Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Foci-Eb: Albánia-Spanyolország - hírek, érdekességek, gólok, statisztikák egy helyen az Eurosporton!

Európa-bajnokság / Csoportkör
Merkur Spiel-Arena / 24.06.2024
Élő
Élő frissítések
Eurosport Magyarország

Frissítve 24/06/2024 - 23:09 GMT+2


Százszázalékos spanyolok, albán búcsú
A már nyolcaddöntős spanyol válogatott 1-0-ra legyőzte a vereségével kiesett albán csapatot hétfőn a németországi labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának zárófordulójában.
Eredmény, B csoport, 3. forduló:
  • Spanyolország-Albánia 1-0 (1-0)
Düsseldorf, 40 586 néző, v.: Nyberg (svéd)
gólszerző: Torres (13.)
sárga lap: Vivian (90.), illetve Bajrami (66.), Berisha (89.)
Spanyolország: Raya - Navas, Vivian, Laporte (Le Normand, 46.), Grimaldo - Zubimendi, Merino - Ferran Torres (Yamal, 72.), Olmo (Baena, 84.), Oyarzabal (Lopez, 62.) - Joselu (Morata, 72.)
Albánia: Strakosha - Balliu, Mitaj, Ajeti, Djimsiti - Ramadani, Asllani - Asani (Muci, 81.), Bajrami (Hoxha, 70.), Laci (Berisha, 71.) - Manaj (Broja, 59.)
I. félidő:
13. perc: Olmo ugratta ki a jobb oldalon remek ütemben Torrest, aki 14 méterről kilőtte a hosszú alsó sarkot (1-0).
A biztos továbbjutás tudatában Luis de la Fuente spanyol szövetségi kapitány alaposan felforgatta együttesét, és tíz helyen is változtatott a korábbi kezdőcsapaton. A szakvezető még kapusposzton is cserélt: Unai Simón helyett David Raya állt a gólvonalra. A világ- és Európa-bajnok Jesus Navas pedig rekordot döntött, mivel 38 évesen és 216 naposan ő let minden idők legidősebb spanyol játékosa, aki világversenyen szerepel.
Az albánok annak a tudatában léptek pályára Düsseldorfban, hogy csak győzelem esetén marad esélyük a továbbjutásra. Ehhez képest nagy spanyol mezőnyfölénnyel indult a mérkőzés, a lendületesen letámadó ibériaiak már a 13. percben előnyben voltak. A brazil Sylvinho tanítványai a folytatásban is alig jutottak el a spanyol kapuig, Rayának a 44. percben akadt először komoly feladata.
Térfélcsere után Joselu szépségdíjas lövése épphogy elkerülte a kaput, de a La Roja ezt követően nem erőltette a támadásokat, az albán próbálkozásokból pedig többnyire hiányzott az átütőerő. A balkáni együttes a hajrában mindent egy lapra feltéve rohamozott, de a vereséget nem tudta elkerülni, és végül egy ponttal, csoportnegyedikként búcsúzott második világversenyétől.
picture

Fotó: Getty Images

End of 2nd Half
Live comment icon
Ez is maradt a végeredmény, Albánia-Spanyolország 0-1.
Live comment icon
A 13. percben megszerezte a vezetést Spanyolország Ferran Torres találatával.
F. Torres
Gól
F. Torres
Spanyolország
Spanyolország
*Goals1
On target1
Albánia
Itt pedig az albánok kezdője:
Spanyolország
Itt a spanyol kezdő!
Három csapat is odaérhet még a spanyolok mögé - ELŐZETES
Nagy versenyfutás várható hétfőn a labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának az utolsó fordulójában, mivel három válogatott is odaérhet a már nyolcaddöntős spanyolok mögé, a biztos továbbjutást jelentő második helyre.
A spanyolok két sikerükkel már megnyerték a kvartett küzdelmeit, mivel a jelenleg második helyezett olaszokat is megverték. Luciano Spalletti kapitány címvédő együttese úgy lehet második, ha nem kap ki a horvátoktól, ugyanakkor biztosan nem jut tovább, ha vereséget szenved Lipcsében, miközben Düsseldorfban az albánok megverik a spanyolokat.
Albánia úgy lehet biztos továbbjutó, ha legyőzi Spanyolországot, Horvátország pedig Olaszországot, és akkor esik ki, ha kikap, míg a horvátok nyernek. Zlatko Dalic horvát szakvezető tanítványai is lehetnek másodikok, ha legyőzik az olaszokat, és az albánok nem nyernek spanyolok ellen. A horvát búcsút az jelentheti, ha döntetlent játszanak hétfőn, és az albánok nem kapnak ki.
A spanyolok veresége ugyanakkor már csak azért is valószínűtlen, mert az ibériaiak mind a nyolc eddigi mérkőzésüket megnyerték az albánok ellen, összesen 31-3-as gólkülönbséggel. Ha a második nagy világversenyén szereplő albán csapat talál be először, akkor a balkániak lehetnek az elsők az 1980-ban bevezetett Eb-csoportkörben, akik úgy maradnak nyeretlenek, hogy mindhárom csoportmeccsükön megszerezték a vezetést.
Spanyolország sorozatban ötödször jutott tovább az Eb-csoportkörből, és a 16 között az A, D, E vagy F jelű négyes harmadikjával csap össze jövő vasárnap Kölnben. Ha Luis de la Fuente kapitány csapata hétfőn az albánoktól sem kap gólt, a második lehet az Eb-történelemben, amely három győzelemmel és kapott gól nélkül jut tovább. Az első az olasz gárda volt 2020-ban - akkor az itáliaiak aranyéremmel zártak.
Ami az olasz-horvát múltat illeti, az eddigi kilenc találkozóból némi meglepetésre csak az elsőt nyerték meg az Azzurrik 1942-ben, azóta öt döntetlen mellett - a statisztikusok a szétlövéses sikert is ide számolják - háromszor az adriaiak ünnepelhettek. Európa-bajnokságon eddig egyszer csaptak össze, méghozzá 2012-ben Poznanban, ahol 1-1 lett a végeredmény.
A horvátok hat korábbi Eb-jükön kétszer nem "élték túl" a csoportkört, a kieséses szakaszban pedig még nem nyertek meccset. Német földön rendezett világversenyen továbbra is nyertlenek három döntetlennel és két vereséggel, és ha Ivan Perisic hétfőn pályára lép, akkor 134 válogatottságával utoléri a nemzeti rangsor második helyén Darijo Srnát, és már csak Luka Modric (177) előzi meg őket.
Az olaszok csak 1996-ban és 2004-ben búcsúztak az Eb-csoportkör végén, de még sosem zárták sereghajtóként az alapszakaszt. A kontinenstornákon eddig négyszer esett meg, hogy a címvédő már a csoportkör után csomagolhatott: az NSZK 1984-ben, Dánia 1996-ban, Németország 2000-ben és Görögország 2008-ban. További érdekességként Federico Gatti éppen hétfőn ünnepli 26. születésnapját - az eddigi egyetlen olasz, aki a születésnapján lépett pályára Eb-n a legendás Carlo Ancelotti volt. A jelenleg a Real Madrid vezetőedzőjeként dolgozó szakember 1988-ban az NSZK ellen szerepelt a 29. születésnapján.
MTI
picture

Fotó: Getty Images