolatos várakozásait illetően:
A magyar csapat kellemetlen, nehezen kezelhető stílusban játszik, erre elég nehéz felkészíteni a csapatot. Látszik, hogy összeszokott társaság, a játékosok masszív egységet alkotnak. Edzettem néhányukat korábban, tisztában vagyok vele, hogy mire képesek.
Az RB Leizig edzőjeként korábban Gulácsi Péterrel, Willi Orbánnal és Szoboszlai Dominikkal is együtt dolgozó szakember hozzátette, az első fordulós eredmények miatt egyértelműen Magyarországnak kell többet kockáztatnia, egy esetleges újabb vereség ugyanis akár a csoportkör utáni búcsút is jelenthetné a mieinknek. Nagelsmann épp ezért nagyobb elánnal támadó magyar válogatottra számít a keddi mérkőzésen, ezen kívül azonban nem sok mindent tud megjósolni, a magyar válogatott legfőbb jellemzőjeként pedig a kiszámíthatatlanságot jelölte meg.
„Sok kreatív kapacitás van a magyar csapatban, amire nehéz megfelelően reagálni. Jók az átmeneteik, ha labdát szereznek, nem egy letisztult séma szerint építenek támadást, ez pedig nagyon veszélyes. Függetlenül attól, hogy épp melyik támadó-páros van pályán, nagyon erősek elöl fejjel is.”
Magyar részről Gulácsi Péter és Willi Orbán nyilatkozott röviden a németek elleni mérkőzést megelőzően.
Az RB Leipzig német állampolgársággal is rendelkező védője elmondta, Magyarországnak fekszik, ha nagy futballnemzet ellen kell játszani, gyakran sikerül is meglepni a legnagyobbakat.
Gulácsi Péter a szervezett védekezést, valamint a küzdőszellemet hangsúlyozta ki, ezen kívül pedig egy érdekességre is felhívta a figyelmet:
„Rengeteg magyar szurkoló lesz a stadionban, a magyarok nagyok kreatívak, amikor jegyvásárlásról van szó. Annyian lesznek, hogy szerintem Németország számára ez a mérkőzés inkább lesz idegenbeli hangulatú, mint hazai.”
picture

Magyar szurkolók egy csoportja a Svájc elleni mérkőzésen, Kölnben

Fotó: AFP

A magyar szurkolók ezúttal is szervezetten vonulnak a stuttgarti stadionhoz, ahol kedden 18:00-kor kezdődik a Németország-Magyarország Európa-bajnoki csoportmérkőzés.
Forrás: eurosport.de
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés