Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Foci-Eb: Hollandia-Lengyelország - élő eredmények, hírek, statisztikák az eurosport.hu-n!

Európa-bajnokság / Csoportkör
Volksparkstadion / 16.06.2024
Élő
Élő frissítések
Eurosport Magyarország

Frissítve 15/06/2024 - 22:18 GMT+2


Az eredmenyek.com előzetese a mérkőzéshez:
Mivel az UEFA Európa-bajnokságokon az eddigi négy próbálkozásuk során mindössze egyszer jutottak túl a csoportkörön, az előjelek nem túl jók Lengyelország számára, amely a 2024-es tornán Ausztria, Franciaország és a következő ellenfél, Hollandia mellett a félelmetesnek tűnő D csoportba került. A lengyeleknek azonban bizakodhatnak azzal kapcsolatban, hogy megállják a helyüket, hiszen nyolc mérkőzés óta veretlenek (hat győzelem, két döntetlen) azóta, hogy Michał Probierz tavaly szeptemberben megkapta szövetségi kapitányi kinevezését.
Ez a sorozat magában foglal egy Wales elleni, igencsak izgalmas büntetőpárbaj-győzelmet is és ha azt szeretnék, hogy keresnivalójuk legyen a meccsen, Lengyelországnak higgadtnak kell lennie Hollandia ellen is, hiszen a németalföldieket a legutóbbi 12 egymás elleni meccsükön nem tudtak legyőzni (öt döntetlen, hét vereség). Probierz csapatában tapasztalt játékosok - például Wojciech Szczęsny, Kamil Grosicki és Robert Lewandowski - is jelen vannak, de emellett a feltörekvő sztárok, mint Nicola Zalewski és Jakub Kiwior is sokat tehetnek a csapat sikeréért fiatalos lendületükkel.
Az Opta szerint Hollandia a hatodik számú esélyes a Henri Delaunay-trófea elhódítására, korábban mindössze egyszer, 1988-ban jött ez össze a narancssárgáknak. A csapat felkészülését azonban alapjaiban forgatta fel Teun Koopmeiners és Frenkie de Jong sérülése, akik mindketten kénytelenek voltak kihagyni a a kontinenstornát. Kisebb meglepetésre Ronald Koeman menedzser csak a Borussia Dortmund játékosát, Ian Maatsent hívta be helyettük.
Az Oranje az utóbbi években igen ritkán játszik döntetlent, a legutóbbi 17 meccsét vagy megnyerte, vagy elveszítette (tizenegy győzelem, hat vereség). Ebből 14 találkozót azon Koeman irányítása alatt játszottak, aki tavaly januárban vállalta el a szövetségi kapitányi teendőket (kilenc győzelem, öt döntetlen). A tétmeccsek hiánya mellett a másik, ami itt szinte garantált, az a késői dráma, hiszen Hollandia a legutóbbi nyolc találkozójából hét alkalommal legalább egy gólt a 80. perc után szerzett.
Figyelemre méltó játékosok: Lewandowski a hétfői, Törökország elleni mérkőzésen combsérülést szenvedett, így Zalewski, aki a győztes gólt szerezte a törökök ellen, lehet a lengyel csapat vezére. Ő arra a három gólpasszra is építhet, amelyeket a márciusban Észtország ellen 5-1-re megnyert mérkőzésen jegyzett. Memphis Depay mindkét gólban benne szerepet vállalt (egy gól és egy gólpassz), amikor Hollandia 4-0-ra legyőzte Kanadát és Izlandot a hónap elején és már csak öt gólra van attól, hogy beérje góllövőlistán a holland nemzeti tizenegy történetének legtöbb gólját (50) szerző Robin van Persie-t.
Forró statisztika: Hollandia az elmúlt hét meccsén hatszor volt eredményes.
Hollandia és Lengyelország is vasárnap mutatkozik be a németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörében.
A vasárnapi játéknap 15 órakor a hamburgi Hollandia-Lengyelország mérkőzéssel veszi kezdetét. A két csapat világversenyen most találkozik először. Az egymás elleni örökmérlegük a lengyelek szempontjából három győzelem, hét döntetlen és kilenc vereség, de legutóbb 1979-ben tudtak győzni. Azóta már 12 meccsen nyeretlenek a hollandok ellen, akiknek ez a leghosszabb veretlenségi sorozatuk egy adott ellenféllel szemben.
Legutóbb 2022-ben a Nemzetek Ligájában találkoztak: Rotterdamban 2-2-es döntetlent játszottak, Varsóban 2-0-ra győztek a hollandok.
A lengyelek tavaly szeptemberben kaptak ki legutóbb, akkor szövetségi kapitányt váltottak, és azóta nyolc meccsen maradtak veretlenek Michal Probierz irányításával. A mostani az ötödik Európa-bajnokságuk - legjobb eredményük a 2016-os negyeddöntőbe jutás -, de eddig csak egyszer, 2016-ban tudtak győzelemmel rajtolni, amikor 1-0-ra nyertek Észak-Írország ellen.
A legjobbjaik közül a 150 válogatott mérkőzéssel és 82 góllal egyaránt csúcstartó Robert Lewandowski combsérülés miatt nem játszhat vasárnap, Arkadiusz Milik pedig térdsérülés miatt nem is tagja a keretnek. A benevezett futballisták közül Karol Swiderski, Sebastian Walukiewicz, Taras Romanczuk, Nikola Zalewski, Michal Skoras, Bartosz Salamon, Jakub Kiwior és Kacper Urbanski is sérüléssel bajlódott a közelmúltban.
A jelenlegi holland keret egyetlen tagja sem élt még 1988-ban, amikor a nagy elődök - többek között a jelenlegi szövetségi kapitány Ronald Koeman - megnyerték az Európa-bajnokságot, amelyet szintén Németországban (az NSZK-ban) rendeztek. A hollandok a legutóbbi hét világversenyükön hatszor megnyerték az első meccsüket. Az ő legnagyobb hiányzójuk Frenkie de Jong, a Barcelona középpályása, akinek a bokája még áprilisban sérült meg. Rajta kívül Teun Koopmeiners sem lehet ott a tornán.
MTI